mercredi 31 août 2011

Juadah Lebaran

| | 7 commentaires




Se-pinggan juadah lebaran yang se-adanya sahaja, setelah berkobar-kobar penuh dengan semangat yang tetiba ter-malap punca kepenatan kudrat yang tidak boleh di-bayang kan lagi, jadi nya selebih juadah tidak dapat di-perkenan kan, alang tu!
 

Se-pinggan juadah lebaran, satay ber-daging itik, hirisan mentimun dan bawang dari Greece juga nasi impit.


Semalam ingat kan boleh clip clap juadah rasmi lebaran namun tidak kesampaian hajat di anak hati karena Anakanda semua tidak mahu bergerak dari kerusi masing-masing, sudah kelaparan jadi nya "Maman BintangJauh ... on a faim ..!" maka itu tidak kesempatan me-clip clap segala bagai photos rasmi lebaran.


Rendang ayam kampong cara Minang, kuah kacang cara Moyang, sayur lemak lodeh cara IbuAndong juga satay ber-daging itik cara buku resepi, voilà!

Pulut kukus tidak di paparkan, sambalan daging ber-serai juga tidak sempat disediakan, ini sahaja juadah lebaran sehingga anak nyawa bagai di-tarik-tarik kepenatan capek itu, maka itu jangan di-ikut kan rasa trigin pingin selera nan besar, kudrat kaput ... padan muka betul dengan diri sendiri!


Ya ampun ... nasib baik sambutan perayaan hanya sekali setahun, kalu ? Bagai nak rak tidak tentu keruan mana satu mesti di mula kan. Mana rendang nya, mana sayur masak lodeh nya, mana kuah kacang nya, mana nasi impit nya, mana satay itik nya (nasib baik CintaJL menolong membakar-panggang bbq satay semua, kalu), juga pulut kukus nya!!! Ooo là là  ..... itu pun ada hati trigin kepingin tambah menambah bilangan juadah malang nya tidak kesampaian punca semangat memasak terus ter-henti dek kaki dan tulang belakang sudah berdenyut-denyut petanda baik berhenti jangan tamak mengikuti sangat selera anak tekak!

Sebagai petanda ber-sederhana menyedia kan juadah hidangan lebaran memadai lah dengan himpunan hidangan ini sahaja. Seperkara lagi tidak punyai masa dan waktu menyedia kan cake rasmi di atas meja sebagai penyeri jadinya tidak lah ber-cake ...


Panjang kata, perayaan juadah semalam sungguh syahdu gitu ... Anakanda juga CintaJL beriya-iya menjamu juadah hidangan lebaran, ada yang tumpu kan kepada nasi impit, satay ber-kuah kacang sahaja, ada pula hanya dengan rendang ayam kampong ber-pulut kukus cuma Maman BintangJauh yang berjamu cara melayu betul (harong semua sekali gus, rasa sikit sikit itu dan ini), Anakanda semua kok bizarre bangat cara menjamu, yang ini tak sesuai dengan yang itu atau yang itu tidak sesuai dengan yang ini, masing-masing begitu pandai mengajar yang mana satu masakan sesuai kena dengan masakan yang lain lansong terus berpinar pusing minda di buatnya! Ini lah namanya Selamat menyambut Hari Raya IdilFItri, indah dan syahdu sekali.


