samedi 29 janvier 2011

Mon Potager Tanam-Menaman Sayur-Sayuran. Circa 2010. Summer

| | 2 commentaires

Sejak-dua-menjak hidup di-kampongulu-ku ini teramat-lah hijauan jadinya jiwa dan minda. Disini semuanya boleh dibuat, kata saja apa-apa pun boleh dengan pertanyaan tepok dada tanya selera, gitu ya. Tanya diri apa yang paling berhemah bila berduaan dengan nature yang memberikan hasil yang menambat hati terus tersimpul sebuah senyuman yang  manis manis madu pabila tanaman itu menunjukkan diri dengan megahnya.

Ya ampun, setiap tahun sungguh tidak kesabaran diri menunggu musim sejuk melambai pergi kerana musim bunga yang akan menjelma dengan warna-warni bunga-bungaan seperti lukisan Monet, unggul lagi legenda!


Dihujung-belakang rumah terdapat satu kawasan-khas untuk menanam sayuran dan ditepi-taman  siap sekali sebuah reban ayam dan itik. Ada kobis unggu, courgette bulat, bawang-merah, bawang putih, daun celery, bunga kobis (cauliflower), leeks, salads, strawberry gariguette dan charlotte (tanam sebab princess Elyne Gabrielle adore strawberry) juga artichokes tapi tak berbuah, tanam dibawah pokok lansung merajuk! 

        
                      
French-bean/kacang buncis tengah berbunga dan baby-kacang sedang membesar. Tomatoes lonjong atau tomatoes cornue des andes, rasanya manis dan tidak berbiji, elok sangat dimakan sebagai salad.



Terdapat berbagai-bagai jenis tomatoes yang di-tanam seperti tomatoes cherry kuning, orange dan merah juga tomatoes giant besar rasanya manis manis masam, namanya "tomate coeur de boeuf" atau hati lembu. Tomatoes berwarna unggu kehitaman dari Russia atau tomate noir de Russe rasanya tersangat manis tapi sayang tahun lepas ditanam 2 pokok sahaja kerana mahu mencubai dulu, tahun ini pasti akan menanam-nya lebih dari tahun lepas, juga tomatoes grappes. 


Tomates Cornue des Andes, manis dan yummy!



Cherry tomatoes berwarna merah. Masih belum ranum lagi, Terus dipetik dan enak di-ngap ngap.




Zucchini atau courgette, salah satu bahan kemestian bila memasak ratatouille, tahun lepas banyak betul dan anakanda semua suka bila dimasak cara gratin di-baked didalam oven atau soufflé aux courgettes tapi tidak berapa sesuai untuk dimakan di-musim panas.

Setiap menjelang musim bunga dimana bermula menanam anak anak sayuran (dari bulan March harus dimulakan dengan membersih kawasan tanaman seperti cabut/potong segala rumput liar, mengemburkan semula tanah dan semehan biji sayuran) dan bawa keluar semua bunga-bungaan berpasu juga bonsai yang di-simpan didalam ex-kandang-kuda dan bermula-lah trim-me-trim dahan-dahan pokok bunga yang kering. Saat itu-lah yangku adore sungguh kerana dapat sering berduaan dengan hijauan bungaan yang membelai rasa hati dengan perasaan syukuran keatasNya yang maha Pemurah.

vendredi 28 janvier 2011

Aprés Noel --------- C'est La Gallette Des Rois

| | 2 commentaires

Collection figurines porcelaine yang dikumpulkan oleh Elisa dari usianya 5 tahun. Kerana collection-nya begitu banyak, sampai kena pilih!




Mengikut alkisah yang tulin dan sejati kek galette des rois ini disambut hari ke-6 selepas christmas (hari Ahad minggu pertama., January 6/twelfth night-Epiphany day) kek galette dibuat dari flaky puff pastry  akan disediakan dengan frangipane almond filling cream/kek brioche dihiasi dengan candied fruits dan didalam kek galette/brioche disorokkan (a surprise) dua figurine (a fève porcelain) sebagai hadiah, salah satu  potongan kek galette/brioche berisikan figurine (a fève porcelain) yang bertuah akan diangkat menjadi queen atau king dan di-crownkan  selama satu hari. Ianya disambut buat Christ Child (newborn baby) diziarahi oleh 3 raja datang dari jauh menuju ke Bethlehem selama 12 hari perjalanan dengan hadiah untuk meraikan baby yang baru dilahirkan dan disambut sehingga ke bulan Mardi Gras celebration.

