vendredi 30 septembre 2011

Brownies au Chocolat Noisettes Hazelnut Caramel Fleuries. Made in USA.

| | 6 commentaires

Hari ini mencuba menyediakan cake yang ber-asal-usul dari USA ini, Brownies kaya dengan chocolat couverture ber-cream mascarpone (thick-double cream tidak ada gantikan dengan mascarpone), dek kerana CintaJL juga Anakanda semua tidak suka kacang noisettes didalam cake maka itu sediakan noisettes/hazelnut ber-caramel segitu sahaja.

Kacang noisettes/hazelnuts, terdahulu di-grill kan didalam oven kemudian dicelupkan didalam sauce caramel, rasa kacang noisettes/hazelnuts ber-caramel begitu lemak manis, sesuai serasi dengan brownies ber-chocolat noir, yummy!













Jika mengikut shape original dari USA brownies ber-bentuk persegi (square/bar) dan rata tidak tinggi/flat tahap keseluruhan badan cake ini, namun BintangJauh memandai-pandai menukar bentuk sebenar brownies ini, seperti biasa menderhaka sahaja kerjanya!
 
Men-derhaka lagi, seperti yang telah dinyatakan di-atas, dek kerana Semua-nya tidak adore ada terdapat kekacang noisettes/hazelnut didalam cake jadinya terpaksa lah di-sisihi, sebagai penganti  menyerupai "candy lollipops" caramel ber-kacang, gitu juga!





Caramel ber-kacang noisettes/hazelnut, cuba bentukkan shape bunga, per-1 kali mencuba-buat, boleh tahan  lah ya, kena practice selalu ... tadi pabila part mencurahkan sauce caramel telapak-tangan dan jari-jemari ter-megigil sekejap, kok sampai nervous gitu!







Ber-posing mengadap KA lagi sebagai menghormati manisan dessert dari USA Brownies ini, kedua-dua-nya Made in USA, ber-kebetulan gitu ya.







Zoom dekat kepada bahan resepi, tidak perlu dituliskan ... oops .. alamak! bahasa tidak sesuai, gimana ya?


Cuaca sejuk-sejuk nyaman ber-mentari lembut elok sangat ber-minum petang dengan brownies cake ini, bersama sekali noisettes ber-caramel ... ya ampun betapa yummy-nya sublime, intense dan rasa lemak-lemak caramel manis ber-kacang menaikkan lagi selera, ishh .. kena control kalu ... ter-embam-embam secara sengaja ya, tu lah yang susahnya dengan cuaca sejuk ni, asyik nak mengunyah sahaja!

Begitu di-saran kan mengikuti resepi ini, bukan sahaja senang disediakan malahan bahan-bahannya senang dicari, jika tidak punyai kacang noisettes/hazelnut boleh digantikan dengan kacang walnuts, macadamia nuts atau badam/almonds, voilà!





mercredi 28 septembre 2011

Permintaan

| | 5 commentaires

Semenjak memaparkan photos masakan dan manisan diblog ini tidak pernah lagi menyediakan/paparkan masakan melayu yang ber-status kukus, walhal amat senangi sekali dengan segala bagai masakan juga manisan berasal cara kukusan.

Baru-baru ini Nicolas memohon Maman BintangJauh menyediakan kuih serimuka, quoi? iya, serimuka! Kusssss semangat, baru-lah betul ....... sudah berkurun lagi ber-circa tidak menyediakan kuih serimuka ini, (yang terakhir ialah bulan puasa Ramadhan 1987, berapa agaknya umur-usia ketika itu ya?) dengan permintaan dari Anakanda bujangku, wajib sungguh diperkenankan ... namun ada satu problemas-nya yaitu tidak punyai periuk-kukus yang besar sama saiz-nya dengan bulatan loyang serimuka tersebut. Gimana ya, selama ini pabila mengukus apa sahaja gunakan kukusan ber-bamboo sama seperti photo dibawah dan tidak punyai kukusan yang semenggah, aduhai wahai anakku Nicolas ... mengapa-lah permintaan kuih serimuka pulak perginya, kenapa tidak memilih sahaja goreng pisang ke, kan senang!!


tentations_multiples_produits

Nak menangis pun ada, puas menggali minda mencari cara mengukus yang paling terdekat dengan cara mengukus traditionele/melayu, apa kata cuba sahaja cara mengukus didalam oven, apa pendapat para bloggers semua, sesuai atau kurang sesuai?

Nanti pabila pulang ketanah-air akan beli periuk kukus yang bertingkat, jadinya rasa perasaan nak menangis dan menggali minda bagai nak rak tidak akan terjadi lagi! Itu-lah disuruh beli banyak alasan, padan muka dengan diri sendiri!

dimanche 25 septembre 2011

Beraya Lebaran Paris

| | 7 commentaires

Di-tepi halaman kelihatan bendera Malaysia berdiri dengan megahnya, Rumah Malaysia penginapan rasmi Duta Malaysia Paris Peranchis.


Makanan-juadah secara buffet dimana terdapat segala bagai masakan yang sering dihidangkan dimasa perayaan seperti lemang-ber-rendang daging , nasi impit, satay ayam-berkuah kacang, paceri nenas-nasi tomato dan selainnya. Apa yang disenangi ialah adanya teh tarik yang begitu yummy sekali bersama wajik pulut sesuai-serasi gitu!