mardi 30 août 2011

Selamat Hari Raya IdilFitri Syawal nan mulia

| | 2 commentaires



Ucapan yang di-lafaz kan hanya sekali dalam setahun yakni Selamat menyambut Hari Raya Syawal IdilFitri kepada ke-semua para bloggers yang sudi menyapa-menyinggah juga  mengintai di-blog Ratna ini. Para bloggers semua ialah Ratu-Ratuku Uji dan Nani, Fiqathefiga, eLL, Muna, Mimie Famee, Diyana Jasmin, AriZakiah, rarapunyebelog, eni osman, Nora, Murni, Sarah Kalam, Aznimatisa, cik pelita, Kak Rose, Ni Sa, Ora is Adzlin, Kau dan Aku- hidup ini, Sarah, Cikyan bini MrRuffey, hannah, Sarah Khan, wifenavy, Assaha Nur, Mak Wardah, Cik Eka, Art lover, cinnamonworldofcolours juga Angah PJ, ada lah nama-nama para bloggers yang datang berkunjung menyapa secara setia juga secara datang dan pergi sesuka hati namun rasa perasaan begitu berbunga-bunga dengan penghargaan ikhlas dari para bloggers semua, nama-nama para bloggers ditulis mengikut tarikh per-1 dari awal pembukaan Chez RatnaJG yakni December 5 2010.

Secara rasmi nya Ratna memohon kemaafan maha keampunan sekiranya selama berbicara didalam tulisan ayatan dimana ia-nya mengikut rentak anak hati dan minda secara bersahaja ini, kadang kala ada tersasol dan terlajak bahasa nya. Mana tahu ayat-ayatan yang diguna kan tidak sesuai terus terbalik menjadi lain penerimaannya.
Pintaan mohon  maaf zahir/lahir dan batin lagi sekali jadi nya pasti sah, gitu.

Hendak nya sambutan perayaan lebaran ini di-sambuti dengan meriah nya bersama Emak&Ayah, sanak-saudara sepusat sepusing, sahabat-handai juga jiran tetangga di-sekitaran kampong halaman/bandar halaman.

Senyum lah dan ramah-bahasa perbualan  senantiasa di hari Syawal nan mulia ini  dengan hidangan juadah yang melimpah-ruah di setiap kunjungan rumah yang di-ziarahi, indah nya.


Salam Syawal dari,

Ratna Juwita BintangJauh bersama seisi Keluarga.

lundi 29 août 2011

Cookies by ma Chérie Elisa

| | 3 commentaires



Hari ini Elisa menyedia kan cookies kegemarannya, masa tu lah Maman BintangJauh sebok dengan masakan segala bagai ... masa tu lah nak menyelit trigin mem-baking cookies-nya. Terpaksa tunggu sehingga selesai membakar habis cookies semua, kena tunggu lagi pula .. bersabar gitu .. part clip clap photos pula, memang kena bersabar lepas satu satu .. ada sahaja karenahnya, anak ku sayang!




 Sebenar nya cookies ini ada lah untuk di makan segitu sahaja, maka itu saiz nya besar, tidak boleh di-hidangkan tampak tidak berapa manis jika cookies-nya terlalu besar, tidak sopan gitu!




Cookies selon Elisa.

Bahan-ramuan,

250 gm butter (softened)
1 sudu kecil vanilla extract
Secubit dua garam halus
165 gm gula caster (tapi dikurang kan 125 gm)
165 gm gula perang (125 gm)
1 biji telor (besar/large)
300 gm tepung (sifted)
70 gm ground almonds
1 sudu kecil bicarbonate of soda
400 gm good-quality chocolate noir/dark (chopped) atau bijian dark chocolate

Panaskan oven 180 °C.
Mixer butter, vanilla, gula caster dan gula perang, dan sebiji telor dengan mixer sehingga kembang (smooth/light/fluffy).
Masukkan tepung dan bicarbonate, gaul sehingga sebati dan masukkan pula chopped dark chocolate atau bijian dark chocolate gaul sebati dan serata.
Gunakan sudu besar scoop adunan (dough) dan bulat kan, jarak kan 5 cm diatas dulang moule-tin, penyek-kan sedikit dengan menggunakan garfu dan bakar selama 12 minits. Angkat dan biarkan sejuk di-atas grille. Voila!


Bunga-bungaan mekar berkembang hiasan penyeri diatas meja bakal lebaran Syawal yang di clip clap oleh Elyne Gabrielle. 

