mercredi 29 juin 2011

Gateau Roulé à la Confiture de Framboises terbalik menjadi Raspberry Layer Cake!

| | 6 commentaires

Ini lah gateau roulé tidak boleh di-roulé/gulung dek kerana barisan buah raspberry yang terlalu penuh berbaris, yang eloknya buah raspberry di-selerak/tabur kan merata di-dataran cake .. ini tidak!!!

Kelihatan se-pot/bocal confiture maison/jam buah raspberries buatan dari tangan CintaJL, yummy sungguh lagi sublime! Sekian lama simpanan raspberry jam habis, sejak itu lah Anakanda tidak berminum pagi dengan roti, parah nya ... sampai gitu sekali! Terus Papa beraksi didapur dengan penuh semangat menyedikannya.


Konon nya akan menjadi pabila mengaturkan satu ... satu .. setiap buah raspberries berbaris lurus diatas dataran batter gateau ini. Sayang sekali pabila hendak digulung kan ... la ...... kok pecah!!!

Lantas minda terus berputaran berfikir mencari " radical solution" kerana situasi agak parah, kata ke Anaks semua "Maman sedang menyediakan gateau roulé" terus bersenyum manis wajah-muka Anaks kerana gateau biasa lagi sederhana ini adalah kesukaan semua.
Sudah penat berfikir, jalan dan langkah yang terpaling logik ialah lapiskan saja ini gateau ... habis cerita!

Walau pun tidak boleh digulung kan ini cake, Anaks berkata rasanya yang penting Maman, dah betul lah tu!

Sejak dua menjak asyik ber-gateau buah raspberry je ya, begini lah pabila hasilan buah mencurah-curah pemurah jadinya selagi itu menyediakan apa saja manisan dessert dari buah raspberry. Mungkin esok akan menyediakan raspberry ice-cream buat yang Bongsu dan raspberry Tiramisu buat anak-bujang,  begitu yang Tengah akan tertambat selera ke-atas dessert Tiramisu ini kerana tidak berapa berkenan dengan Tiramisu klasik itu, jadinya adil saksama ya, voilà!


lundi 27 juin 2011

Selingan La nature.

| | 0 commentaires

Photo-photo sudah di clip-clap, akan tetapi kena tunggu sebab-musabab kena ke-Grenoble buat princess Elyne Gabrielle, kenapa? Parce que/kerana ..... It's Summer Sale juga Chic Alors ... Les Soldes de L'été!

Tut .. tut ... tut ... ke-Grenoble kena naik train TER ......




***
Lavender sudah membesar kembang  menjulang tinggi.

Awal pagi sebelum mentari panas menyinari taman kelihatan sang kupu-kupu berwarna putih sedang meneguk manisan dari bunga lavender, agak lama juga masa diambil ketika me-clip clap kan photo ini dek kerana kupu-kupu mengalih dari bunga ke bunga dengan cepat nya.

Kelihatan juga sang lebah sedang menghisap teguk manisan dari bunga lavender, ketika me-clip clap banyak juga di-pagi ini sang lebah mengerumuni keliling bunga lavender.

Lavender berlatar-belakang kan terasse/patio di belakang taman halaman rumah.

Hasil sayuran hari ini, tiga biji courgettes bulat de Nice, empat biji courgettes panjang melonjong juga petikan buah raspberry dapat dua panier juga ber-vase lavender, syukran!

Kelihatan sekelompok tanaman laverder dari terasse/patio.

Princess Elyne Gabrielle ber-demand kan raspberry ice-cream akan tetapi penat ber-shopping semalam juga kaki bagai nak patah berjalan satu Grenoble .. masihi perit, gimana tu!

Tunjuk lagi ini pokok tanaman buah courgettes bukan nya apa ... adore itu bunga nya!

Courgettes bulat de Nice, subur dan sehat ... terpesona setiap kali memandang-tengok!

Tomates marrmande sudah membesar .. geram sungguh!

Tomates coeur de boeuf yang manis kali, nanti sudah ranum akan clip clap gimana rupa pabila dibelah dua, bijinya ada satu dua sahaja.

Yang ini ialah tomates cerises, enak di-ngap bulat-bulat terus .. manis!

Bunga dahlia kuning, tahun ini tidak berbunga sangat, merajuk agaknya kerana musim sejuk /winter yang lepas asyik ber-frozen selalu maka itu kurang bunganya. 

Lys kuning dan orange berjiran bersama.
               
