jeudi 31 mars 2011

Selingan Pub - copy&paste - Pourquoi J' aDore la FranCe ?

| | 8 commentaires

   
Pengumuman penting - Dek kerana camera principal telah hilang-menghilang, jadinya buat sementara blog ini hanya akan di-isikan dengan adingan selingan pub-commercial seperti di-tele itu. Sedia maklum kepada semua bloggers dan Ratu-ratu. Adingan mencuci mata dan minda part 1.


                                                
Croissants dan pain au chocolats, sarapan pagi juga afternoon-tea/minuman petang yang sering dihidangkan buat kanak-kanak riang selepas habis sekolah.



Pains et viennoiseries - photo référence KP16.jpg 
Viennoiseries berteman dengan baguettes de pain, pain de mie dan pain artisanal.
                

                                                                                              

                          Assortiment de viennoiseries - photo référence KP119.jpg
Viennoiseries artisanal yang kerap dijual di-boulangeries di-serata pelusuk Peranchis.


 


Haute gateau patisseries yang dicipta oleh chef-chef berbintang juga beriktiraf "roi".


 




 



  


        
Manque description
Mustard/moutarde - Maille.



Luxe, calme et crudités

Marché berganding sekali dengan mini-market.




Manque description
                   Gouter basic kepada sesiapa yang "presée" nak cepat, tak cukup masa.                  







Le secret des grandes griffes Le Flore, tasses en terrasse
Masih kempunan, setiap kali ke Paris tidak kesampaian kerana kesuntukkan masa, jadinya kempunan!





Les faces B de la gastronomie
Brasserie - perbezaannya dengan restaurant ialah di-brasserie "unpretentious"  ambiance dimana masakan ringan/rapid/basic dihidangkan, di-restaurant pula masakan "fine cuisine" dan formel.





La cooking list de l’été

Raspberry ber-bag vintage, haute mode.

                       

                Le haut du panier 
Potager super bio/organic.



                     Détox de luxe en Italie
   Minuman tea detox.

        
Miel à tous les rayons

  Minuman tea detox.






Le lactique, c’est fantastique !
                                                         Yogurt buah hati!! 



                                                                                                                                                  
                            
Yang ter...bagus !




                         valrhona chefs_1.jpg


                                                             
Manque description
Crème chantilly, buah hati!!!




Ma déco : nouvelle collection exclusive

Salle à Manger - dining room classique style Bourgeois.



Le secret des grandes griffes : La Cornue, cuisinière exemplaire et unique
Cuisinières Grand Palais La Cornue. Setanding dengan jenama dari UK Aga.




Manque description





Manque description
Parfums de paradoxe

                   Guerlain : l’Eau Impériale reine des colognes

Parfum BintangJauh - Guerlain




Caron, un siècle de parfumerie à la française


Manque description

Parfum CintaJL. Dior pour Homme.



Voilà.



Note: Photos/pictures diambil dari Figaro Madame dan Chef Patissier Stefan Gerber of Badrutt's Palace St Moritz Switzerland.




dimanche 27 mars 2011

Les meringues pour Paris

| | 4 commentaires




Isnin ini yang Tengah Elisa akan ke-Paris lawatan college kerana dipilih sebagai class yang terbaik, jadinya guru principal mereka semua berkata kita ke Paris " la capital la plus visitée du Monde".

Selama lima hari tersebut mereka akan melawat Chateau de Versaille (classic), Parliament (Assemblée National), Musée Du Louvre, Grand Palais, Canal Plus Television dijemput menyaksikan programme tv channel 4 dan Opéra National de Paris. Hari terakhir diberi peluang ber-shopping lagi !