Entry khas dari Elisa yang menyediakan cookies juga me-clip clap photos nya.Voilà!



dimanche 28 août 2011

Nenas tart, it's a must!

| | 3 commentaires




Nenas tart sudah siap sedia, buat satu setengah adunan sahaja, tidak berdaya kudrat yang tinggal sejemput ... nasib baik ada 2 Anakanda princesses yang membantu tolong kalu ..
 
Sengaja terap kan berlainan bentuk sebagai hiasan di-atas dataran nenas tart ini, berbintang juga tiga jenis bentuk bungaan mekar gitu.


Nenas tart sudah siap di-sediakan pada petang tadi, ingat kan akan sempat menyedia kan biscuit yang berikut nya dek kerana tart ini terlalu banyak embel nya lansong tergendala masa dan waktu tidak mengizin kan! Esok sahaja sambungan baking mem-baking, plus me-rendang, dan yang terpaling utama ialah kuah kacang tanah juga kuah pechal tunjuk-ajar dari resepi air tangan Moyang. Di-sebelah malam pula akan bermula menyedia kan segala bagai hidangan juadah bakal sambutan Syawal nan mulia.

samedi 27 août 2011

Pas de Chichis!!!

| | 7 commentaires

Dahlia ber-bijian chocolate juga dahlia biasa ber-vanilla.



Sedia kan satu adunan sahaja pabila hampir habis baru di ulangi yang baru jadi-nya biscuits akan senantiasa segar gitu.
 

Bunga dahlia ber-mekar-mekar kembang manis tampaknya, resepi-nya cara dulu lama, voilà!





Sablés ber-kacang almond vanilla dengan taburan gula perang sebagai penyeri hiasan, walau pun sablés ini begitu biasa namun ia-nya ada lah ke-adore-an anak-anak riang semua maka itu sablés ini pasti ada, kemestian gitu.


  

Baru bikin 2 jenis biscuits sudah merungut penat lah, capek lah, sengal-sengal segala satu tulang badan ... petanda sudah tuek! Esok part tart nenas, tadi sudah selesai menyedia kan jam nya, ada 10 biji tinggal kan satu, mengupas kulit 9 biji nenas terus di parut setengah, di-kisar setengah humban kan ke-dalam casserole, gula putih, gula perang, gula cassonade, lemon/citron dan vanilla pod .. 3 jam tumpu kan kepada jam saja tadi, bagai nak rak!!!







Bahan-bahan ramuan yang di beli semalam, custard powder kemestian salah satu bahan ramuan buat dahlia dan selain nya ada lah bahan deco manisan buat biscuits yang akan di-sedia seterusnya. Walau pun sekarang sudah kesuntukkan masa dan waktu namun dahulu kan yang mana terdaya dan mampu mengada-kan juadah bakal lebaran ini.







Percaya tidak, hari ini baru sahaja nak bermula menyediakan jam nenas dan jika terlarat akan terus buat adunan pastry nya, itu pun terpulang jika mampu dari segi tenaga ke tidak!

Ya ampun maha keampunan lebaran IdilFitri di tanah Peranchis ini pada hari Selasa (?) gimana bagaimana .. sempat ke ?

Sehari sebelum lebaran persiapan juadah hidangan Rasmi harus disediakan ... kata anak hati lebaran kali ini begitu sederhana "pas de chichis" gitu hendaknya, senang tidak pusing berpinar-pinar anak minda kerna wajib elak kan rasa perasaan yang bergelora itu! Voilà, habis cerita!


jeudi 25 août 2011

Masihi lagi!

| | 2 commentaires




Ingat kan dunia maha pemurah dengan dermawan yang membawa manfa'at kepada yang tersangat memerlukan dimana peristiwa kelaparan tidak wujud lagi, namun masihi lagi ......