Bunga rose a bâton/trémière lagi. Walau pun rasa badan lenguh-lenguh sakit berkebun namun serasa tenang pabila duduk di-terasse menjamu makan tengah-hari dan di-setiap minum petang mengadap taman di mana menjadi saksi tumbuhan bunga-bungaan bertukar bersilih ganti dan setiap kali tidak jemu mata memandang ke-atas keindahan nature yang maha pemurah.

mercredi 22 juin 2011

Gateau au Chocolat Noir Coulant L'intérieur avec Coulis de Framboises.

| | 5 commentaires

Hari ini yang Tengah pulang dari Grenoble, hampir seminggu tidak menatap wajahnya yang ke-baby-an lagi menawan, rindu kali ... buah hati penawar jantung!

Gateau/cake chocolate ini ada lah kesukaannya, tadi pabila masuk saja dari entrance-hall sudah bersuara "maman, bau gateau chocolate dan coulis de framboise .. sweet nya! Terus ke dapur memeluk Mamannya, manja sungguh walhal anak yang kedua.

Minta anak bujang teman kan kehalaman taman pergi memetik buah raspberries, takut sejak dua menjak ni .. phobia, tertengok di tele rencana mengenai ular snakey ... sejak tu mengeremang bulu roma pabila ke halaman taman. Ambil semangkuk sahaja sebagai hiasan juga beberapa tangkai buah raspberries sebagai penyeri di meja nanti. Raspberries coulis/fruit puree sudah disediakan pagi tadi, satu dapur ber-parfum haruman buah raspberries, harum dan wangi kali.


 Gateau chocolate ini pabila disudu kan tengah-isi-inti di dalam ada dua kepingan chocolat akan terus mengalir keluar seperti "lava valcano" tu ... meleleh perlahan ... itu yang buat selera geram gitu!

 Dinding badan gateau diselaputi dengan gula perang jadi nya pabila di ngap terasa derupan kasar gula perang tersebut "fragrant flavor" yang unik, berlawan rasa antara lembut lunak dan kasar gula amat sesuai sekali. Yummy lagi sublime!

 Gateau chocholat berjambul/bertahta kan sebiji buah raspberry di-alasi/lapikan terapan chocolat ber-shape bintang dan bunga, coulis/fruit puree buah raspberries, semangkuk buah raspberries merah meranum yang menambat mata memandang juga se-vase berbelang-warna-warni, bouquet bertangkai buah raspberries penyeri meja berlambang kan " A la Table de Monet".

  Gateau chocolat ini bahan nya tidak banyak cuma chocolate noir bermutu tinggi (lagi intense), butter, telor, gula icing, vanilla bean/pod, secubit garam dan sejemput tepung, itu sahaja! Tapi rasa gateau ini, ya ampun ...!

 Coulis/fruit puree senang lagi cepat disediakan, tidak banyak embelnya, bahan yang di perlukan 500gm buah raspberries, gula mengikut sukatan rasa selera jika suka manis lebih kan, dimasak sampai menggelegak mixer dan tapis kan jus dan masak kan kembali hingga pekat sedang-sedang elok. Mudah Kan!



Berduaan dengan yang Tengah ketika saat menjamu minuman petang (anak-bujang dan yang Bongsu tidak mahu  bersama, masihi kenyang di makan tengah-hari tadi) berteman kan gateau adore-an nya sambil bersembang mesra, Maman berbahasa omputih manakala yang Tengah berbahasa Peranchis, dah betul lah tu, terkadang sampai kesasulan di buat nya antara dua bahasa boleh bertembung dan terlajak lagi, kena reverse balik, sampai gitu kali! 
Terubat rindu mengadap duduk bersama yang Tengah berlemah-lembut kali begitu manja, manja begitu kerana ingat kan akan selamanya yang bungsu rupanya selepas kakaknya berusia 6 tahun Adik-baby menjelma yang Bongsu, maka itu yang Tengah manja ... lama menjadi anak-bungsu sebelum adiknya dilahirkan.

 Boleh dikata kan gateau ini walau pun bahan nya seperti tiada yang menakjubkan namun dengan sentuhan ber-inti isi chocolate didalam dan ber-sauce buah raspberries rasa gateau ini terus menjadi special dan menabjubkan oleh kerana savour yang di tunang kan begitu serasi kali.
 Voilà!


mardi 21 juin 2011

Les Courgettes de Nice ... encore!

| | 6 commentaires

 Pyramid nasi, courgettes ber-shape crescent,carrots berbunga-bungaan, sambalan udang merah menyala,  sparkling mineral air terapung buah raspberries dan semangkuk buah raspberries dipetik segar dari halaman taman ... pandang ..jeling lagi ... selesai clip-clap ... yok, menjamu sendirian mengadap taman yang aman dan tenang sambil pandang-memandang sesekali kearah kebiruan air swimming-pool.