Debb (Ratu made in UK, suaminya dari sini made in Peranchis Chef Chocolatier & Patissier), telefon jemput-datang kerumahnya ahad lepas setiap tahun tradisi Debb menjemputku sekeluarga untuk menyambut la galette des rois bersama-sama.
         Brioche fruits confits/candied fruits  yang di-baked oleh suaminya Debb.




        

Galette ini, pastry feuilletée ter-nipis sikit makanya kurang "flaky", masih tahap "beginners", tahun depan akan cuba lagi dan berharap tahap akan lagi memuaskan.



Oh La La.. La Vanille C'est Beau Et Bon

| | 4 commentaires

Ini yang palingku adore bila minum petang ngap ngap biscuits yang lunak lagi  "silky".  Didalam dapur semasa membakar didalam oven bau harum "fragrance" vanilla, ya ampun satu dapur  di-selubungi dengan parfum/perfume vanilla hingga menyerap ke-dining-room, harum wangian seperti di-Hanging Gardens Of Babylon, maka itu semasa menerap-nerap biscuits jiwaraga dan minda bagai didendangkan dengan irama four seasons of Vivaldi, berbunga-bunga dimusim printemps!

mercredi 26 janvier 2011

Yang Satu.

| | 4 commentaires



                                               Ku cari kemana-mana
                                               tapi tak juga dapat bertemu
                                               ku pergi hanya sekejap
                                               tak lama aku-kan pulang
                                               itulah kata mama


                                              ku-kan mencari ayahmu
                                              tuhan tunjukkan dimana dia
                                              tabahkan dan kuatkan hati
                                              tunggulah aku disini
                                              itulah pesan mama


                                              namun kini mama
                                              telah lama kau menghilang
                                              mama, mama,
                                              mama lekas pulang
                                                            

                                              kutanya kesana-sini
                                              namun tak seorang tahu mama
                                              kupintakan doa selamat
                                              kuharapkan kau bahagia
                                              untuk mu MaMa.

Di-Tinggal Mama.    .Uji Rashid.  Penyanyi asal Lilies Suryani.

Ya ampun, terkenang kembali lagu ini. Masihi dibawah naungngan jagaan Moyang, selama-lama hidup membesar dengan Moyang lagu ini yang sering ku-dendangkan. Walhal semasa itu sepupu-sepupu sebaya semuanya dilamun senandong lagu-lagu cinta-kasih sayang, walaupun tidak tahu apa itu cinta bagai dibuai-buai bila-masa mereka bersilih berganti menyanyikan lagu cinta merana putus cinta.

Dan diri ini hanya mengira detikan saat bila ibunda akan datang mengambilku seperti yang dijanjikan. Tahun demi tahun berlalu dengan setia menanti di-selubungi dengan perasaan terbuang untuk menemani diri ini dan memujuk hati lagu inilah kasih-sayang ku nan setia.
Senyap-sunyi-sepi ketika itu walaupun di-sekeliling bising dengan keriuhan dari suara-suara yang tidak dipeduli, enggan menerima hakikat yang janji hanya janji kosong kerana kasih  dari seorang ibunda tidak pernah akan kosong.

Tanpa berputus-asa kiraan detik saat itu masihi ku-kira sehingga sekarang bukan menanti di-mana kasih seorang ibu tapi menanti bila boleh ku-manjakan hidup-nya sekarang yang malang lagi sendirian...
Selinang-linang berlinangan airmata menitis suam terasa di-pipi... di-saat yang sama lubok-hati berbisik-bisik nama yang Satu (Esa).


dimanche 23 janvier 2011

Chef Patissier? Masih belum boleh lagi..........

| | 9 commentaires



Sebenarnya dah lama me-baking gateau fondant au chocolat, baked donuts dan vanilla cake fondant (lunak/lembut) interior crispy (garing) exterior ini. Baked donuts rupa sahaja "attractive"/menarik akan tetapi bila dimakan liat dan compact/dense (ingatkan lagi sedap, rupanya tak sedap!) tidak sama dengan donuts digoreng, jadi disarankan ikuti cara klasik digorengkan walau-pun dari segi kesihatan tidak-lah begitu baik maka itu "consumed in moderation".