Ingat kan dunia tidak ada lagi penghuni bernama fakir miskin, sedang kan di-rumah tidur masihi tidak ber-alaskan sebuah bantal, sedang kan makan masihi sedaya setakat ber-alas perut.

Kesengsaraan wujud bukan kerana menghukum ummat yang menjadi mangsa keadaan namun ia-nya wujud kerana bagi menyedarkan kepada sesiapa yang bernasib baik menjadi belas kasihan dan dermawan namun masihi lagi  .......

Ada kah hanya cukup menatap kesengsaraan ini dengan tarikan nafas menandakan rasa perasaan lega yang diri tidak termasuk di-golongan mangsa keadaan seperti seorang Ibu dan Anak di-ribaan dengan pandangan dari sebuah anak mata nan cengkung dan sekujur badan bertulang kering ... ya ampun maha keampunan, dibulan puasa Ramadhan nan suci lagi mulia ini sedekah kan lah segala doa-doa kusyuk lagi tawadhuk kepada semua ummat yang malang ini semoga diperkenan kan olehNya.


<b>En silence…</b> Le regard perdu dans le vague, cette femme tient dans ses bras son bébé squelettique à l’hôpital Banadir de Mogadiscio en Somalie. Cet hôpital, c'est l'objectif de nombreuses mères venues faire soigner leurs enfants après avoir fui leurs campagnes ravagées par la sécheresse et affectées par la famine. Elles y arrivent le plus souvent épuisées, après plusieurs jours ou plusieurs semaines de marche. Mais bien souvent, les organismes des nourrissons sont trop affaiblis pour être sauvés, notamment au regard des soins de base offerts par un établissement largement dépassé par le nombre de patients.



Jangan sekali sangka kan diri tidak bernasib baik dan merungut lagi mengeluh ada sahaja kekurangan yang tidak kesampaian hajad yang dipinta kerna insaf lah yang diri masihi ada makanan yang cukup, rumah ber-atap teguh di-teduhi dari panas dan titisan hujan, bermastautin di-sebuah negara yang di-anugerah kan dengan nature hijauan sehat lagi subur suasana cuacanya juga di-bawah pentadbiran politik yang semenggah walau pun tidak sempurna namun hampir semua yang dicita akan makbul dengan senang nya.

Hapus kan segala keinginan yang melampaui batas dan ber-sederhana lah dari segi hidupan yang di-tuntut kan oleh Allah Subhanahu Wa Ta'ala, insya'Allah kerja kan ibadah ini dengan setulusnya.

mercredi 24 août 2011

Mon Dieu ... Aidez moi!

| | 6 commentaires


Baru 2 jenis biscuits yang telah selesai di bakar, rasa badan kok lengoh letoi gitu ..  tanda petanda diri sudah tuek tidak cergas kuat bertenaga seperti dahulu dimana dalam satu hari boleh menyediakan 4/5 jenis biscuits sekali gus namun kini .. ya ampun maha keampunan penat capeknya terasa sungguh!

Para bloggers semua sudah tentu sudah banyak biscuits yang disediakan dimana balang-balang berbaris dengan sopan-nya dengan pelbagai jenis nama, rasa, rupa dan warna biscuits tersebut, ya. Si BintangJauh baru bermula hari ini, itu pun sudah merungut sampai tidak tentu keruan lagi.

Seperkara lagi dek kerana kecuaian diri, banyak bahan ramuan yang ada sudah "expired/terminate" tarikh-nya, jadinya baking mem-baking lansong terencat dan tergendala, rasa geram marah pada diri sendiri kerna boleh cuai sampai segitu sekali, esok tidak mem-baking kerna tidak kecukupan bahan ramuan dan hanya boleh ke-Grenoble pada hari juma'at ini, ya ampun maha keampunan nampak nya kena kurang kan jumlah jenis biscuit kerna masa tidak mengizin kan .. gimana ya!