Hari ini ter-idam merasa masakan yang biasa lagi senang disediakan. Courgettes bulat dari potager masak lemak bersantan berdamping dengan sambalan udang disaksikan oleh semangkuk buah raspberries di petik dari taman, enak dimakan dengan cream chantilly.



Courgettes di-potong mengikut saiz bulat buah courgettes dan carrots diterap berbunga menambah kan seri bagi masakan yang tampak biasa ini.


 Lama benar tidak memasak masakan yang biasa lagi sederhana ini, bukannya apa ... cuma tiada siapa dirumah ini yang berkenan, mahunya masakan melayu kita masakan yang terkini saja, masakan rasa sedikit kemelayuan tidak berkenan tapi hairan ya ..... rendang, pulut kuning, lemang, sayur lemak lodeh, masak kicap, salai ikan berempah, sambalan kentang ikan bilis, dan yang lain nya kok suka!



Sambalan udang ini ada lah cara Thai, ubah-suaikan sedikit. Semasa memasak agak teragak-agak cara yang mana satu; cara Thai masam-manis atau cara sendiri ada serai didalam sambal cili, akhir nya pilih cara Thai, lama juga tidak memasak nya.


Dahulu sukanya beras Siam atau beras Jepun akan tetapi semenjak disini selera bertukar ke-beras Basmati tidak berkanji sangat, lagi-lagi CintaJL senang dan suka beras Basmati. Seperkara lagi beras basmati ini pabila ditanak baunya ya ampun ... harum kali! dan tampak menarik cantik panjang putih bersih, yang elok nya datang dari pinggiran dataran Kashmir, mutu/quality lagi tinggi namun harganya disini ... kok mahal! maka itu beli saja beras Basmati yang biasa saja. Saran kan kepada bloggers semua, pabila memasak nasi lemak elok sekali gunakan beras Basmati bukan sahaja bertambah harum wangi, rupa beras nya menarik cantik memanjang putih berderai, cuba ya.

lundi 20 juin 2011

Mardi 21 Jun. 2011. Le Premier Jour de L'été. It's Summer!

| | 7 commentaires

Course du soleil à minuit actuellement

Gembiranya rasa perasaan hati di awal pagi hari ini, matahari mentari menerbitkan cahaya nur sinaran yang bergemerlapan dengan gemilangnya! Hari per-1 musim panas, l'été dan summer bermula .........

Selembut Berkata Lagi Bijaksana Minda Berakal.

| | 9 commentaires

Setelah 6 bulan berlalu ...? BintangJauh statistic?

              pictogramme : point d'interrogation sur fond coloré


Umur usia blog BintangJauh ini masihi bertaraf tahap baru lagi, berjalan dengan perlahan tapi mantap seperti "brisk-walking" ya! Ia nya di lahirkan pada December 5.2010 tahun nan lalu, boleh dikira dengan jari jemari yang sepuluh lagi, berapa ya ... ya ampun .. masihi berhingus 6 bulan saja umur usia blog ini.


Jadinya sudah setengah tahun. Kadang kadang serasa pabila menulis itu dan ini mengenai apa sahaja yang ter-terbit dek pintu hati dan minda terus duduk mengadap ordinateur/computer, tarik nafas ber-zen dulu, terus jari jemari ku masihi lagi janggal me-tik tok punat-punat "letter of the alphabet" yang beratur berbaris.


                     pictogramme : point d'interrogation sur fond coloré


Bahasa tulisan yang di gunakan dikatakan bahasa melayu asli lama lagi antik ber-méli mélo dengan bahasa Peranchis dan Queen's english. Ku cubai mengubah-suai kan mengikut trend cara HD gaya menulis masakini sayang nya tidak kesampaian hajat ingin meniru gaya moderen itu kerana pabila bercakap masihi seperti dizaman sekolah dulu bersama Ratu semua namun kini cara dan gaya Ratu semua jugak sudah berubah mengikut aliran zaman terkini lagi terakhir lagi glamour lagi HD!! Sampai anak buah ditanah air pun tidak berapa memahami cara penulisan tante nya, gimana tu!! Sah diri ini telah ketinggalan jauh, tidak berapa kerap mendengar bahasa terkini maka itu merosot dan gagal, sering kali tidak ngerti apa saja ayat baru yang terkeluar dari mulut orang, juga mulut tele dan mulut media, nasib baik ada sis Besar dan anak buah menterjemah kan ayat-ayat alien tersebut, kalu .... !


                   pictogramme : point d'interrogation sur fond coloré


Ada kah dek kerana penulisan ku yang tidak vogue lagi kurang tarikan menyebab kan tiada siapa yang sudi membaca blog ini? lantas princess Elisa berkomen "Maman ... hidup harus mengikuti arusan saat ini dan pandang kedepan ..." alang tu .. begitu "poignant" buah pandangan, tertelan anak tekak seketika!!

