samedi 19 février 2011

Gateau citrus Limonium Lemon Limau kuning. Buat Muna.

| | 8 commentaires



Kenalan diblog, Muna yang kini diScotland yang sebenarnya memberikan ilham yang teramat berharga sekali. Cake citron (lemon) Muna  bertahtakan dengan cube gula yang direndamkan didalam lemon juice terus diselaputi diatas cake itu.

Ya ampun, tampak bagai membuka selera sungguh, halus, gebu dan lunak. Jadinya tanpa tunggu terus menyediakan cake à la BintangJauh.

Masih ada lagi marmalade citrus yang dibuat oleh Ibu-mertua ditahun baru yang lalu, dicampurkan sekali didalam adunan cake citrus ini.

Pound cake yang klasik ini sememangnya dari dalam kandungan IbundaAndong telah dirasai, IbundaAndong berkata semasa mengandungkan diri ini teramat senang dan suka mem-baking segala jenis cakes dan manisan. Maka itu IbundaAndong berkata lagi diri ini begitu manis kayak gula, alang tu... cukup sajak !


samedi 12 février 2011

Merci Mr Dufour yang melahirkan Les Truffes au Chocolat. I Devour You With My Eyes, Mata et Yeux

| | 0 commentaires

Semangkok chocolats yang nyaman rasanya...




              350g  Valrhona/Barry Callebaut  dark chocolate 66-80% cocoa
              200g 35-60% dark chocolate cocoa- chocolat couverture
              250ml double thick cream
              1 teaspoon vanilla extract
              1 tablespoon  honey (bio/organic)
              1 cup unsweetened Dutch cocoa powder

     
                              or

              Cara made in Peranchis


              135g dark chocolat - Valrhona/Barry Callebaut 70% cocoa
              100g double thick cream - crème fleurette entier
              1 tablespoon honey (acacia/trimoline-bio)
              300g chocolate couverture Guanaja /extra bitter
              1 cup unsweetened Valrhona cocoa powder
     
In a small saucepan, bring the thick cream, vanilla extract and 1 tablespoon honey to a simmer. Turn off the heat.
Place the fine finely chopped chocolate in a bowl. Strain the hot cream over the chocolate, let the mixture rest for 1 minute, then whisk until the chocolate is melted and smooth. Cover the chocolate and chill for about 3 hours until the mixture is set.

Using a teaspoon or a melon-baller, scoop out the truffles. Roll them in your hands to make rounded balls. Refrigerate the truffles for 15 minutes until firm.

To make the  coating, melt the chocolate couverture in the top of a double boiler or in a metal bowl suspended over a pot of simmering water (not boiling). Remove the boiler top or metal bowl from over the water and stir continuously until the chocolate is melted and smooth and reaches room temperature.

Place the cocoa powder in a medium bowl. Drop the truffles, one by one, into the melted chocolate, turning them with a fork to coat them. Lift the truffles out of the melted chocolate and drop them into the cocoa powder. Roll the truffles in the cocoa until completely coated and store them in the refrigerator.

Storage:  Airtight container, in refrigerator.
Tried&Tasted&Tested
              
Voila.


mercredi 9 février 2011

Les Truffes Au Chocolat Extra Creamy bersembang Avec Des Orangettes lemonettes

| | 2 commentaires


Chocolate truffles ini dicipta oleh Mr Louis Dufour patissier dari Chambéry (tidak jauh dari kamponguluku ini) pada 1895, sebenarnya beliau kekurangan bahan untuk membuat cakesnya lalu punyai idea apa kata serbok cocoa campurkan dengan cream yang telah digelegak-kan + vanilla, bulat-bulatkan sebesar ibu-jari dan benamkan kedalam chocolate couverture yang telah dicairkan terus gaulkan didalam serbok cocoa,
voila! La truffes au chocolat était née (chocolate truffles dilahirkan) itu-lah alkisah yang se-tulinnya.

Bulan February akan berakhir, tahun lepas beli chocolat sampai 10 kg, dek kerana terbanyak beli kenalah habiskan itu chocolate. Setiap tahun beli chocolate untuk christmas dan tahun baru sama sahaja quantity-nya, tidak tu lagi banyak sebab buat truffes au chocolat (chocolate truffles) untuk satu keluarga semua juga buat officemates ditempat kerja CintaJL.



Orangettes dan lemonettes (candied orange peel dan candied lemon peel dicelup didalam chocolate couverture) adalah manisan kegemaran yang Tengah dan abangnya anak bujangku, tadi bila yang Tengah nampak ada orangettes terus berkata; maman merci pour les orangettes...

mardi 8 février 2011

Cookies Aux Pépites de Chocolat Noir & Almonds

| | 4 commentaires

Semalam kena sediakan cookies buat yang Bongsu kerana lepas sekolah dibahagian lewat petang ada persembahan theatre di-College-nya (High-school, diPeranchis dipanggil College). Pagi-pagi dah mula keluarkan bahan bahan listings dari cabinet dapur, vanilla pod - wajib, gula blonde + gula putih salji, butter bergaram, telor, tepung, sedikit levure, ground almonds dan pepites chocolat noir, voila!

Bila keluarkan cookies dari oven terus terapkan motif bunga dan bintang. Classmates anak semuanya hairan dengan rupa cookies kerana berbunga dan berbintang, kata mereka pertama kali makan cookies sebegitu rupa, anak membalas jawab sebab hari ini maman ber-mood chi chi, ooh là là


dimanche 6 février 2011

Tiramisu Berduaan dengan Bungaan Nénuphar Lotus Lilies Teratai

| | 8 commentaires


"Pick-me-up/lift-me-up"-Venetian dialect. Tiramisu dicipta di Italy -bandar Treviso oleh Madame Alba Campeol, tahun 1971 direstaurant-nya Le Beccherie Treviso.  Le vrai tiramisu,  voila!!!

Dessert ini baru sangat mencuba membuatnya dari tahun lepas, anak teruna yang sulong ter-makan dessert tiramisu ini dirumah kawannya tapi dibeli dari patisserie gourmande Grenoble, verdict anak bujang: Maman enaknya tiramisu itu tidak dapat digambarkan - sublime, alang tu!


Oleh karena anak bujang terjatuh-cinta yang teramat sungguh terhadap tiramisu ini, boleh-kata bila masa beliau me-claimed disediakan wajib-lah dilaksanakan, seperkara lagi anak bujangku ini tidak banyak kehendak bila diminta sesuatu dengan berbesar-hatiku perkenankan permintaannya itu.

Bila ku-umumkan bahawa telah menyediakan manisan kegemarannya terus ber-bisous-bisous (mencium) di-pipiku disertai  dengan ucapan "merci beaucoup Maman" -terimakasih banyak ibu. Kasih sungguh terhadap diriku anak Sulongku ini.


mercredi 2 février 2011

2 February La Chandeleur Fete Des Crepes. Lempeng Day ...Crepes Day

| | 7 commentaires




Lempeng made in Peranchis ini secara tradisi di-makan manis, hidangkan di-atas pinggan tabur-kan gula putih, gula perang, chocolate ganache sauce, home-made jam, madu, syrup erable (maple syrup), ice-cream, whipped-cream, buah-buahan yang lembut dan manis. Semuanya ini terpulang kepada cita-rasa di-setiap tuan rumah cara memakan-nya.
Ada juga suka cara lempeng di-makan masin seperti dilapiskan lempeng dengan hirisan smoked turkey dan ayam, sauce béchamel serta ditaburkan dengan grated cheese, enak lagi delicious.
Voilà.