dimanche 29 mai 2011

Syurga terletak di-bawah Telapak-Kaki Ibu Joyeuse Fête des Mères. Maman pour La Vie.

| | 4 commentaires

Selama pernafasan harian seorang yang bernama Ibu akan padat dan penuh dengan segala kerja rumah
memastikan hidangan masakan makan pagi, tengah-hari juga malam di-urus rapi di-setiap hari. Segala kebersihan suasana dalam juga luar rumah di-jaga dengan kerahan tenaga dan kudrat di-ulang berpusing pada setiap hari, bulan dan tahun berganti tahun, di-ulangi tanpa mengharapkan balasan kerna itu ada lah tugas-tanggungjawab yang mesti di-patuhi demi kesejahteraan harian suasana di-rumah yang ber-bau tenang, aman-damai, harmoni dan bahagia di-mana semua ini di-ambil kira.


                       Signification des fleurs : ce qui se cache derrière leur couleur

Seorang wanita yang bertaraf Ibu wajib punyai rasa belas-kasihan yang tinggi, pemurah, tidak panas baran, penyabar, berhemah tinggi, punyai hati yang lembut dengan pendirian yang tetap tanpa berbelah-bagi, kasih-sayang yang suci tanpa memilih kasih dan yang unggul nya ialah belaian lembut dengan pandangan sepasang-mata memancar kan sinaran kasih sejati datang dari sebuah hati-jantung yang halus.


                         Les plus jolis bouquets de fleurs pour la fête des mères

Sempena sambutan Hari Ibu ini, ingin ku dedikasi kan ke-seluruh dunia nan luas buat semua Ibu, Bunda/Ibunda, Ummi, Mama, Maman, Emak/Mak, Mummy/mommy, Madre, Okasan dan apa jua nama yang di-panggil dari setiap negara di-dunia ini dengan barisan ucapan yang ringkas yakni Jadi kan diri sebagai seorang Ibu yang luhur budi-pekerti nya, bijaksana dan tinggi dengan kasih-sayang yang suci.


Selamat meyambut Hari Ibu, Joyeuse Fête des Mères, Happy Mothers day. May 29. 2011.




samedi 28 mai 2011

Gateau aux Fraises/Fraisier du Jardin Potager

| | 0 commentaires




Gateau cake ini telah lama di-buat akan tetapi di-sebab kan h-phonenya yang Sulong ber-problemas maka itu terencat untuk di-papar kan di-entry yang lepas. Sebenar nya baru pertama kali membuat nya kerana tidak berapa berani takut tidak menjadi, lagi-lagi ada banyak buah strawberries di-kawasan tanaman, apa kata cuba-mencuba membuat ini gateau/cake.








Selepas petik-memetik buah strawberries pilih yang besar buat pendiding cake dan yang kecil buat hiasan di dataran cake. Cake génoise sudah sedia di-masak dari pagi tadi, syrup gula ber-vanilla juga sudah di-siap kan karena pabila di-assemble kan cake nanti pasti kan syrup dan cake sejuk betul jika suam atau panas nanti crème patissière ber-chantilly akan cair, kena ber-hati hati!


Ini lah dia gateau/cake aux fraises strawberries yang di-petik segar dari kawasan tanaman di-belakang rumah. Sayang nya, photo di-clip clap segitu sahaja tanpa di hias karena pada mula nya tidak ada hati untuk di-papar kan juga tidak berapa pasti elok rupa cake ini, iya lah pertama kali membuat nya, keyakinan diri kurang! Rasa perasaan pabila pandang tengok cake ini tampak biasa, di lain kali percubaan akan di up-grade/ameliorate kan lagi dari segi aesthetic-nya. Voilà. 




jeudi 26 mai 2011

J'adore tellement .. La Vanille Vanilla

| | 2 commentaires


Vanilla ini dari pulau Reunion, colleague se-pejabat CintaJL beli-kan buat simpanan tahunan.
Vanilla bean/pods di-lapik-alas dengan daun-daunan pokok anggur di-taman kawasan potager, jadi kan sebagai hiasan penyeri vanilla di-mana warna kulit vanilla tidak berapa menarik mata pabila di-pandang-tengok.



