dimanche 29 mai 2011

Syurga terletak di-bawah Telapak-Kaki Ibu Joyeuse Fête des Mères. Maman pour La Vie.

| | 4 commentaires

Selama pernafasan harian seorang yang bernama Ibu akan padat dan penuh dengan segala kerja rumah
memastikan hidangan masakan makan pagi, tengah-hari juga malam di-urus rapi di-setiap hari. Segala kebersihan suasana dalam juga luar rumah di-jaga dengan kerahan tenaga dan kudrat di-ulang berpusing pada setiap hari, bulan dan tahun berganti tahun, di-ulangi tanpa mengharapkan balasan kerna itu ada lah tugas-tanggungjawab yang mesti di-patuhi demi kesejahteraan harian suasana di-rumah yang ber-bau tenang, aman-damai, harmoni dan bahagia di-mana semua ini di-ambil kira.


                       Signification des fleurs : ce qui se cache derrière leur couleur

Seorang wanita yang bertaraf Ibu wajib punyai rasa belas-kasihan yang tinggi, pemurah, tidak panas baran, penyabar, berhemah tinggi, punyai hati yang lembut dengan pendirian yang tetap tanpa berbelah-bagi, kasih-sayang yang suci tanpa memilih kasih dan yang unggul nya ialah belaian lembut dengan pandangan sepasang-mata memancar kan sinaran kasih sejati datang dari sebuah hati-jantung yang halus.


                         Les plus jolis bouquets de fleurs pour la fête des mères

Sempena sambutan Hari Ibu ini, ingin ku dedikasi kan ke-seluruh dunia nan luas buat semua Ibu, Bunda/Ibunda, Ummi, Mama, Maman, Emak/Mak, Mummy/mommy, Madre, Okasan dan apa jua nama yang di-panggil dari setiap negara di-dunia ini dengan barisan ucapan yang ringkas yakni Jadi kan diri sebagai seorang Ibu yang luhur budi-pekerti nya, bijaksana dan tinggi dengan kasih-sayang yang suci.


Selamat meyambut Hari Ibu, Joyeuse Fête des Mères, Happy Mothers day. May 29. 2011.




samedi 28 mai 2011

Gateau aux Fraises/Fraisier du Jardin Potager

| | 0 commentaires


Gateau cake ini telah lama di-buat akan tetapi di-sebab kan h-phonenya yang Sulong ber-problemas maka itu terencat untuk di-papar kan di-entry yang lepas. Sebenar nya baru pertama kali membuat nya kerana tidak berapa berani takut tidak menjadi, lagi-lagi ada banyak buah strawberries di-kawasan tanaman, apa kata cuba-mencuba membuat ini gateau/cake.

Selepas petik-memetik buah strawberries pilih yang besar buat pendiding cake dan yang kecil buat hiasan di dataran cake. Cake génoise sudah sedia di-masak dari pagi tadi, syrup gula ber-vanilla juga sudah di-siap kan karena pabila di-assemble kan cake nanti pasti kan syrup dan cake sejuk betul jika suam atau panas nanti crème patissière ber-chantilly akan cair, kena ber-hati hati!

Ini lah dia gateau/cake aux fraises strawberries yang di-petik segar dari kawasan tanaman di-belakang rumah. Sayang nya, photo di-clip clap segitu sahaja tanpa di hias karena pada mula nya tidak ada hati untuk di-papar kan juga tidak berapa pasti elok rupa cake ini, iya lah pertama kali membuat nya, keyakinan diri kurang! Rasa perasaan pabila pandang tengok cake ini tampak biasa, di lain kali percubaan akan di up-grade/ameliorate kan lagi dari segi aesthetic-nya. Voilà. 

jeudi 26 mai 2011

J'adore tellement .. La Vanille Vanilla

| | 2 commentaires


Vanilla ini dari pulau Reunion, colleague se-pejabat CintaJL beli-kan buat simpanan tahunan.
Vanilla bean/pods di-lapik-alas dengan daun-daunan pokok anggur di-taman kawasan potager, jadi kan sebagai hiasan penyeri vanilla di-mana warna kulit vanilla tidak berapa menarik mata pabila di-pandang-tengok.



Dari segi patisserie ramuan bahan yang ter-paling "essential/indispensable" ialah vanilla, iya .. la vanille, la vrai! Jadi-nya pabila baking-mem-baking tanpa vanilla serasa-nya seperti tidak lengkap, cake atau manisan yang di-buat ada kekurangan dari segi rasa ke-atas manisan patisserie tersebut.
                               