Jadinya hari ini (Ahad) agak sibuk menyediakan bekal makanan ringan bakal mengalas perut selama perjalanan ke Paris. Elisa memohon meringues, sandwich ayam ber-mayonnaise dan tarte au pommes kegemarannya itu. Bonjour Paris me voilà !!!





mercredi 23 mars 2011

Un Cadeau Hadiah lagi

| | 4 commentaires


Setelah seminggu CintaJL di Taipei Taiwan, seperti biasa pasti ada saja buah tangan darinya. Yang Tengah Elisa memohon Papanya , di-Amsterdam Airport Schiphol belikan minyak-wangi, siap di-printed-kan itu list senang Papanya nanti sebagai petunjuk.






Buat diriku pula, seperti biasa tumpuan terhadap hiasan rumah, sebenarnya semenjak ber-passion dan adore sungguh terhadap bonsai, mula ber-collection meja-meja berbagai bentuk, saiz dan jenis kayu di-kumpulkan. Di-Taipei, CintaJL  beli dua meja ber-laquer/gloss biasa dan berkaki. Simple dan kemas buatan meja bonsai tersebut, dan sekarang agak bermasaalah karena meja nya banyak, bonsai nya ada tiga sahaja, dulu koleksi bonsai banyak, semasa ber-expat selama tiga tahun,  Ibu mertua dan Kakak-ipar sulong menjaga itu bonsai, semuanya mati kekeringan, kata mereka merajuk kerana tuannya jauh, alang tu.













Nasib baik, semasa ditanah-air digantikan baru, di Petaling-Jaya ada satu nursery bonsai yang terkenal, sampai kesana beli dua bonsai sahaja dan CintaJL pula beli pasu-pasu bonsai dari Jepun. Hingga sekarang kedua-dua bonsai hidup segar dijaga rapi dengan perhatian "previlege", maka itu bertemankan dengan sebuah meja khas sesuai dengan rupa bonsai tersebut.


Meja bonsai dari Taipei Taiwan, buah tangan dari CintaJL, disini harganya begitu tidak terlarat membelinya, melampau melambung tinggi , jadinya pabila CintaJL keserata negara seperti ngerti apa yang disukai.



samedi 19 mars 2011

A Tower of American Pancakes façon BintangJauh

| | 2 commentaires








Pagi tadi anak lanang yang sulong Nicolas memohon Mamannya menyediakan pancakes buat sarapan pagi. Bancuh-kan adunan dulu, perapkan dalam setengah jam, gunakan pan khas pancakes.. satu, satu dimasakkan itu pancakes tiba-tiba yang Bongsu Elyne Gabrielle menjelma di dapur terusan dengan senyuman yang bagai baby dan berbisous(ciuman) keMamannya.

Amat senang menyediakan pancakes ini kerana tidak banyak embelnya, seperkara pancakes ini ber-mascarpone kerana petit-suisses (seperti yogurt) dah habis gantikan saja dengan creme mascarpone, Mademoiselle Elyne Gabrielle meng-sahkan tidak banyak perbezaannya, lembut halus dan lunak, seperti biasa tambahnya lagi, dah betul-lah tu.




lundi 14 mars 2011

J'adore Valrhona - Tain L'Hermitage Drome

| | 6 commentaires


 


Akhir-nya..kunjunganku ke-Drome chez Valrhona chocolate yang tidak perlu diperkenalkan lagi. Ya ampun, langkahan kaki begitu megah sungguh pabila melangkah masuk kedalam Maison Valrhona, sebelum itu semasa diparking bauan harum aroma chocolat begitu menyambut selera.

"Bonjour madame, je vous souhaite la bienvenue chez Valrhona" ku-balas jawab "merci" sahaja. Tidak keruan anak-mata memandang, tidak kutahu di penjuru mana harusku tuju dulu. CintaJL terus meragut tanganku menghala ketempat "connoisseur/expert", berbaris dengan susunan yang rapi sachets dan boxes berisikan ber- jenis-jenis chocolate yang berlainan aroma dan percentage cocoa level dan didepan sachets tersusun mengikut barisan yang lurus mangkuk-mangkuk berisikan pecahan cocolate sebagai percubaan untuk dicuba rasa.