Dari segi patisserie ramuan bahan yang ter-paling "essential/indispensable" ialah vanilla, iya .. la vanille, la vrai! Jadi-nya pabila baking-mem-baking tanpa vanilla serasa-nya seperti tidak lengkap, cake atau manisan yang di-buat ada kekurangan dari segi rasa ke-atas manisan patisserie tersebut.
                               

                        [imgp0281.jpg]


Bermula dari pulau Reunion circa 1841 datang asal vanilla, dengan tidak sengaja seorang hamba-kadam bernama Edmond Albus yang menghasil kan buah vanilla kerana begitu marah secara baran nya memukul-penyek bunga vanilla dari sikap panas-baran-berang itu lah terputik nya menjadi buah vanilla.

Madagascar ada lah negara pertama producteur vanilla Bourbon di-ikuti oleh Comoros islands dan Reunion islands bergabung bersama sebagai "supplier/exporter" yang pertama di dunia - 80% world production.

Vanilla ada lah spice yang termahal selepas zafran/saffron. Vanilla juga ada lah aroma/savour yang pertama di-dunia di-gunakan sebagai products membuat sabun, detergents dan alimentation.

Didalam keluarga orchidaceae, hanya vanilla buah- nya boleh di makan/comestible/eatable.

Vanilla planifolia atau vanilla flagrans = vanilla Bourbon yang terbagus. Vanilla pompona dari Antilles islands = vanillon dan vanilla tahitensis = Tahitian vanilla (French Polynesia).


               
                              

Begini lah rupa sebenar pokok Vanilla, mesti di-tanam redup jauh dari cahaya matahari dan suka-nya dibawah pokok jadi-nya di-lindungi terusan redup dan akan tumbuh gemok dan segar berbuah lebat dan rimbun.




mardi 24 mai 2011

Sekian Lama ... habis-kan simpanan les noix - walnuts

| | 3 commentaires



 Tiga walnut tarteletttes ber-caramel dan ber-chocolate bijian lagi, enak di-ngap berteman kan cappuccino atau expresso, sambil bersembang sambil menikmati minum petang dengan manisan yang sederhana ini.
Bunga berwarna putih ini namanya "seringat" di-petik tadi sebagai hiasan penyeri suasana menjamu minum petang.









Kelihatan di-belakang rumah extra (a caretaker house) di-mana terdapat garage, laundry, kandang kuda juga reban bilik ayam dan binatang ternakan yang lain-nya.





Bunga berwarna putih ini bau-nya harum semerbak seperti bauan bunga jasmin.




Sekian lama tidak mem-baking jadi-nya hari ini teringin sungguh membuat manisan bakal minum-petang ini, ada Ratu jiran akan datang berkunjung ke-rumah. Tengok dan jeling-jeling bahan ramuan di-dapur tidak punyai bahan yang menarik hati jadi-nya terbuka selera pabila terpandang walnut di-dalam vase yang di-beli sekian lama sebagai simpanan buat snack pagi dan petang.

Sebagai bakal menjamu bersama Ratu jiran di-petang ini dari pagi tadi bermula membuat pastry dough sablée sucrée dulu,  terusan menyediakan caramel ber-salted butter dengan cream, asing kan kulit walnut dan di-tumbuk kasar, satu kan ke-semua ramuan dan bakar di-oven selama 25 minit, voilà!





 
Se-vase penuh berisi kekacang noix/walnuts...




Bunga-bungaan Sebiru langit dan Rouge comme un Coeur

| | 3 commentaires

Menetap ditanah Peranchis ini yang bermusim empat bersilih-ganti mengajar diri menghargai masa dan waktu di-mana sejuk-lembab yakni fall-automn + sejuk icy menggigil yakni winter-hiver + nyaman dengan keindahan bungaan yakni spring-printemps + panas terik kering yakni summer-l'été.

Setiap musim yang di-gantikan dengan kedatangan musim yang baru, diri ini juga menjadi baru seperti menukar baju baru sebagai gantian musim sebelum-nya. Maka itu rentak dan gaya hidup bertukar mengikut musim dan kerasaan bosan terhadap hidupan harian tidak di-rasai kecuali di-musim sejuk jika sejuk icy-nya melampau sangat yang tidak boleh di-sangkal kan.