                        [imgp0281.jpg]


Bermula dari pulau Reunion circa 1841 datang asal vanilla, dengan tidak sengaja seorang hamba-kadam bernama Edmond Albus yang menghasil kan buah vanilla kerana begitu marah secara baran nya memukul-penyek bunga vanilla dari sikap panas-baran-berang itu lah terputik nya menjadi buah vanilla.

Madagascar ada lah negara pertama producteur vanilla Bourbon di-ikuti oleh Comoros islands dan Reunion islands bergabung bersama sebagai "supplier/exporter" yang pertama di dunia - 80% world production.

Vanilla ada lah spice yang termahal selepas zafran/saffron. Vanilla juga ada lah aroma/savour yang pertama di-dunia di-gunakan sebagai products membuat sabun, detergents dan alimentation.

Didalam keluarga orchidaceae, hanya vanilla buah- nya boleh di makan/comestible/eatable.

Vanilla planifolia atau vanilla flagrans = vanilla Bourbon yang terbagus. Vanilla pompona dari Antilles islands = vanillon dan vanilla tahitensis = Tahitian vanilla (French Polynesia).


               
                              

Begini lah rupa sebenar pokok Vanilla, mesti di-tanam redup jauh dari cahaya matahari dan suka-nya dibawah pokok jadi-nya di-lindungi terusan redup dan akan tumbuh gemok dan segar berbuah lebat dan rimbun.




mardi 24 mai 2011

Bunga-bungaan Sebiru langit dan Rouge comme un Coeur

| | 3 commentaires

Menetap ditanah Peranchis ini yang bermusim empat bersilih-ganti mengajar diri menghargai masa dan waktu di-mana sejuk-lembab yakni fall-automn + sejuk icy menggigil yakni winter-hiver + nyaman dengan keindahan bungaan yakni spring-printemps + panas terik kering yakni summer-l'été.

Setiap musim yang di-gantikan dengan kedatangan musim yang baru, diri ini juga menjadi baru seperti menukar baju baru sebagai gantian musim sebelum-nya. Maka itu rentak dan gaya hidup bertukar mengikut musim dan kerasaan bosan terhadap hidupan harian tidak di-rasai kecuali di-musim sejuk jika sejuk icy-nya melampau sangat yang tidak boleh di-sangkal kan.

Begitu juga dengan nature hijauan seperti tanaman potager (sayur-sayuran) dan bunga-bungaan. Dari awal musim bunga-spring, menjelma bungaan keluarga tulips dan di-turuti melarut ke-bungaan yang selainnya. Ya ampun ... indah dan cantik sungguh pabila dapat menjadi saksi ke-atas perkembangan tumbuhan dari sekecil anak pokok tumbuh dengan megahnya menjelma putik bunga seperti anak dara sunti terus berkembang terbuka cantik sekuntum bunga yang jelita. Dengan saksian ini tersentuh kesedaran bahawasa-nya keindahan hijauan yang di-limpah-kan olehNya menyedar-kan diri betapa kuasa Allah Ta'ala yang mutlak yang tiada tandingannya.



Bunga campanule hybride sarastro clochette bleu, tahun lepas tidak berbunga lansung ...merajuk ..dan tahun ini berkembang dengan megah-nya.




Bunga campanule persicifolia bleu, yang ini setiap tahun akan berbunga, pemurah dengan bungaan dan tidak mengada-ngada, senang di-jaga.






Bagai loceng, cantik-jelita!!



Bunga rose di-tepi pagar depan rumah, bau-nya harum wangi sungguh.







La rose rouge, j'adore!



 Di-tiup oleh angin kuat hari ini maka itu terletoi jatuh longlai ter-kulai ke-bawah.






Bunga pivoine/peony di-depan tepi pagar yang ditanam pada tahun lepas di-mana tahun ini bunga-nya banyak jika di-banding kan di-tahun lepas, bau-nya harum-wangi banget.


Seperkara lagi, bunga-bungaan yang bermusim seperti pivoine/peony masa berkembang tidak serentak dengan bunga pivoine/peony yang lain, contoh-nya pabila bunga pivoine/peony merah berkembang-membang yang pastel pink baru berputik naik, maka itu di-taman tidak lekang dek kembangan bunga.

Photos potager tanaman sayuran dan pokok bunga yang sedang naik berputik pabila berkembang kelak akan di-tambah-kan di-entry ini seterus-nya.

                                       

jeudi 19 mai 2011

May 19 Encore !!!

| | 0 commentaires

Iya ... hari ini lagi sekali ada lah hari ulang-tahun-lahir-hariJadi ku yang ke-2 - official date. Sempena buat hari bertarikh May 19 ingin ku turun-kan apa saja dari segi cita-rasa penyeri hidupan yang sungguh ku Adore dan J'adore itu.