Jadinya .. gimana ya .. jadi nya walaubagaimana pun blog ini diadakan semata-mata buat Ratu-Ratu ditanah-air sebagai rangkaian garisan saluran memperkenalkan juga me-gambarkan rupa sebenar hidupan sang BintangJauh ditanah Peranchis ini akan tetapi setelah 6 bulan tidak ada seorang pun beri komentar atau khabar berita!! Gimana tu?? Tiada balasan dari mereka semua kok ya pun walaupun selera terlebih keFBook tak kan di-double standard kan bagi yang ber-blogging ... sis Besar saran kan buka itu FBook diri ku jawab tidak berkenan ditambah lagi tanpa photos yang boleh dapat dipaparkan, baik tak payah, bikin serabut minda kerana di-FBook system nya agak bercekelaru tak tentu arah .. tak tahu mana nak baca dan yang photo mana nak ditatap kerna semuanya terbongkar dan terkeluar .. bagi ku system nya agak "vulgaire/vulgar"!! Jangan terasa hati ini pandangan express seperti kilat tanpa dihuraikan secara mendalam lagi terperinci.



                       pictogramme : point d'interrogation sur fond coloré

Wahai para bloggers diserata dunia alam nan luas, ucapan ber-terimakasih menggunung tinggi kepada semua yang sudi mengintai dan menyinggah juga kepada semua yang men-jeling jeling segitu sahaja kerana sudi lagi ada menaruh minat ingin tahu dan sungguh ku hargai walaupun ia nya sejemput saiz kuih melaka aka onde-onde itu dan merci beaucoup pour votre attention juga thank you for your kind attention!

dimanche 19 juin 2011

Mon Sac à Main Rahsia terbuka isi Tas-tangan Hand-bag.

| | 6 commentaires

Rahsia isi tas-tangan bertukar bersilih ganti mengikut mode, trend, style, design, zaman seperti dulu, sekarang dan saat ini juga mengikut musim empat yang silih berganti di mana pilihan juga bertukar ganti.



Muse Yves Saint  Laurent

YSL l'édition limitée Muse Two Artisanal.

Semasa remaja, bermula berjinak ingin meniru cara gaya Ibunda sebagai model ideal juga bermula teringin merasa menjadi seperti madame, objet yang per-1 yang di impi kan ialah tas-tangan begitu vital kerana pertama benda -barang yang akan di- isikan didalam tas-tangan ialah gincu bibir-lipstick, mascara, blusher, parfum, crayon-khol, elastics-ikat rambut dan tissue-paper.

Sac iconique - le Birkin Hermès

Le Birkin Hermès.

Pabila menjadi Maman/Ibunda saiz tas-tangan bertukar yang kecil bertali panjang kesaiz seperti bag-cabas supaya ia nya practical/useful untuk di isi kan dengan botol-susu, diapers, soft-toy, juga segala bahan nurseries hygiene/toiletry products buat keselesaan baby pabila keluar rumah.

Pabila Anakanda meniti arah keremajaan dan Maman/Ibunda meniti kematangan usia dan umur lantas tas-tangan pun bertukar yang practical ke elegant total look yang di utamakan kerana baru tersedar di saat ini lah seharus nya memanjakan diri yang selama ini lama berkorban diri demi kesejahteraan masa depan hidup keluarga anakanda semua. Tapi tas tangan sekadar suka saja.

Jadi nya rupa dan saiz tas tangan juga bertukar mengikut cita-rasa dan gaya hidup seorang Ibu tersebut.


Kelly Hermès.

Dari remaja sememang nya telah di ajar ber-grooming dengan sopan nya dari asuhan, didikan dibawah naungan Moyang di mana bersopn-santun dan ilmu bertertip dan pembawaan/penampilan diri amat di ambil kira di mana juga berada situasi keadaan acara hidupan.

