samedi 11 juin 2011

Bersiar-siar seketika di Salon living-room ruang-tamu.

| |

Photo ini photo lama, musim panas 2009 yang lepas. Ruang tamu berlatar belakang dengan library-room. Sebenar nya ruang-tamu ini jarang sekali ada penghuni yang ada bersenang-lenang walau pun suasana keadaan yang tenang sekali dengan alasan tv tidak di letakkan di ruang-tamu jadi nya Anakanda semua juga CintaJL kurang berkenan berada di dalam ruang-tamu ini kecuali pabila ada tetamu baru ada penghuni nya.





Rupa suasana ruang-tamu sekarang telah di ubah-suai kan tidak sama seperti photo ini ada lah photo lama, nanti di entry selainnya akan di papar kan tunggu dulu cuaca terang benderang oleh cahaya mentari yang natural kerana sekarang ini cuaca nya kok mendung gelap-gelap kelabu jadi nya jika di clip-clap kurang menarik quality photo nanti.



Library-room mengadap ke salon ruang-tamu, meja lukisan antique ini di beli di art-gallery Bangsar semasa ber-expatriate di-KL pada 2001-2004. Runner dari Tabriz Iran dan dua antique vases dari Birmanie Myanmar.


Kebanyak kan rumah lama di tanah Peranchis ini lantai-nya pasti berlantai kan kayu. Lantai kayu yang sering di guna kan ialah kayu walnut (noyer de Grenoble), Grenoble Isere ini ada lah region tanaman pokok walnut yang pertama di Peranchis. Akan tetapi harga kayu walnut/noyer mahal kerana pertumbuhan pokok yang mengambil masa bertahun-tahun lama nya tunggu membesar.

Lantai kayu di rumah pula ialah kayu Chêne /oak juga ada lah pilihan utama orang Peranchis di sini dan kayu chêne lagi kuat yakni kurang fragile jika di banding kan dengan kayu noyer/walnut.

Di entry selain nya akan bersiar-siar lagi di keseluruhan interior rumah seperti di ruang-makan, hall-d'entrée, dapur dan bilik di tingkat atas. Setakat ini sahaja yang dapat di papar kan.


4 commentaires:

Kak Rose a dit…

Salam Ratna, cantik sekali ruang tamu istanamu....kalau kak rose ada maunya duduk disitu dan x mau beralih lagi dah!

bintangjauh a dit…

Salam kembali Kak Rose, penghuni rumah ni boleh di katakan main pandang jeling-jeling hendak tak sudi je, ada tu sampai main lalu tanpa jeling apa kan tengok seakan ruang-tamu " an invisible area" gitu ya Kak Rose.

Nanti Ratna bawa Kak Rose me-round-round di sekitaran sudut rumah yang selainnya ya.
Salam manis manis madu.

CS a dit…

Ratna
assalam ..
I tertekan entry yang nih.. nampaknya you ada angin2kan nak tunjuk/kongsi gambar terkini interior decor setelah rumah diubah suai.

Berpeluangkah kita menjamu mata? Merci in advance :-)

bintangjauh a dit…

Wa'alaikummussalam dan salam CS,

Ya ampunnnnnnn... kok jauh perginya bersiar-siar! Entry lama dan gambaran photos yang lama juga, jangan tertekan begitu wahai CS...

Sebenarnya sudah sekian lamanya nian perancangan Ratna memperagakan kawasan diruangtamu aka salon itu namun... entah mengapa perancangan itu terbiar leka tanpa dilayan...

Ubah suaikan disekitaran ruangtamu tidak lah banyak perubahan/perbezaannya diantara sekarang dan dahulu kala cumanya ber-settee/canapé baru, itu sahaja!

Nanti-nanti Ratna jamukan sepasang mata dengan peragaan decor si-BintangJauh...

Salam manis semanis madu.