Sebagai wanita, walau pun diri ini tidak bekerja dan bergaji namun di-rumah dan pabila keluar akan memastikan diri senantiasa berhias atau berdandan wajah juga badan dengan sopan-nya.


Woman and Beauty


Manque description

Les Bourgois de Paris - salah satu beauty product  yang di-adore sejak mula menetap di-tanah Peranchis ini sayang sekali telah di-hentikan - discontinued.





                                         Manque description

Roger&Gallet - Product sabun mandi pelbagai haruman aroma wangian yang selesa diguna-kan.


                                                                  Guerlain : l’Eau Impériale reine des colognes

Parfum/perfume Guerlain flacon d'abeille buah hati yang j'adore!  Pierre-François Pascal Guerlain, L'Eau Impériale. Ramuan - Lavender, bergamote, citron dan over-dosed de fleur d'oranger!



                                                               


                                                


                                Maquillage Chanel : crayon yeux gris scintillant



                                         Maquillage Chanel : rouge à lèvres Rouge Coco                  

 Product make-up Chanel, setia hingga sekarang akan tetapi product yang lain-nya juga di guna kan seperti Dior, YSL juga Givenchy.




        




                                             


Dan setinggi-tinggi cita-rasa yang ku adore ialah chocolate dan buah-buahan merah-kemerahan yang segar  semanis-manis madu, voilà!!!



                                

               Gateau aux fraises et au chocolat blanc.




                                           



Resources: Madam Figaro
Stefan Gerber Executive Pastry Chef
Femme Plurielle Magazine.


mercredi 18 mai 2011

La Fraise The Strawberry yang merah meranum

| | 2 commentaires

Me voilà ... mes fraises bien rouges et mûres!





 
Hasil tanaman buah strawberry merah berkilat nan ranum.



 
Lokasi dari belakang rumah di-terrasse yang di-bina oleh CintaJL juga di-bantu tolong oleh anak bujang Nicolas pada musim panas tahun lepas.
 


Buah strawberries di-teman kan dengan bunga-bungaan dari daun bawang berwarna biru unggu, cantik maka itu di-buat sebagai penyeri hiasan di-meja.




Lagi .....




Dan lagi, ter-pesona!!





Honey Aristocat sempat menyelit, sayang tak nampak wajah-nya yang comel lagi jelita, pagi-pagi dah keluar memburu lizard ber-saiz mini, di-tangkap bukan di makan tapi di-buat main, alang tu.




Awal pagi tadi ke-kawasan tanaman, semalam princess Elyne Gabrielle berat tulang pabila di-suruhi memetik itu strawberries, jadinya kena lah Maman/Ibunda petik-memetik buah strawberries, banyak sungguh!! dapat 2 kilos maka itu di clip-clap kan photos-nya.






vendredi 13 mai 2011

Selingan mencuci mata sebelum " La Fête " - La Fraise - The Strawberry

| | 5 commentaires



"La gariguette" ada-lah strawberries yang termahal disini, kerana bukan sahaja pujaan buah hati pilihan pertama kebanyakkan orang Peranchis di-sini, ia-nya juga terkenal dengan baunya yang harum, begitu juicy dan rasanya manis madu + manis masam maka itu strawberries ini punyai ke-unikan rasa yang tiada bandingannya. Seperkara lagi "la gariguette" ini agak "fragile" jadinya jika dibeli mesti di-ngap terus!

Sayang sekali, hanya ini buah strawberries gariguette yang ada kerana yang lain-nya telah banyak di-ngap oleh yang Bongsu Elyne Gabrielle, kalau ada pun yang lainnya masih belum ranum lagi.


 




Buah strawberries mesti di-lapik kan dengan straw kering jadinya buah tidak akan ter-sentuh tanah mengelak-kan buah strawberries ter-kotor, jadinya siput pun susah nak merayap merata merosak-kan buah strawberries.


Fragaria Charlotte.

Ini lah dia hasilan tanaman buah strawberries membuat kan rasa perasaan gerammm pabila setiap kali  menyiramkan-nya, warna merah-kemerahan yang berkilat segar menambat mata memandang tengok itu buah strawberries. Ada ber-shape lonjong "la gariguette-fragaria vesca" baunya harum-wangi, manis-manis masam juga "fragaria Charlotte" begitu juicy, manis dan bau-keharuman yang tiada tandingan-nya pujian yang melampau kerana setiap kali melintas di-depan tanaman strawberry ini bagai perfum, harum sungguh!