Maka itu terus naik ke-atas mengadap computer, buka entry ini dengan segan-nya trigin mengadu nasib kepada bloggers semua semoga dapat mengubat lagi mereda kan rasa perasaan nan sedih ini, boleh ke?




vendredi 19 août 2011

Permintaan ke-2 - Torta de Santiago gâteau très fondant aux amandes&framboises raspberry, Encore!

| | 3 commentaires


Resepi asal peneman sampingan ialah mascarpone cream, buah figs ber-kuah honey-madu dan ber-abuk kan dengan taburan icing sugar, akan tetapi si BintangJauh menderhaka lantas pandai-memandai pusing-memusing terhadap resepi asal tersebut. Bukan-nya apa ... ada hasilan tanaman buah raspberry yang banyak jadi-nya pusing ... pusing ke-situ juga perginya, lagi sekali dan seterus nya asyik ber-cake buah raspberry sepanjang musim panas ini ya!








Dek kerana cake ini terlalu lembut dan dataran atas cake begitu rapuh, hanya tinggal di tengah kulit dataran cake ini yang ada, sekeliling bulatan pecah dek kerapuhan, fragile gitu sekali ... terlalu manja!







Se-vase bouquet tangkaian buah raspberry sebagai hiasan penyeri di-meja.







Dua hari nan lalu sudah menyediakan ini gâteau, di atas permintaan dari Anakanda semua .. maka itu Maman BintangJauh mengulang kembali bagi memenuhi kehendak selera seisi keluarga. Nama gâteau ini ialah Torta Santiago, resepi dari majalah Vogue (Australia) entertaining&travel. Setelah membaca isi kandung resepi ini kata anak hati kok senang ini cake, tidak banyak bahan ramuan juga tidak banyak embelnya. Jadi nya cuba-mencuba buat pertama kali 3 tahun nan lepas, semenjak itu gâteau/cake yang terpaling sederhana ini menjadi kegemaran selera seisi keluarga terus merebak luas ke-keluarga ipar-duai, Ratu-ratu semua juga jiran tetangga, sampai gitu kali, special sangat ke ini gâteau?

Special tu tidak lah berapa special, cuma-nya kelembutan rasa gateau ini yang membikinkan semuanya teruja-puja lansong menjadi pujaan, gitu! Ya ampun ... jika di-semak kan bahan ramuan gâteau ini, betul ke yummy?

Bahan ramuan ada lah:

250gm ground almonds
220gm caster sugar
5 biji telur
finely grated zest of 1 citron/lemon (tidak ditambah kerna banyak yang tidak berkenan)
Yang tertulis di-Vogue,

namun si BintangJauh pandai-pandai tambah menambah, yakni:

1 vanilla pod
secubit dua garam, jadi tidak hanyir rasa itu telur
biji-bijian halus chocolate noir
buah framboise/raspberry.

Voilà!


Bulan puasa Ramadhan hampir sampai di-penghujung bulan, di-blog (bloggers) semua dari minggu lepas sudah bermula menyedia kan segala bagai biscuits bakal di-hari lebaran namun si BintangJauh setakat ini tidak lansong me-papar kan segala bagai biscuits, kenapa ya?

Kerana ...  hanya bermula baking-membaking pada minggu terakhir puasa Ramadhan, jadi nya biscuits akan lebih lagi segar gitu tidak berapa senang menyediakan-nya terlalu awal. Pada setiap tahun hanya menyedia kan beberapa biscuits sahaja seperti dahlia (cintaJL), tart nenas ( Elisa), vanilla kipferl (BintangJauh), rangkaian sablés ber-kacang ( Elyne), cookies chocolat noir (Nicolas) juga 2/3 tambahan yang lain-nya. Tidak lah banyak boleh di-kira dengan jari jemari lagi.

di entry seterus nya ... bau harum wangi dari dapur akan menyelubungi suasana baking mem-baking petanda yang lebaran hampir menjelang me-mampir kan hari nan mulia lagi syahdu.



mercredi 17 août 2011

Clichés by mes Chéris / Nicolas & Elisa, oops .. juga Elyne Gabrielle.

| | 2 commentaires



Brochettes/satay
poulet-ayam à la provençale au bbq, tengah sedang panggang-memanggang Anak bujang Nicolas sengaja me-clip clap photo façon artistiques katanya ada kelainan nya wahai Maman, dah betul lah tu!








