dimanche 25 septembre 2011

Beraya Lebaran Paris

| | 7 commentaires

Di-tepi halaman kelihatan bendera Malaysia berdiri dengan megahnya, Rumah Malaysia penginapan rasmi Duta Malaysia Paris Peranchis.

Makanan-juadah secara buffet dimana terdapat segala bagai masakan yang sering dihidangkan dimasa perayaan seperti lemang-ber-rendang daging , nasi impit, satay ayam-berkuah kacang, paceri nenas-nasi tomato dan selainnya. Apa yang disenangi ialah adanya teh tarik yang begitu yummy sekali bersama wajik pulut sesuai-serasi gitu!

Rumah Malaysia, façade depan, penginapan rasmi Duta Malaysia Paris.

Bermakan tengahari di Fouquet's bersama Ratu LL dan anak-tunggalnya, sebelum berlepas pulang ke-Grenoble. Ratu LL yang menjemput belanja begitu senang hati dapat meraikan jamuan Hari Raya bersama tanda ber-terimakasih beliau terhadap BintangJauh juga seorang sahabatnya.

Salon ditingkat atas.


Potraits celebrity yang pernah berkunjung datang di Fouquet's disusun rapi bergantung disekitaran dinding petanda betapa "famous"nya restaurant Fouquet's ini.

Details kerusi "boudoir" yang merah menyala!

Antara yang sempat/boleh di clip clap kan!! King crabe salade.


Pilihan BintangJauh, tarte fine aux filets de sardine, verdict-nya segar, nyaman dan ringan sekali!

Ratu LL bersama anak-tunggalnya bergambar didepan restaurant Fouquet's.

Le Grand Palais, majestueux/monumental!

Ayat-ayatan yang dilaungkan oleh General de Gaulle, hari Libération de Paris - August 25 1944.

Ternampak kereta-ancient antique classics terus clip clap kebetulan berhadapan dengan boutique Gucci, dah betul lah tu!


Art musuem sebelah le Grand Palais.

Le Louis 25.

Le famous Ladurée, hanya dapat clip clap sahaja, à la queue leu leu/berbaris panjang menunggu tidak punyai cukup masa membeli "macaron" yang dikatakan "yummy" sekali itu, ramainya manusia .. ya ampun ... hingga-kan me-clip clap didepan boutique pun kena tunggu begitu lama kerana ramai tourists yang bergambar didepan façade boutique.


Salon de Thé, Ladurée.

Pemandangan berbaris lagi, kali ini didepan boutique "siapa yang tak tahu dan kenal" LV, kena tunggu kerana Ratu LL didalam boutique tidak masuk bersamanya kerana???


Clip clap bangunan ini, terperasan bunga-bungaan geranium yang merah menyala menghiasi cantik di-balcony.

Le famous L'Arc de Triomphe.

Sepanjang-panjang jalan lurus, L' Avenue Champs Elysées/Les Champs Elysées terus bertemu menghadap L'Arc de Triomphe. La plus belle avenue du monde dimana terkenal dengan boutiques juga restaurants-nya.

Melintas didepan patisserie terus clip clap secara bersahaja sebagai pencuci-mata.

Tarte buah-buahan berries, yummy!

Panjang kata, jamuan Hari Raya di-Rumah Malaysia memberi peluang dapat bersama dengan warga negara semua berbual mesra juga berkenalan meluaskan lagi persaudaraan, syahdu sekali.

Hanya satu malam di-Paris, esoknya jam 4:32 petang pasti di-station Gare de Lyon mengambil TGV pulang kembali ke-Grenoble. Makanya, masa dan waktu begitu terhad bersiar-siar disekitaran Paris, bak kata Ratu LL dilain kali akan menginap lebih lama di Paris. Voilà!

vendredi 23 septembre 2011

Fête de la Gastronomie September 23

| | 6 commentaires

Vous faites quoi pour la Fête de la gastronomie?

Les Tablettes, l'antre de Jean-Louis Nomicos



Salade gourmande à la poutargue aux agrumes



3 recettes de légumes tout sauf ennuyeuses



Tempura de légumes, chutney de mangue au poivre




P1090737.JPG



Le baeckeoffe d'Olivier Nasti




Soupe poireaux pommes de terre par Marguerite Duras



Courgettes farcies au haché d'agneau

Tutti frutti




Crèmes au citron et au miel




Petites meringues




Brownies

Sambutan Gastronomie hari ini 23 September bersamaan hari per-1 musim gugur/automne/fall bermula dimana merata seluruh pelusuk Peranchis menganjurkan pelbagai demonstrasi masakan, mencuba pelbagai masakan dit "tendance" dan classique/traditionnelle dimana chef-chef membuka atelier kepada semua yang berminat menyertai sehari bersama chef terkenal lagi ternama berkongsi "savoir faire" cara-technique memasak juga mem-baking.

Restaurant-restaurant juga menganjurkan bermakan tengah-hari juga malam ber-status pasangan/couple (suami-isteri atau pasangan status celibataire) dimana yang kedua tidak berbayar yakni percuma membolehkan memberi peluang kepada sesiapa sahaja yang jarang ke-restaurant haute cuisine/gastronomie kerana budget terhad dapat ber-peluang menikmati hidangan masakan dari chef-chef étoilés tersebut.