 Semenjak buah strawberries sudah ranum-meranum, hanya sekali sahaja membeli di-marché pada awal musim strawberries bermula mi-april yang lepas. Voilà.

mercredi 11 mai 2011

Mademoiselle Chanel versus Mademoiselle Dior -La Fleur Rouge merah Garang menyala et So Red.

| | 4 commentaires

Sekuntum bunga merah bagai lipstick (rouge à lèvres) rouge mademoiselle Chanel versus mademoiselle Dior, mon dieu! ya ampun! dan OMG aka oh ..my ..god!! itu yang sering kali diluah kan pabila terpandang atau ter-jeling warna ke-merahan yang garang menyala me-mukau kan anak mata. J'adore.


                            



versus


                                  
               
Pada satu ketika, seorang puteri raden nan anggun ... buang tebiat! 

  No! tidak dan bukan, sebenarnya inti isi cerita yang harus dirahsiakan kerana shhhhhh ......

Awal pagi tadi semasa pulang dari menghantar princess Elyne Gabrielle ke bus stop, masuk saja ke-arah halaman taman ter-perasan bunga-bungaan pivoine/peony yang dibeli di-Drome pada tahun lepas sudah berkembang-kembangan, ya ampun .. pagi pagi berpeluang menyaksikan keindahan lembut dari nature yang maha pemurah. Berbunga-bunga jadinya perasaan ketika itu terus ter-ingat CintaJL kerana pivoine merah garang menyala ini ada-lah pilihan nya. Telefon ke tidak? untuk me-khabar kan yang pivoine merah menyala garang buah hati-nya sudah ter-senyum mengembang dengan megahnya. Tak apa lah ... biarkan dirinya sendiri yang nampak perasan ke-bunga buah hatinya itu.

Pivoine/peony pilihan CintaJL, di-banding kan dengan pivoine/peony berwarna pink lembut (pivoine arbustive) yang di-paparkan di-entry yang terdahulu, pivoine/peony merah garang menyala (pivoine herbacée) ini akan menyorokkan diri dimusim sejuk dan menjelma kembali dimusim bunga - tumbuh semula, magic betul!
Sayang sekali masihi me-clip-clap dengan h-phone, "problemas" betul!! setakat tahap boleh tahan sahaja rupa photos yang di-papar kan, boleh tahan dan sedang-sedang cantik ... iya ke?


Photo bonus buat Eni yang menawan dari Permatang Pauh Penang, lupin unggu sudah ber-kembang-kembangan di-teman kan bersama lupin pink lembut, voilà.

lundi 9 mai 2011

Juwita ku Sayang - P.Ramlee. Nama oh Nama ...

| | 4 commentaires

Lagu ini adalah lagu yang menyentuhi rasa perasaan ku pabila sahaja terdengar berkumandang dari radio datang dari rumah anakanda Moyang semua. Pertama kali terdengar akan lagu ini, tetiba diri ini terasa seperti dihargai meskipun pada hakikatnya kebenaran hidupan harian adalah disebaliknya. Tidak mengapa ..... karena dengan adanya ke-ujudan lagu ini ditambah lagi dinyanyikan oleh seniman agung dan penyanyi negara lagenda Allahyarham P.Ramlee sekurang-kurangnya dapat memujuk-kan diri ini yang dianggap dari segi "kejelitaan" tidak di-iktiraf kan oleh sesiapapun pabila memandang tengok ke diri ini.

 Di-daulatkan dengan nama yang agak pelik bagi sesiapa sahaja yang mengutamakan nama-nama diatas nama anakanda juga nama isteri-isteri Nabi Muhammad SAW, jadinya nama ku ini dikatakan tidak sesuai bagi disandangkan sebagai umat islam. Nama yang di-bubuhi oleh IbundaAndong ada lah selepas membaca suratkhabar dimana tercetusnya perarakkan demonstrasi di-Jakarta, diketuai oleh seorang pelajar Universiti sebagai mendukung tugu perarakkan tersebut... menjadi seorang resistance yang sehingga kini diterakan sebagai Anak revolusi yang terkenal ditanah Indonesia. IbundaAndong ter-jatuh hati terhadap nama yang disandanginya dan kebetulan tengah mengandong-hamilkan diri ini terus berdoa semoga dikurniakan dengan kelahiran anak perempuan.