Dari Ibunda juga di ajari gimana  pertinggikan pembawaan/penampilan diri, amat terpesona melihat Ibunda sering rapi, kemas, berbau-harum, anggun-jelita senantiasa dan sering terpegun ... cukup dengan sentuhan gincu-bibir wajah-muka Ibunda terserlah bersinar rupawan jelita kali, seolah punyai seri muka yang semula-jadi.

Sac à main, penumpuan ke atas tas-tangan tidak lansong di tumpu kan kepada jenama popular kerana tidak berapa berkenan menjadi didalam kelompok popular, apa yang mereka suka dan ada, kena juga suka dan ada jadi nya taste/cita rasa popular ini amat di elakkan.


Jenama tas-tangan luxury dan popular: LV, Chanel, CD, Prada, Gucci, D&G, Fendi, Tods, Mulberry, Burberry, Jimmy Choo ada lah antara jenama yang di gilai ramai, jadi nya di abai kan, di elak kan.

Walau pun lama menetap di tanah Peranchis ini namun tidak juga memiliki jenama-jenama popular kerana tidak mahu mana-mana pergi tampak sama seperti mereka, miliki benda sama ... apa pun sama! CintaJL berkata hairan dan pelik mengapa diri ku tidak tertarik, tergoda, teruja, terpesona dan ada juga "temptation/impulse" yang kuat seperti magnet terhadap barangan jenama popular itu. Memang di hindari dan di elakkan walau pun banyak suara-suara di belakang mengata seperti "kawin je dengan gentleman dari France tapi tak kan satu pun tak ada!!" Begitu lah komentar mereka, hairan ya .. sampai diri ini pun sama naik hairan dan pelik mengapa mereka menjadi-jadi rasa hairan, tidak perlu memayah kan kepala akal berfikir dengan soalan dan pertanyaan pathetic itu kerana personality seseorang itu ditanah Peranchis ini bukan di pandang dengan apa yang kita bimbit atau sandang kan akan tetapi apa yang di pandang halus ialah pembawaan dan penampilan diri yang semula-jadi terserlah aura yang tulin dengan kesederhanaan yang di jaga rapi, begitu mahu nya.

Seperkara lagi, pabila hidupan sudah sedia maklum di selubungi dan di kelilingi oleh barangan jenama, jadi nya rasa teringin itu lansong hilang, tidak kemaruk, tidak gelojoh, tidak jakun, tidak termimpi juga tidak kempunan, sampai gitu kali.

Akan tetapi dari segi barangan menghias kan diri pasti kan barangan/product nya made in Peranchis, dari barangan make-up sehingga  parfum mahu nya datang terus dari sini.


L'installation ''Liquidated chanel''de Zevs, à Zurich en 2007.










Sac à main, tas-tangan atau h-bag ... lain orang nya, lain personality lagi lain dan berbeza-beza cita-rasa nya begitu juga  isi di dalam tas-tangan tersebut.
Yok, intai-intai apa isi nya kepunyaan milik sang BintangJauh ...


Apa yang sangat di hargai, dan tidak pernah dilupakan atau ditinggalkan senantiasa berada didalam tas-tangan ialah identification bracelets pergelangan tangan Anakanda yang 3 semasa di lahirkan masihi di simpan dengan sayang nya hingga sekarang dan selamanya.

Kunci rumah, cheque book, stylo Mt Blanc, passport, pink mini-bag terdapat photo-photo Anakanda semua yang terpilih juga koleksi lukisan semasa Anakanda masihi kecil sebagai hadiah dihari Ibu, cosmetic/make-up product juga sebentuk cincin belah rotan dan dua bracelets hadiah dari Ibu-mertua. Voilà!!!

jeudi 16 juin 2011

Beau et Bon Simplement .. Art de Vivre.

| | 8 commentaires

Je suis la Beauté de la Vie. Pencinta keindahan, keserian, kesenian yang setulin dan sehalusnya.               

Bientôt on ne saura plus si la clientèle afflue sur la terrasse du Mini-Palais pour la vue et le calme ou pour ses desserts aériens ! (Ph : Mini Palais)

Tahun per-1 memulakan hidupan seharian di tanah Peranchis agak ketara timide menjalani waktu hari-sehari berlalu, terutamanya kena berdikari sendiri pabila keluar ke pasar atau kemana sahaja. Hanya berbekal kan pengetahuan bahasa Peranchis yang di timba di Alliance Française Kuala Lumpur selama setahun, jadi nya dari segi bercakap dan berbual agak ter-had jika di banding kan dengan kefahaman, faham dan ngerti apa saja yang disampai kan akan tetapi untuk di jawab kembali terhegeh-hegeh mengambil masa dek kerana terlalu mengambil masa menyusun barisan satu jawapan takut dan segan-malu jika kesilapan begitu ketara.