Begitu juga dengan nature hijauan seperti tanaman potager (sayur-sayuran) dan bunga-bungaan. Dari awal musim bunga-spring, menjelma bungaan keluarga tulips dan di-turuti melarut ke-bungaan yang selainnya. Ya ampun ... indah dan cantik sungguh pabila dapat menjadi saksi ke-atas perkembangan tumbuhan dari sekecil anak pokok tumbuh dengan megahnya menjelma putik bunga seperti anak dara sunti terus berkembang terbuka cantik sekuntum bunga yang jelita. Dengan saksian ini tersentuh kesedaran bahawasa-nya keindahan hijauan yang di-limpah-kan olehNya menyedar-kan diri betapa kuasa Allah Ta'ala yang mutlak yang tiada tandingannya.



Bunga campanule hybride sarastro clochette bleu, tahun lepas tidak berbunga lansung ...merajuk ..dan tahun ini berkembang dengan megah-nya.




Bunga campanule persicifolia bleu, yang ini setiap tahun akan berbunga, pemurah dengan bungaan dan tidak mengada-ngada, senang di-jaga.






Bagai loceng, cantik-jelita!!



Bunga rose di-tepi pagar depan rumah, bau-nya harum wangi sungguh.







La rose rouge, j'adore!



 Di-tiup oleh angin kuat hari ini maka itu terletoi jatuh longlai ter-kulai ke-bawah.






Bunga pivoine/peony di-depan tepi pagar yang ditanam pada tahun lepas di-mana tahun ini bunga-nya banyak jika di-banding kan di-tahun lepas, bau-nya harum-wangi banget.


Seperkara lagi, bunga-bungaan yang bermusim seperti pivoine/peony masa berkembang tidak serentak dengan bunga pivoine/peony yang lain, contoh-nya pabila bunga pivoine/peony merah berkembang-membang yang pastel pink baru berputik naik, maka itu di-taman tidak lekang dek kembangan bunga.

Photos potager tanaman sayuran dan pokok bunga yang sedang naik berputik pabila berkembang kelak akan di-tambah-kan di-entry ini seterus-nya.

                                       

jeudi 19 mai 2011

May 19 Encore !!!

| | 0 commentaires

Iya ... hari ini lagi sekali ada lah hari ulang-tahun-lahir-hariJadi ku yang ke-2 - official date. Sempena buat hari bertarikh May 19 ingin ku turun-kan apa saja dari segi cita-rasa penyeri hidupan yang sungguh ku Adore dan J'adore itu.


Sebagai wanita, walau pun diri ini tidak bekerja dan bergaji namun di-rumah dan pabila keluar akan memastikan diri senantiasa berhias atau berdandan wajah juga badan dengan sopan-nya.


Woman and Beauty


Manque description

Les Bourgois de Paris - salah satu beauty product  yang di-adore sejak mula menetap di-tanah Peranchis ini sayang sekali telah di-hentikan - discontinued.





                                         Manque description

Roger&Gallet - Product sabun mandi pelbagai haruman aroma wangian yang selesa diguna-kan.


                                                                  Guerlain : l’Eau Impériale reine des colognes

Parfum/perfume Guerlain flacon d'abeille buah hati yang j'adore!  Pierre-François Pascal Guerlain, L'Eau Impériale. Ramuan - Lavender, bergamote, citron dan over-dosed de fleur d'oranger!



                                                               


                                                


                                Maquillage Chanel : crayon yeux gris scintillant



                                         Maquillage Chanel : rouge à lèvres Rouge Coco                  

 Product make-up Chanel, setia hingga sekarang akan tetapi product yang lain-nya juga di guna kan seperti Dior, YSL juga Givenchy.




        




                                             


Dan setinggi-tinggi cita-rasa yang ku adore ialah chocolate dan buah-buahan merah-kemerahan yang segar  semanis-manis madu, voilà!!!



                                

               Gateau aux fraises et au chocolat blanc.




                                           



Resources: Madam Figaro
Stefan Gerber Executive Pastry Chef
Femme Plurielle Magazine.


mercredi 18 mai 2011

La Fraise The Strawberry yang merah meranum

| | 2 commentaires

Me voilà ... mes fraises bien rouges et mûres!





 
Hasil tanaman buah strawberry merah berkilat nan ranum.



 
Lokasi dari belakang rumah di-terrasse yang di-bina oleh CintaJL juga di-bantu tolong oleh anak bujang Nicolas pada musim panas tahun lepas.
 


Buah strawberries di-teman kan dengan bunga-bungaan dari daun bawang berwarna biru unggu, cantik maka itu di-buat sebagai penyeri hiasan di-meja.