Cake (gateau) fondant chocolat bahan-bahannya sama dengan cake chocolate classic cuma bezanya gunakan dark chocolate tinggi dengan cocoa butter (higher cocoa butter content) jika ingin jadikan cake rasanya lemak-manis gunakan gula perang (blond sugar/raw cane sugar).

Vanilla fondant cake, bahan yang membuatnya lagi lunak, halus lagi gebu ialah ada dua jenis bahan yang jarang di-ambil kira: madu dan thick (double) cream dan biarkan adunan beberapa jam didalam peti-es (pastikan adunan cake didalam tin cake) sebelum dibakar didalam oven. "Texture" vanilla cake ini exterior/dibahagian luar badan cake garing dan interior isi cake moist, halus dan gebu, jadi dua contrast  rasa disatu cake begitu enak di-ngap-ngap!    Voila!

samedi 15 janvier 2011

Les Soldes D'hiver! C'est Parti! Winter Sale!

| | 4 commentaires


Let's go! Shopping or not shopping! Hari ini kena ke-Grenoble, anakanda semua masing-masing di-mata dah intai-intai nak beli apa semua keperluan untuk musim sejuk ditahun depan.
BON SHOPPING!!!

Place Victor Hugo, square ditengah centre Grenoble, dimana penduduk Grenoblois datang bersiar-siar disekitaran bulatan taman, pada musim bunga -spring teramatlah cantik dipenuhi dek bunga-bungaan.



Disekitaran Place Victor Hugo 1802-1885, penulis (writer) poet, novelist dan dramatist yang terkenal diPeranchis. Diantara novel-novel yang terkenal ialah: Les Misérables, Notre Dame De Paris, Ninety-three, Les Chatiments etc.

Malangnya disini dikebanyakkan boutiques tidak membenarkan clip clap camera didalam boutiques, maka itu photo-photo hanya diexterior sahaja. Ramai juga yang datang bershopping hari ini, banyak yang datang mencuci-mata pada membeli- dek kerana baru sangat menyambut christmas dan tahun baru, family budget kena control, kalu hujung bulan kena ikat perut, maka itu orang disini sering beringat-ingat "sois raisonable"/be reasonable.



Didepan shopping complex Galeries Lafayette. Disini banggunan-banggunan shopping complex tidaklah sebesar seperti dinegara tanah-air, gempak sungguh bila pulang boleh jadi ------------segan dan tak patut menyebutnya, kasihan orang yang dipanggil indigenous peoples/aboriginal people itu.

mercredi 12 janvier 2011

Quatre Saisons Automn (Autumn-Fall) Gateau Fondant au Chocolat

| | 5 commentaires


Dek kerana peristiwa pedih-pedih hati Ratuku Nani kena hamunan dari customer maka itu pagi-pagi terus ke-taman memetik daun-daunan (lierre/ivy) untuk dibuat sebagai perhiasan kek chocolat ini. Kemain bersungguh-sungguh membuatnya, tak boleh diamkan diri Ratuku Nani wajibku bela (justice delayed is justice denied)

Semasa tengah membuat daun chocolat dari tiga jenis chocolat dalam minda sampai terkenang-kenang setiap perkataan dari Ratuku Nani, bagaimana beliau mencuba membela dirinya itu, kasihan Ratuku Nani. Jelas lagi nyata betapa beliau begitu ikhlas dan jujur, namun masih ada yang mesangsikan keikhlasan beliau. Diri ini baru sahaja berkenalan dengan Nani sejak-mula bulan 9 - 2010 tahun lepas. Pulang ketanah made in Malaya pada dihujung bulan 10 - 2010 terus ketemu Nani buat pertama kalinya. Kata matahati memang benar, Nani adalah seorang yang berhemah tinggi walhal baru berkenalan akan tetapi serasanya seperti berabad mengenali beliau.