                        
Lantas CintaJL menyaran kan menyambung kembali di-Stendhal University bagi mengasah kan lagi bahasa Peranchis. Walau pun masihi timide namun pabila bercakap sudah selesa dan yakin sampai pengesahan darinya Papa-mertua berkata pabila diri ini bercakap tidak pelat dan sebutan sama seperti orang Peranchis, dah betul lah tu!


Tahun demi tahun hidupan harian di susun dengan rapi dan apa sahaja yang telah di timba terus di kaji dan diamal kan dengan teliti sekali.

Pergaulan di tahun per-1, 2 dan ke3 tidak begitu berkembang kaya karena tidak punyai masa lebihan yang boleh di bazirkan begitu sahaja karena Anakanda semua masihi kecil dan banyak waktu di habis kan semata -mata hanya untuk kepentingan terhadap penjagaan ke atas Anakanda semua.
Seperkara lagi Di tahun per-1 hingga ketahun 5 tidak punyai kenalan Ratu Peranchis yang ramai, selainnya dari UK, Austria, New-Caledonia, USA, Australia dan satu dua dari Asia Tenggara.
Setelah Anakanda bermula menjejak kaki kesekolah rendah, baru lah pergaulan berkembang kaya dengan kenalan orang Peranchis yang boleh di kata kan lagi tinggi dari segi personalitynya.

[dalloyau-2.jpg]
 

Suka-duka  selama menetap ditanah Peranchis ini (1990 - 2011 = 21 tahun)jika di hurai kan ... ya ampun panjang menjela ber-kilometers nanti. Pada keseluruhan nya boleh di kata "ça va bien!" tak lebih tidak juga kurang tahap sederhana, gitu ya.

Harus menerima hidupan ini dengan seada nya, cubai menyabar kan diri, tidak pernah merasa "homesick" karena di sini semua nya ada dari segi makanan, apa sahaja yang ada ditanah-air begitu juga ada disini maka itu tidak pernah mengada-ngada mau itu dan ini kerna boleh di masak sendiri di rumah.
Jika serasa rindu dengan keluarga seperti Ibunda, telefon kan ada, hilang terus rasa rindu terhadap Ibunda pabila baru sahaja berkata hello .. terus di sambut dengan Rat ............. yang begitu panjang kali!






            
Pabila di kenang kan kembali si BintangJauh duduk diam sendirian diatas pangkin hadapan rumah Moyang tidak pernah terlintas di pintu hati suatu hari nanti akan pergi jauh, takdir menentukan BintangJauh terenggang jauh dari tanahair rupanya...

.
Teringat kembali kata-kata kesat dari keluarga belahan Ibunda semua, ya ampun ... ku balas dengan tarikan nafas yang amat berat sekali terus mengadu ke Moyang di-iringi dengan derasan linangan air-mata lantas Moyang berbisik lembut "ini masa mereka ... di masa hadapan Jelita akan menangis bukan karena kesedihan yang perit namun di berkati dengan kesejahteraan yang mulia kali" sambil tangan yang tua menggemgam lembut kedua-dua tangan ku.


              



Syukur Alhamdulillah, segala itu telah ku lintasi dengan ketabahan diri yang teguh, kesedaran yang sering mengingat kan diri bahawasa nya kedua telapak kaki betul memijak tanah bumi ciptaan yang Maha Pengasih lagi Maha Pemurah.

Ku pinta senantiasa ke hadratNya Allah SWT semoga diri tidak cuai lagi lupa dari mana diri ini mula diciptakan.        



Rosa x grimpant Sorbet 


Rosa x polyantha Nina Weibull        Rosier 'Black Baccara®' Meidebenne  



Rosa x floribunda Bonapart - Présentation


Rosa x floribunda Aprikola - Présentation


 
                                    Rosa x grimpant Schneewaltzer - Présentation




               




          




          




             




              




                  





























































Barbecue en pierre finition vieillie




Ancienne ferme Honfleur 1




Fauteuil de style Louis XV et assiettes en faïence fin XIXe à décor de gibier d’eau




Cuisine d'une maison théâtrale



Lanternes



salon




                    Salon bien Conçu




Resources: Figaro Madame, StefanGerber Chef Patissier St Moritz Suisse, Art decoration, Mon Jardin et Ma Maison.