Kemain zoom nya begitu dekat!







Pada mula nya tidak tergerak hati untuk me-papar kan photos yang diambil oleh Nicolas akan tetapi setelah ditunjukkan kepada Maman nya terus tertambat lagi terpesona cara pengambilan photos tersebut.






Taboulé oriental semoule couscous yang disediakan oleh Elisa, yummy sungguh! Per-1 kali menyediakan taboulé ini, punya lah bangga pabila taboulé-nya di-istihar kan begitu yummy cepat-cepat Elisa berkata "c'est moi qui l'ai  fait", alang tu!








Bahan-bahan ramuan yang terdapat didalam taboulé ini seperti bawang merah lembut manis rasanya, limau hijau/citron/lemon, capsicum, tomates, daun pudina/mint/menthe + daun persil, minyak zaitun, raisins secs/sultanas (tidak diletak) juga semoule couscous itu sahaja.








Voilà!







Seterusnya ada lah photos yang di-clip clap segitu sahaja oleh Nicolas.







Se-bag baguette roti panjang Peranchis.






Meringues française.








Honey Aristocat sedang ber-senang lenang ber-cushion kan dataran rumput disebelah pohon pokok buis.







Ini lah dia penawar hati seisi keluarga, Honey Aristocat yang comel lagi manja sekali, jelita nya!



lundi 15 août 2011

La confiture de Framboise/Raspberry sans pépin dari dapur CintaJL.

| | 4 commentaires




Kelihatan buah framboises/raspberry sedang dimasak dengan api yang perlahan, seperti biasa setiap kali CintaJL menyediakan jam pasti hanya 3 kg beratnya. Simpanan buah framboises/raspberry begitu banyak ada 15 kg didalam freezer dan dipokok masihi banyak sedang meranum, ya ampun gimana nanti ya, freezer nya sudah padat penuh sehingga barangan yang lain tidak boleh di simpan bersama penuh dek buah raspberry sahaja.



Nasib baik simpanan jam hampir habis, jadinya hari ini CintaJL pun bercadang menyedia kan raspberry jam lagi pun hari ini dari awal pagi hujan turun dengan lebat-deras betul. CintaJL kurang mood-nya jika hari tidak molek rasa perasaannya juga sama ... comot gitu!



Jus/puree framboises/raspberry ini setelah serasi masaknya, baru di-perah dengan menggunakan kain linen mousseline terus di tapis lagi sekali bagi mepastikan tanpa biji nya kerana Anakanda semua tidak suka ber-jam ada biji-nya, jika jam berbiji pabila di-ngap ber-kru krap bunyi dimulut dan sering melekat menyelit di celah-celahan gigi, tidak begitu selesa jadinya. Jika mahu senang dan cepat, terus masak kan seperti biasa dan voilà ... dah siap didalam bocal jam pot/jar.



Ini lah hasil nya, boleh bertahan dalam sebulan pabila hampir habis, apa lagi CintaJL pun ber-operasi didapur, jangan diganggu mahunya sendirian dengan radio berkumandang berita/info politik Peranchis dan dunia.






Se-mangkuk jam yang masihi cair akan kejal/pejal 3/4 hari kemudian baru boleh di-rasmi kan, kena wajib ber-sabar gitu.







Dari dapur terus keatas merayau-rayau harum-wangi bau didihan jam didalam copper casserole pan dengan warna nya yang merah seakan precious stone ruby lagi memukau kan anak mata dengan ada nya buah dan daun muda framboises/raspberry dipetik segar dari taman potager.