ku-rasai satu persatu, mencuba menghargai rasa sebenar chocolate yang telah ribuan kali di-iktiraf sebagai chocolate yang terunggul dan terhebat sekali, namakan saja nama-nama chefs yang telah beriktiraf dan menyandang  dengan 1, 2, dan 3 bintang tidak akan menafikan kehebatan rasa "intense" sebenar Valrhona chocolate.




                    valrhona chefs_1.jpg

Michalak Christopher - Hermé Pierre - Hévin Jean Paul - Marchal Gilles - Felder Christophe - Adam Christophe - Cassel Frédéric - Roussel Christophe - Léautey Eric, Pic Anne-Sophie, Bocuse Paul etc, etc.


Mereka semua ada-lah " Le roi/king des chocolatiers dan la crème de la crème des patissiers". Kesemua ciptaan mereka dari segi patisserie dan chocolaterie begitu "haute" ada ketika takut untuk di-savourer kerana keindahan ciptaan yang sememangnya tidak akan terfikir dan terlintas minda bagi mengujudkan ilham ciptaan yang teramat luar biasa itu.

Pabila simpanan chocolate Barry Callebaut buat musim perayaan yang lepas akan ketahap zero, baru-lah ku pergi kembali ziarahi Maison Valrhona di Tain L'Hermitage sebagai simpanan baru dan tidak akan ku-hindarkan chocolate Barry Callebaut juga Weiss kerana dua jenama ini sememangnya setia pilihan yang utama, cumanya diGrenoble tidak punyai banyak pilihan maka itu chocolate Valrhona hanya digunakan buat patisserie yang istimewa sahaja.

 Dimusim akan datang, ingin ku-daftarkan diri menghadiri baking classes ada terdapat berjenis-jenis pilihan- pilih sahaja mengikut selera ilmu yang mana satu ingin di-timba dahulu. Pabila ku-telitikan programmes-nya, ya ampun tidak-ku tahu yang mana satu??

dimanche 13 mars 2011

Comme D'habitude Seperti biasa As usual

| | 3 commentaires


Tenang pabila bangun pagi, menoleh pandang ke-gambar yang dikasihi lantas merenung jauh ketingkap dimana titisan air lembab menghodohkan cermin-tingkap yang nipis, merekahkan lagi cat kayu nan lapuk dek kerenah musim nan sejuk. Comme d'habitude..seperti biasa..as usual..

Dengan perlahan kucari pandangan hidup bagaimana hari ini agaknya, menanya diri adakah hari ini ada miliki punyai makna atau pengertian sebenarnya dimana jiwa merasa seperti biasa yang dikau hanyalah insan biasa memulakan saat hari sama seperti insan biasa diluar sana dibumi dunia nan luas mengerbang dengan indahnya. Seperti biasa sering sangat tertanya-tanya menggali minda tanpa alasan mengapa begitu sangat keinginan merisik diri dengan -?- ini.


Ku-simpulkan senyuman yang bersahaja, dalam tenang masih tetap ku-gelisah walau-pun istilah sebuah hidup yang dicari telah ditemukan dengan jawapan yang jelas tanpa di-lencongkan atau di-perduakan istilah itu, suara halus dari mata-hati tetiba menenangkan kembali semangat yang hilang tersesat dek keraguan yang menjauhkan minda dari bergolak mencari pengertian yang sewajarnya.

Telah kucubai merubahnya. Sudah jemu mengulanginya. Tidak larat di-ubah suaikan, namun masihi lagi ku-amalkan seperti biasa. Comme d'habitude..seperti biasa..seperti itu dan ini..la..ini jugak rupa jadinya!!!

note: Photos pada keseluruhannya, quality begitu rendah kerana camera hilang menghilang, jadinya terpaksa clip clap dengan menggunakan h-phone anakanda, hasil-nya kurang memuaskan mata memandang itu photos.
Gateau fondant miel et crème mascarpone à la vanille bijian chocolate.