Hari ini juga kebanyakkan boulangerie dan patisserie menganjurkan mencuba segala bagai roti-roti/viennoiserie juga gateaux/cakes secara terbuka lagi percuma kepada semua sebagai meraikan bersama berkongsi mengenali sedalamnya "savoir faire" yang sebenarnya dari chef-chef ber-status meilleur ouvrier de France itu. Secara kebetulan hari ini ke-Paris dimana kebanyakkan acara lebih di-anjurkan disana, akan mengambil peluang jika masa mengizinkan, voilà!





Photos: L'Express, Figaro Madame.

jeudi 22 septembre 2011

La Perfection.

| | 0 commentaires



Tout simplement.



photo: StefanGerber.

mardi 20 septembre 2011

Rendez-Vous à Paris

| | 4 commentaires

Ooooo là là ... hari Jumaat ini akan ke Paris la Ville/ Capital la plus visitée au Monde!

Pourquoi?

Parce que, di-jemput datang hadiri jamuan makan malam di-Rumah Malaysia anjuran Kedutaan Malaysia Paris, sempena sambutan lebaran bersama rakyat Malaysia yang menetap tinggal ditanah Peranchis ini begitu juga para pelajar semua. Akan pergi bersama Ratu LL juga dengan anak tunggalnya dan menaiki train pantas TGV.


Akan bersambung ...

 à suivre ..

La Maison Blanche, une vue imprenable sur la Seine, les Invalides et la tour Eiffel. (DR)

Photo, Figaro Madame.


p/s: kepada semua para bloggers, diminta ambil perhatian bahawasanya computer ada masa'alah technique, jadinya Ratna tidak dapat ber-komentar secara terus dari blog-blog para bloggers semua, diharap dikembalikan semula kesulitan technique itu kelak, maaf dipinta dari Ratna buat para bloggers semua.

lundi 19 septembre 2011

Petikan per-1 buah Anggur Raisin blanc italia White Grapes.

| | 6 commentaires

Kelihatan buah anggur semakin meranum dan boleh di-ngap sebagai pencuci manisan, akan tetapi akan lebih manis jika di-tunggu lagi seminggu cukup sangat ranumnya.

Semasa mencuba merasai buah anggur ini rasanya manis-manis masam sedikit, CintaJL berkata dek karena hujan dan suhu menurun menjadi sejuk jadinya rasa manis-manis agak kurang kerana isi nya sejuk gitu pabila di-ngap. Sayang sekali cuaca hari ini monyok comot dan agak mendung kelabu, sepagian tadi hujan turun melempah ruah. Jika ber-mentari elok sangat petik-memetik jadinya buah anggur rasa begitu manis.

Buah anggur bertahap bio kerana tidak guna kan lansong bahan chemical seperti pesticide, maka itu rupa buah anggur ini pure keaslian kulit sebenar pabila ditanam secara bio/organik, bertompok kelihatan comot rupa kulit buah anggur ini dimana jika beli di s-market buah anggur rupanya begitu perfect tidak ada terdapat tanda-tanda comot, bersih rata gitu.

Ber-posing dengan daun-daunan-nya supaya tidak sendirian gitu.

Minggu ini cuaca di-ramalkan suhu akan menurun sejuk pada awal minggu dan akan kembali panas di-tengah sekitaran minggu ini. Sebenarnya agak kurang senang dengan cuaca musim gugur yang akan bermula pada September 23 ini karena tidak tentu keruan dan arah hari-hari yang dilalui, hujan .. berhenti sekejap ... hujan lagi dengan tiupan angin jadinya sejuk .. mendung kelabu comot .. tis tis tis hujan turun lagi .. tup tap tup tap mentari terbit dengan gemilangnya panas sedikit ... tetiba mentari merajuk terus bertukar mendung kelabu comot berserta titisan hujan ... pandang ke-wajah muka CintaJL, CintaJL membalas kembali pandangan seperti ngerti sahaja terus beristihar "un autre café/coffee lagi" apa lagi CintaJL pun membalas jawab "oui, avec plaisir/yes, with pleasure" berteman-kan biskut dahlia pujaannya sambil bersembang mesra dimasa yang sama menyaksikan renjisan titisan hujan dari tingkap yang terbasah dek simbahan titisan hujan.


samedi 17 septembre 2011

Gateau aux noix walnut et au Chocolat- Café Valrhona

| | 9 commentaires

Se-vase bouquet bunga-bungaan dari taman halaman sebagai penyeri meja.

Gateau bertahta-kan dengan daunan lierre dari taman halaman berbentuk chocolat café Valrhona.

Gateau ini teramat sungguh begitu yummy, sublime dan intense chocolat-café Valrhona ini yummy-nya hanya ? yang mengetahui-tahu! Sampai gitu sekali puji-pujian keatasnya!

Versi sebelum di-letakkan lapisan cake yang ke-dua jadinya tampak perbezaan gitu.

Kelihatan jelas pecahan kekacang noix/walnut didalam cake ini, pabila di-ngap begitu terasa kelemakan kacang noix/walnut tersebut ditambah pula dengan lapisan ganache chocolat-café Valrhona 


Panjang kata, amat di-syorkan kepada semua para bloggers mencuba menyediakan ini gateau yang begitu menambat selera sekali. Gateau aux noix et chocolat-café Valrhona ini ada lah gateau sebagai pembuka tiraian menyambut musim l'automne/ autumn-fall-gugur yang akan muncul-menyapa tidak lama lagi, voilà!