Semenjak ada nya pokok tanaman raspberry ini tidak lagi membeli industrial jams dari supermarket, seperkara lagi rasa homemade jam ini jauh berbeza tiada tandingan nya dengan bau jam yang harum wangi manis juga warna merah hati menaik kan lagi selera. Voilà!



dimanche 14 août 2011

Sambal chili hijau tomates berwarna-warni merah kuning dari Potager Bio, J'adore!

| | 9 commentaires


Se-vase bouquet buah apple ber-saiz mini sebagai hiasan penyeri di-meja. Pokok apple yang buah-nya ber-saiz mini ini ditanam oleh CintaJL sebagai bonsai dimana buat masa ini pokok apple ini didalam prosesan membesar, maka itu boleh di-ambil beberapa tangkai dahan berbuah apple sebagai hiasan, comel kan!


 Chili hijau ini pedas nya ya ampun maha keampunan ... pedasssssss banget!! Kalah chili api yang katanya ber-api-apian itu sehingga terbakar menyala anak tekak namun tidak boleh berlawan hebat dengan chili hijau dari Morocco ini, sedang kan Ibunda yang adore rasa pedas membakar terus surrender ... katanya "ini chili hijau Rat jika di pandang-tengok warna-nya kok lembut hijau gitu, tapi pabila digigit segitu ya ampun ... terbakar anak tekak di-buatnya, ooiii .. super- power-nya chili hijau ini! Begitu lah gambaran terhadap chili hijau ini terlebih power, baru lah betul!

Hari ini sedia kan sambalan chili hijau berteman kan dengan gabungan tomates kuning dan merah berbentuk buah pear sebagai ulaman kerna tomates tidak dimasakkan sehingga lembik layu cuma dicampurkan ketika sambal sudah naik baunya 2/3 minits digaul serasi terus angkat jadi nya tomates masihi segar dan vitamins-nya tetap melekat di-buah tomates- nya.


Sedia kan sedikit sahaja, buat makan sendiri kerana yang lain nya tidak akan terlarat anak tekak merasai ini sambal yang super power pedas-nya.


Warna sambalan ini begitu menarik dengan ada-nya buahan tomates.



Walau pun tersangat pedas lagi mengancam kan selera namun dengan ada nya buah tomates dapat melembut kan rasa sambal chili hijau ini, kemanisan masam buah tomates begitu kena dengan rasa sambalan ini. Kekadang trigin juga bertukar selera dan senang hati sungguh dengan hidangan yang biasa ini, sayang nya tiada siapa yang sudi berkongsi sama dek kerana rasanya yang berapi-api menyala pedas, j'adore .....!





Ini lah dia pokok apple berbuah saiz mini comel yang ditanam oleh CintaJL sebagai future bonsai, dalam 2 tahun sudah boleh di-alih kan ke-pot bonsai dan di-trim/prune serupa bonsai yang sebenar, sayang sekali buah apple ini rasanya kelat dan masam walau pun merah meranum.



Betapa menarik warna kemerahan buah apple ini, serasa geram gitu pabila setiap kali melintas.



Setiap tahun buah apple begitu lebat dipokok, namun sayang tidak yummy ... ada terpikir apa kata buat kan seperti jeruk buah apple, mungkin yummy tapi tidak tergerak hati mencubanya kerna tidak suka apa juga bagai jeruk dari buah-buahan, kasihan buah apple cuma comel pabila dipandang-tengok. Seperkara lagi buah apple ini boleh bertahan sehingga dihujung tahun maka itu sering jadikan sebagai hiasan penyeri dimeja.



Begini lah setiap tahun subur lebat merembik kelihatan pokok apple ini dengan buahnya yang kecil-kecil comel menawan anak hati pabila mengadap berdepan menyaksikan keindahan nature hijauan yang maha pemurah, syukran.