Moyang memanggil namaku Jelita bukan Juwita, setiap kali harus ku perbetulkan "Unyang, bukan jelita .. Juwita, Ratna Juwita" Moyang akhirnya berkata " Unyang sengajakan kerana pedih kuping telinga Unyang setiap kali mereka semua menghodohkan diri Jelita kerana Anakanda Unyang yakni Nenda Jelita punyai kejelitaan yang menawan sekali maka itu tidak setuju dengan umpatan mereka itu" Jadinya setiap kali Moyang memanggil, menyebut atau menyeru namaku membuat-kan diri ini tersenyum simpul begitu.

Seperkara lagi, semasa selama sepanjang tahun-tahunan persekolahan ku, menjadi terkenal dek kerana menyandang nama ini. Banyak kawan dan kawan sekelas berkata "sedap nya nama ....." hinggakan cikgu-cikgu/guru-guru sekolah pabila memanggil sebut nama ku pasti kuat bergema didalam kelas, sampai gitu sekali dan wajah cikgu/guru tersenyum-senyum manis dan ada yang berhasrat dihati jika dikurnia-kan anak perempuan akan dibubuhkan keatas namaku, "Ratna Juwita boleh izinkan cikgu menggambil nama Ratna Juwita ku Sayang itu" Dengan senyuman manis manis madu (malu konon!) terus di-iya kan. Begitu lah alkisah nya.



                           Wahai Juwita ku indah rupawan
                            Juwita ku sayang
                            Termimpi-mimpi wajah menawan
                            Ibaratnya sinar nan gemerlapan
                            Menujuk kalbu kekal ku idaman

                            Oh kekasih ku teruna sastria
                             Juwita ku sayang
                            Terpaut aku kerana jasa
                             Kerana budi lahir asmara
                            Sebagai embun menyimbah bunga

                            Kalau Juwita
                            Telah setia, asmara berpadu satu
                            Tiada masa memintakannya
                            Tiada manusia tahu

                            Oh asmara ku wahai Juwita ku
                             Juwita ku sayang 
                            Semoga kita kekal abadi
                            Hidup jaya untuk keluhuran mu
                            Ku puja-puja dengan-Nya semadi.

                   


Juwita ku Sayang
                 
Oleh Allahyarham P.Ramlee - Uji Rashid dan Hail Amir - Rafeah Buang dan Ahmad Jais.

samedi 7 mai 2011

Layu-layuan bungaan diTaman. Quel Dommage! what a pitty!

| | 6 commentaires

Iris berwarna unggu kering dan kelayuan nya menghodohkan suasana hijauan yang masih berterusan berbunga dengan megahnya. Harus dipotong kan itu dahan, jadinya tampak semenggah.

Pivoine/peony buah hati CintaJL pun sama, memberi petanda hanya setakat ini ia-nya dapat bersejahtera dengan keindahan yang sejenak namun kecantikan dan keharuman wangi diriku telah terbukti nyata.

Posisi/angle yang ke-dua, layu tidak bermaya redup mata memandang tengok, kasihan...............
Kelopak-kelopak bertaburan merata disekeliling pokok bunga pivoine/peony yang kelayuan  kering.


Sama serupa seperti umur-usia tidak akan kekal selamanya begitu juga dengan bungaan ditaman, dari semalam tampak kelihatan layu dan letoi tidak ber-seri .. se-indah ..se-menawan .. se-jelita semasa baru berkembang.

Jadinya tergerak anak hati me-clip clap beberapa photos buat tatapan semua, walaupun kurang menarik akan tetapi ada juga photos baru untuk ditatapi.

Week-end ini yang meng-akhiri cuti easter setelah 2 minggu bercuti sekolah.

 Semalam  di jalan luar hadapan rumah ada ternampak anak ular di-langgar penyek dek automobil kereta, meremang rasanya perasaan kerana diri ini phobia dengan keluarga reptile ..di-tele pun nampak sikit terus bagai nak pengsan, sampai gitu kali, teruk memang parah!!

Dari Isnin ini kena kuatkan hati ... nyah-kan perasaan takut tak tentu arah tu, tahun lepas ada bapak ular ber-suntan di-tengah-tengah kawasan taman sampai seminggu tak keluar dari rumah, memang parah!!

Dimusim bunga ini-lah reptile ular dan biawak mini masanya mereka semua berkeliaran keluar dari sarangnya bermakan angin diserata taman menikmati cuaca yang nyaman seperti yang lainnya.

Lupin bunganya jika di-letak baja secara overdose boleh naik memuncak tinggi ke-langit akan tetapi tahun ini dibiarkan membesar secara natural bio lagi organik!

Sebagai tatapan "bonus" iris kuning dari Ibu-mertua ditanam kan pada tahun lepas, voilà... sekelompok iris kuning berwarna mentari matahari penyinar hari nan indah.