Anggun, cantik-jelita, lemah-lembut a la Keraton, adab-sopan-santun yang tiada bandingannya dan
seorang ibu yang begitu prihatin dari segi apa juga, bak kata puji-pujian Nani adalah seorang umat dipilih, sempurna lagi dianugerahkan dengan sifat merendahkan diri yang semulajadi. Tak percayakan? Seakan-akan puji-pujiannku ini mungkin sandara-saudari diserata alam-dunia melabelkan diri keterlaluan (exaggerated/overstated) memuji-memuja (overpraised) Ratuku Nani. Ya sebanyak ribuan wanita, Ratuku Nani adalah antara yang satu 100% sempurna. Setuju tak setuju; ini adalah pandangan diri yang maha ikhlas terhadap Ratuku Nani yang baru kukenali, manusia yang mulia tidak dibuat-dilakon-disandiwara, bukan di-façade luaran tapi beliau (Nani) tidak punyai sifat-sifat sedemikian, Nani punyai sifat-sifat mulia yang semula-jadi teserlah menghiasi dirinya (gifted).


Tatapkan-lah kek fondant chocolat ini dan bayangkan-lah istilah sesuatu seni kemahiran tangan boleh dibandingkan dengan kepekaan diri disetiap individu itu mengenai kehalusan dan ketelitian yang begitu diambil berat dengan sepenuh hati-jiwa dan juga minda di-iringi dengan kemurahan diri sebagai pemurah memberi dari menerima.




Kek fondant chocolat ini istimewa buat Ratuku Nani.

p/s: Ratuku Nani, hiasan daun-daunan dibuat dengan tiga jenis chocolate: dark chocolate, milk chocolate dan white chocolate dan Nani boleh gunakan apa jua jenis daun asalkan bebas dari bahan chemical/jangan beli daun diflorist kerana kerap-kali daun-daunan dispray dek chemical, hati-hati tanya dulu sebelum beli. Jenis daun yang terbaik ialah pastikan urat-urat daun kasar, kalau tidak tak nampak sangat keasliannya. Sebenarnya sebagai tips buat Nani untuk hiasi kek oderan Nani, jikalau kehabisan strawberry, sebagai alternative bolehlah Nani gantikan ke-daun chocolate, pasti future customer senang-hati. Cuba ya.


mardi 11 janvier 2011

Ratuku Yang Sejati RR

| | 10 commentaires

Tengah-tengah makan tengahari, terjentik hati seketika, teringat kembali perbualan dengan Ratuku RR tadi, sejukhati bilamasa bersembang-sembang dengannya. Boleh-kata setiap bulan kutelefon RR, mesti dan wajib kerana persahabatanku dengan RR tidak pernah ada perbalahan dari apa jua segi asas, isi sebuah persahabatan.

Dengan RR lah tempatku mengadu nasib, luahan kesedihan, luahan kegembiraan juga luahan-luahan hal ehwal semasa basi tak basi semuanya diluahkan, panjang-kata selama ber-Ratu dengan RR (dari form 4 disekolah famous lagi glamour Assunta Girls School PJ mari) hinggalah sekarang, tidak berganjak dan terusik lansung, hanya kejauhan yang melumpuhkan sedikit persahabatan ini, kerana ada-masanya teringin sungguh bertemu-bersua wajah dan diri, sayangnya diri ini BintangJauh (une étoile lointaine) maka itu bila-masa murah rezeki baru ketemu pulang ketanah made in Malaya.

Alhamdulillah syukuranku keatas Allah SWT, begitu lama kekal persahabatanku dengan RR, semoga berkekalan sehingga diakhiri hayat hidup, kerana persahabatan yang sejati sama dengan hubungan darah siratulrahim tidak diputus-putuskan kekal selamanya.
Seperkara mengapa diri ini rapat-mesra dengan RR ialah kerana punyai pendirian yang tinggi se-iring dengan keikhlasan yang tulin, kelakar pandai bergurau secara selamba amat natural, cantik, pemurah dan yang paling menyentuhi hati-perasaan ialah dilubok matanya ada terselit kesayuan dan kesedihan yang menghibakan hati,walhal RR tersenyum manis manis madu, tertanya-tanya juga dari mana asal-usul airmuka dan mata nan sayu.