Lagi .....




Dan lagi, ter-pesona!!





Honey Aristocat sempat menyelit, sayang tak nampak wajah-nya yang comel lagi jelita, pagi-pagi dah keluar memburu lizard ber-saiz mini, di-tangkap bukan di makan tapi di-buat main, alang tu.




Awal pagi tadi ke-kawasan tanaman, semalam princess Elyne Gabrielle berat tulang pabila di-suruhi memetik itu strawberries, jadinya kena lah Maman/Ibunda petik-memetik buah strawberries, banyak sungguh!! dapat 2 kilos maka itu di clip-clap kan photos-nya.






samedi 14 mai 2011

May 14 - May 19 ? yang mana Satu ? Essence Of Jewels.

| | 3 commentaires


Ibunda bersabda "Rat, pabila kau dilahir kan sendirian, hanya Ibunda dan baby BintangJauh yang tergolek tersembam di-atas lantai kayu ... kasihan ... Ibunda cubai dengan sekuat kudrat yang ada supaya dapat terbalik kan badan baby semula namun apa kan daya tidak kesampaian baby terbiar tersembam diam tanpa tangisan ... mengundah kan lagi rasa pesaian Ibunda ..... Begitu lah sabdaan Ibunda gimana diri ini dilahirkan.

Patut lah hidung ku penyek tanpa tulang menjadi kembang bagai bungaan, rupanya terpenyek dan tersembam mencium lantai kayu! Begitu lah alkisahnya .....

AyahandaDaddy di-tempat kerja dan di-tambah lagi hari diri ini di-lahirkan AyahandaDaddy menerima gajinya maka itu Ibunda sering berkata diri ini ada lah anak rezeki, wahai ... hidung si-kembang penyek ..... akan tetapi ber-symbol kan rezeki di-tarikh hari lahirku itu.

Pada setiap tahun scenario yang sama .....

Keliru jadinya ter-agak-agak hari yang mana Satu mesti di-sambut kan kerana selain diri ini berdaulatkan anak rezeki ditambah lagi punyai dua tarikh-lahir. Ibunda mengesahkan yang diri ini benar di-lahir kan pada tarikh yang per-1 akan tetapi pabila di-daftar kan tercatit/tercatat di-tarikh hari pendaftaran yakni ber-tarikh ke-2, boleh faham ngerti ke?

Setiap kali, hari sambutan ulang-tahun kelahiranku akan menjadi hari yang penuh dengan kekeliruan dan tanda-tanya yang mengusut-kan lagi keadaan. CintaJL akan memohon kemaafan jikalau terlupa mengucap-kan kepadaku hingga berani berkata " lupa yang pertama, yang kedua ada " double-meaning betul!!! Begitu juga dengan anakanda semua ada yang ucap kan di-tarikh per-1 dan ada yang ucap kan di-tarikh ke-2, dek kerana pada setiap tahun scenario yang sama akan berulang kembali sampai menjadi keliru suasana keadaannya dihari ulang tahunku itu.

Wahai BintangJauh Ratna Juwita, ada kah selama keujudan mu didunia ini ada sinaran yang bergemerlapan ber-bling-bling menyilau-nyilau-kan mata memandang tengok? Beri peluang kepada " Birthday Girl " dengan soalan " un-peu pathetique " (sedikit pathetic) di-hari ulangtahun-nya ya! Nak jawab ke tidak? enggan ku jawab karena masihi belum ada petanda.

Apa sahaja selama ini yang di-lalui sepanjang dan sejauh perjalanan hidupan yang berpusing mengikut rentak yang di-pilih dengan sopan dan lembut juga di-berkati olehNya Anakanda Nicolas, Elisa dan Elyne Gabrielle yang menawan dan suami yang prihatin di-mana selama ini memberi sokongan meng-kebal-kan diri mengharungi hidup ditanah Peranchis ini. Dengan kesyukuran keatasNya dan segala puji-pujian hanya buat yang Satu ku peruntuk kan hanya kepadaNya yang maha Pemurah, Pengasih lagi maha Pengampun. Tidak ku pinta apa sahaja yang melepasi batasan hidup dan kudrat, ber-Alhamdulillah senantiasa ... iya .. ini-lah hadiah yang ku pinta ada berterusan menghiasi diri ini, itu sahaja.