Kulampirkan sekali salah satu citation dari made in Peranchis buat Ratuku RR:

Une fleur peut se faner
Le monde peut s'écrouler
Mais une amitié fidèle
ne peut se briser.

satu bunga boleh layu
dunia boleh runtuh (musnah)
akan tetapi sebuah persahabatan nan setia
tidak akan pecah (hancur)

p/s: traduction lebih-kurang sahaja.

samedi 8 janvier 2011

Cake Recipe (New Year baking): Sponge Roll Filled with Mascarpone Cream.

| | 4 commentaires



Resepi ini adalah resepi klasik, kebanyakkan Chefs Patissiers dari made in Peranchis mengikuti bahan-bahan asas yang sebenar, maka itu bahan-bahan untuk sponge roll tidak ada tepung maizena (cornflour) dan bahan-bahan yang digunakan amatlah mudah dibeli dimana-mana s-market. Selamat mencuba dan mem-baking.
p/s: 1st kali display photo mengenai joy of baking maka itu masih lagi ditahap "beginner".

Sponge roll
3 Eggs
90 gm sugar
75 gm flour
1/4 teaspoon salt

The Vanilla Syrup
60 gm sugar
1 tablespoon pure vanilla extract
250 ml water (1 cup)

Cream Mascarpone
500 gm mascarpone
125 ml heavy whipping cream (thickened cream)
30 gm icing sugar
1 vanilla pod/1 teaspoon pure vanilla extract      

Ganache Coating
200 gm good-quality dark chocolate
145 ml whipping cream
1 tablespoon honey






Preheat the oven to moderate 180°C (350°F/gas4). Line a swiss roll tin. Grease the paper and dust with flour.

In a bowl, whisk the egg whites untill stiff. Add 2 tablespoons of the sugar and continue to whisk untill the mixture stands in stiff, shiny peaks. In a large bowl, whisk the egg yolks add salt and remaining sugar until thick and pale. Using a rubber spatula, fold in the flour into the yolks, then fold in the whisked whites until just smooth. Spread the mixture evenly in the tin and bake for 8-10 minutes, or until the top is golden and no longer sticky. Cool on a wire rack, leaving the paper on.

Lift or remove the sponge on its paper and turn over onto a tea towel (slightly damp towel) or baking paper.

Mascarpone cream - whisk (beat cream with electric mixer) cream, 1 teaspoon pure vanilla extract or vanilla pod(split lengthways and seeds scraped) and icing sugar in a medium bowl until soft peaks form; fold in the mascarpone  Refrigerate 2 hours.

Vanilla Syrup

Combine sugar, pure vanilla extract and water in medium pan; stir over heat, without boiling, until sugar is dissolved and boil syrup about 2 minutes.

Ganache Coating/Glaze

Combine cream, pure vanilla extract and honey in medium pan, stir over low heat until mixtue boils. Removed from heat whisk in butter or stir gently, keep cool.

Final Assembly.

Peel away (unwrap) the paper or remove damp towel, brush the sponge generously with vanilla syrup, spread the mascarpone cream, do not overfill. Roll the border edge of sponge over the filling, pick up the tea towel or paper under it and roll it away from you, holding it flat against the sponge. Stop when the roll is complete and the closing seam is underneath. Spread or cover  the ganache coating evenly and using a fork to give a rough texture (to create tree-bark effect or running a fork lightly through cream to give swirled effect) and trim the ends. Garnish  or decorate with dark and white chocolate curls or dust the cake lightly with some icing sugar to look like snow if desired, transfer to a serving plate.

Voilà.


(Storage: Covered, in refrigerator)
Tried & tasted
                                                                                       

mercredi 5 janvier 2011

Impian-Hati diJunjung Tinggi - Moga diPerkenan dan Restui "Mahligai"

| | 4 commentaires

Kerap-kali apa saja keresahan hidup yang sentiasa dikira-kirakan ialah kehendak kehendak untuk diri terhadap material (material possessions/material comforts) yang kita agungkan (idolise, adore, worship) seperti kebanyakan wanita (generally or specifically speaking) begitu mementingkan kehendak individualism (self-interest, laisser faire) perangai atau behaviour. Itu terpulang-lah keatas setiap individu bagaimana kehendak-kehendak terhadap setiap benda atau objek itu akan tercapai kematlamatnya. Setiap wanita cita-rasa, warna-warni sebuah hidup ini tampak terserlah dari pembawaan diri masing-masing. Begitu juga terbukti bagaimana didikan oleh ayah-ibu dari kecil lagi menerima asuhan yang sehat bukan disebaliknya, dan kepekaan diri terhadap hidup juga tersangatlah "fundamental" (essential, vital, basic principal, indispensable, important) jika diserongkan maka itu pandangan diri terhadap erti sebuah hidup di-engkarkan. Sayangnya tidak semua kehendak diri untuk sesuatu itu akan senang/mudah dicapai, seperti diri ini... sejak dua menjak bagai diseru-seru dek perasaan agar impian-kehendak -ini- moga direstui oleh yang Maha Pemurah dan Penyayang

Impian-hati yang kujunjung-tinggi selama ini ialah inginku bina sebuah Mahligai buat masa tua IbuAndongku (yang malang lagi sendirian). Terasa sangat pedih dan perit bila-masa kukenang-kenang keadaan hidupnya sekarang, bukan seperti dahulu kala segalanya manis-semanis madu.
Tidak sampai lagi kudratku, tidak ketemu lagi rezeki yang dilimpahi, masa itu emas tidak mahu kutunggu sehingga kehujung hidupnya kerana ingin kupastikan IbuAndongku dapat merasai hidup yang semenggah semasa badan-dirinya masihi sehat. Ingin sangat kumanjakan hidupnya, apakan dayaku masih belum boleh ku capai kesampaian itu lagi. InsyaAllah...



lundi 3 janvier 2011

Tahun Baru Diri Pun Baru Ke?

| | 1 commentaires

Bila masa kutatap wajah-muka anak-anakanda terjentik hati berkata: ketika baby serba-serbi dari segi physical dan perwatakkan segalanya baby, bila dah besar-tinggi (lebih tinggi dari mamannya) dari segi physical dan perwatakkan  segalanya  bertukar-ganti, sama seperti tahun-tahun yang dilalui, bertukar-ganti mengikut ragam arusan perjalanan warna-warni sebuah kehidupan. Baru tadi selepas membaca berita-berita dari Made in Peranchis dan Made in UK seperti biasa journalists menanya soalan "cliché"(banality/remark) contohnya dari journal L'Express: Pour 2011, je promets d'etre plus...(untuk 2011, aku berjanji akan lebih...) dan diNewStateman journal pulak: Let's change the world, not ourselves... begitu juga  Guardian, Telegraph, The Independent, Le Figaro, Le Monde etc. Semuanya sama, banal, common,ordinary, dull, boring, unoriginal tak menarik lansung! Jadi, jika diri ini sentiasa sama tak berubah-ubah sama jugalah dengan cara alunan pandangan atau critics hidup seperti journalists di suratkhabar, sama, serupa, uniform, serata,sedarjat bak kata similarity + resemblance = monotonous, tukar diri ke-agenda baru atau stay routine + boring lifeless + uninspiring + unvaried + + + ...... 

Tak peduli ingin kutetapkan diri ini walaubagaimana berubahnya hidup disatu hari nanti (contohnya , tuah nasib-diri) tidak akan kuubah-suaikan pendirian-diri juga pembawaan-diri seperti mengubah-suaikan sebuah mahligai.

 Mengapa? Kerana, perjalanan sebuah hidup boleh dirancang, boleh dilancarkan mengikut cita-rasa setiap individu, boleh ditetapkan atau dipastikan, kebanyakkan manusia berkata nasibdiri atau nasib-badan adalah takdir, dah tersirat dan disuratkan (wajib percayai Qadhak dan Qadar) akan tetapi jika sesuatu kejadian hidup seperti kecelakaan  boleh dielakkan jika pandai menyelesaikannya dengan cerdik-hati + cerdik-minda kedua-duanya wajib seiring, maka itu hidup diperbetulkan menjadi semenggah dan seimbang, betul tak?