Joyeux Anniversaire  Selamat Ulang Tahun/Lahir/Harijadi  Happy Birthday.


BintangJauh   Ratna Juwita.

vendredi 13 mai 2011

Selingan mencuci mata sebelum " La Fête " - La Fraise - The Strawberry

| | 5 commentaires



"La gariguette" ada-lah strawberries yang termahal disini, kerana bukan sahaja pujaan buah hati pilihan pertama kebanyakkan orang Peranchis di-sini, ia-nya juga terkenal dengan baunya yang harum, begitu juicy dan rasanya manis madu + manis masam maka itu strawberries ini punyai ke-unikan rasa yang tiada bandingannya. Seperkara lagi "la gariguette" ini agak "fragile" jadinya jika dibeli mesti di-ngap terus!

Sayang sekali, hanya ini buah strawberries gariguette yang ada kerana yang lain-nya telah banyak di-ngap oleh yang Bongsu Elyne Gabrielle, kalau ada pun yang lainnya masih belum ranum lagi.


 




Buah strawberries mesti di-lapik kan dengan straw kering jadinya buah tidak akan ter-sentuh tanah mengelak-kan buah strawberries ter-kotor, jadinya siput pun susah nak merayap merata merosak-kan buah strawberries.


Fragaria Charlotte.

Ini lah dia hasilan tanaman buah strawberries membuat kan rasa perasaan gerammm pabila setiap kali  menyiramkan-nya, warna merah-kemerahan yang berkilat segar menambat mata memandang tengok itu buah strawberries. Ada ber-shape lonjong "la gariguette-fragaria vesca" baunya harum-wangi, manis-manis masam juga "fragaria Charlotte" begitu juicy, manis dan bau-keharuman yang tiada tandingan-nya pujian yang melampau kerana setiap kali melintas di-depan tanaman strawberry ini bagai perfum, harum sungguh!

 Semenjak buah strawberries sudah ranum-meranum, hanya sekali sahaja membeli di-marché pada awal musim strawberries bermula mi-april yang lepas. Voilà.

mercredi 11 mai 2011

Mademoiselle Chanel versus Mademoiselle Dior -La Fleur Rouge merah Garang menyala et So Red.

| | 4 commentaires

Sekuntum bunga merah bagai lipstick (rouge à lèvres) rouge mademoiselle Chanel versus mademoiselle Dior, mon dieu! ya ampun! dan OMG aka oh ..my ..god!! itu yang sering kali diluah kan pabila terpandang atau ter-jeling warna ke-merahan yang garang menyala me-mukau kan anak mata. J'adore.


                            



versus


                                  
               
Pada satu ketika, seorang puteri raden nan anggun ... buang tebiat! 

  No! tidak dan bukan, sebenarnya inti isi cerita yang harus dirahsiakan kerana shhhhhh ......

Awal pagi tadi semasa pulang dari menghantar princess Elyne Gabrielle ke bus stop, masuk saja ke-arah halaman taman ter-perasan bunga-bungaan pivoine/peony yang dibeli di-Drome pada tahun lepas sudah berkembang-kembangan, ya ampun .. pagi pagi berpeluang menyaksikan keindahan lembut dari nature yang maha pemurah. Berbunga-bunga jadinya perasaan ketika itu terus ter-ingat CintaJL kerana pivoine merah garang menyala ini ada-lah pilihan nya. Telefon ke tidak? untuk me-khabar kan yang pivoine merah menyala garang buah hati-nya sudah ter-senyum mengembang dengan megahnya. Tak apa lah ... biarkan dirinya sendiri yang nampak perasan ke-bunga buah hatinya itu.

Pivoine/peony pilihan CintaJL, di-banding kan dengan pivoine/peony berwarna pink lembut (pivoine arbustive) yang di-paparkan di-entry yang terdahulu, pivoine/peony merah garang menyala (pivoine herbacée) ini akan menyorokkan diri dimusim sejuk dan menjelma kembali dimusim bunga - tumbuh semula, magic betul!
Sayang sekali masihi me-clip-clap dengan h-phone, "problemas" betul!! setakat tahap boleh tahan sahaja rupa photos yang di-papar kan, boleh tahan dan sedang-sedang cantik ... iya ke?


Photo bonus buat Eni yang menawan dari Permatang Pauh Penang, lupin unggu sudah ber-kembang-kembangan di-teman kan bersama lupin pink lembut, voilà.