 Jikalau tak berapa setuju,marilah bersama-sama kita huraikan.
 "Philosophie de la vie" rasanya orang made in Peranchis yang paling expert, katanya ..betul/tidak? Contoh-contoh citations yang terkenal dari phylosopers Peranchis ialah:   "il est doux d'etre aimé pour soi-meme" Pierre Caron De Beaumarchais, "La conscience de l'homme c'est la pensée de Dieu" Victor Hugo, "Un sot savant est sot plus qu'un sot ignorant" / "Un bonheur tout uni nous devient ennuyeux" Jean-Baptiste Poquelin dit Molière, "Ne méprisez la sensibilité de personne. La sensibilité de chacun, c'est son génie" Charles Beaudelaire, "Un obstacle au bonheur, c'est de s'attendre à trop de bonheur" Bernard le Bovier de Fontenelle. "Toute la morale humaine est renfermée dans ce seul mot: rendre les autres aussi heureux  que l'on désire de l'etre soi-meme et ne leur jamais faire plus de mal que nous n'en voudrions recevoir" Marquis de Sade, "J'ai décidé d'etre heureux, c'est meilleur pour la santé"  François Marie Arouet dit Voltaire etc...etc... Dan buat Ibunda "On aime sa Mère presque sans le savoir, sans le sentir, car cela est naturel comme de vivre" Guy de Maupassant.

 buat AyahandaDaddy "Un coeur de Père est le chef-d'oeuvre de la nature" Antoine François Prévost (traduction pandai-pandai cari diweb, ya, boleh berlajar sekali) Teramatlah kusyukuri hidup ini yang dikurniakan olehNya walaupun ada ketika tidaklah seindah-mana, hanya dongengan zaman dulu-kala tertera disebalik riwayat-riwayat hidup lagenda. Kupastikan dan kutetapkan diri ini dengan dindingan iman yang paling teguh sekali. Amin.



samedi 1 janvier 2011

Joyeuses Fetes De Fin D'Année. Adieu 2010. Kusambut 2011.

| | 2 commentaires


Cahaya lilin  nur cahaya.


Dek kerana terlalu penat lagi  letih parah (exhausted) sampai tak ada masa nak clip clap photo-photo ketika menyambut tahun baru diruang -tamu, pagi tadi, hendak tak hendak clip clap jugaklah saki-baki semalam, diatas meja hanya serviettes yang terbiar sendirian, alang tu!


Selepas selesai mencuci pinggan-mangkok dan segala bagai (tidak punyai dishwasher, masih teragak-agak beli atau tidak), kelihatan diatas meja berselerak terbiar semuanya sebelum disusuni kembali di dalam-geroboknya.



 Log-cake (buche) kesukaan princess Elyne Gabrielle, tradisinya hanya dihidangkan untuk christmas sahaja, tapi anakanda teringin 2nd round, kenalah jugak dimakbulkan, kalu kempunan nanti.



Honey Aristocat menyorok dibelakang langsir sambil mendengar twit twit nyanyian burung -burungan di pohon pokok prune yang dah letoi.

Setiap dihujung pinggiran tahun apa yang kutahu ialah berdoa, doa-doa buat ibundaAndong yang amat ku sanjung tinggi, ibundaAndongku yang malang, buat adik-beradikku: AbangBesar, SisBesar, kedua-dua SisKecil dan AdikBungsu (dimana dia?) juga AyahandaDaddy, Anak-anak Buah yang berhemah tinggi di-iringi buat Anak-anakku yang tiga juga CintaJL. Tidak juga kulupakan, kesemua teman-sahabat-kenalan yang tertambat dihati ini dan kesemua umat-umat yang amat-begitu malang sekali. Setakat doa-doa yang kumampu hadiahkan sebagai  pendinding sepanjang perjalanan tahun nan baru 2011. Ya ampun, bukannnya kesayuan diri, bukannya sejenak terlintas hibaan, bukannya cuba memujuk perasaan nan sedih, bukannya sebakan tangisan , bukannya ratapan melancholia, ia hanyalah sekadar kesedaran diri yang selama ini berdepan dengan gelagat-gelagat hidup yang teramat grotesque /grothesque = strange, unnatural (atrocity, obscenity / monstrous life). Gerbangan muka dunia nan luas, berilah peluang ketahunan seterusnya sebuah kedamaian yang se-suci-sucinya. Amin.