Rumah Malaysia, façade depan, penginapan rasmi Duta Malaysia Paris.



Bermakan tengahari di Fouquet's bersama Ratu LL dan anak-tunggalnya, sebelum berlepas pulang ke-Grenoble. Ratu LL yang menjemput belanja begitu senang hati dapat meraikan jamuan Hari Raya bersama tanda ber-terimakasih beliau terhadap BintangJauh juga seorang sahabatnya.



Salon ditingkat atas.




Potraits celebrity yang pernah berkunjung datang di Fouquet's disusun rapi bergantung disekitaran dinding petanda betapa "famous"nya restaurant Fouquet's ini.



Details kerusi "boudoir" yang merah menyala!


Antara yang sempat/boleh di clip clap kan!! King crabe salade.




Pilihan BintangJauh, tarte fine aux filets de sardine, verdict-nya segar, nyaman dan ringan sekali!




Ratu LL bersama anak-tunggalnya bergambar didepan restaurant Fouquet's.




Le Grand Palais, majestueux/monumental!




Ayat-ayatan yang dilaungkan oleh General de Gaulle, hari Libération de Paris - August 25 1944.



Ternampak kereta-ancient antique classics terus clip clap kebetulan berhadapan dengan boutique Gucci, dah betul lah tu!







Art musuem sebelah le Grand Palais.



Le Louis 25.




Le famous Ladurée, hanya dapat clip clap sahaja, à la queue leu leu/berbaris panjang menunggu tidak punyai cukup masa membeli "macaron" yang dikatakan "yummy" sekali itu, ramainya manusia .. ya ampun ... hingga-kan me-clip clap didepan boutique pun kena tunggu begitu lama kerana ramai tourists yang bergambar didepan façade boutique.









Salon de Thé, Ladurée, penuhnya dengan manusia, bagai tidak percaya!



Pemandangan berbaris lagi, kali ini didepan boutique "siapa yang tak tahu dan kenal" LV, kena tunggu kerana Ratu LL didalam boutique tidak masuk bersamanya kerana???




Clip clap bangunan ini, terperasan bunga-bungaan geranium yang merah menyala menghiasi cantik di-balcony.


Le famous L'Arc de Triomphe.



Sepanjang-panjang jalan lurus, L' Avenue Champs Elysées/Les Champs Elysées terus bertemu menghadap L'Arc de Triomphe. La plus belle avenue du monde dimana terkenal dengan boutiques juga restaurants-nya.



Melintas didepan patisserie terus clip clap secara bersahaja sebagai pencuci-mata.



Tarte buah-buahan berries, yummy!

Panjang kata, jamuan Hari Raya di-Rumah Malaysia memberi peluang dapat bersama dengan warga negara semua berbual mesra juga berkenalan meluaskan lagi persaudaraan, syahdu sekali.

Hanya satu malam di-Paris, esoknya jam 4:32 petang pasti di-station Gare de Lyon mengambil TGV pulang kembali ke-Grenoble. Makanya, masa dan waktu begitu terhad bersiar-siar disekitaran Paris, bak kata Ratu LL dilain kali akan menginap lebih lama di Paris. Voilà!

vendredi 23 septembre 2011

Fête de la Gastronomie September 23

| | 6 commentaires

Vous faites quoi pour la Fête de la gastronomie?

Les Tablettes, l'antre de Jean-Louis Nomicos



Salade gourmande à la poutargue aux agrumes



3 recettes de légumes tout sauf ennuyeuses



Tempura de légumes, chutney de mangue au poivre




P1090737.JPG



Le baeckeoffe d'Olivier Nasti




Soupe poireaux pommes de terre par Marguerite Duras



Courgettes farcies au haché d'agneau

Tutti frutti




Crèmes au citron et au miel




Petites meringues




Brownies

Sambutan Gastronomie hari ini 23 September bersamaan hari per-1 musim gugur/automne/fall bermula dimana merata seluruh pelusuk Peranchis menganjurkan pelbagai demonstrasi masakan, mencuba pelbagai masakan dit "tendance" dan classique/traditionnelle dimana chef-chef membuka atelier kepada semua yang berminat menyertai sehari bersama chef terkenal lagi ternama berkongsi "savoir faire" cara-technique memasak juga mem-baking.

Restaurant-restaurant juga menganjurkan bermakan tengah-hari juga malam ber-status pasangan/couple (suami-isteri atau pasangan status celibataire) dimana yang kedua tidak berbayar yakni percuma membolehkan memberi peluang kepada sesiapa sahaja yang jarang ke-restaurant haute cuisine/gastronomie kerana budget terhad dapat ber-peluang menikmati hidangan masakan dari chef-chef étoilés tersebut.

Hari ini juga kebanyakkan boulangerie dan patisserie menganjurkan mencuba segala bagai roti-roti/viennoiserie juga gateaux/cakes secara terbuka lagi percuma kepada semua sebagai meraikan bersama berkongsi mengenali sedalamnya "savoir faire" yang sebenarnya dari chef-chef ber-status meilleur ouvrier de France itu. Secara kebetulan hari ini ke-Paris dimana kebanyakkan acara lebih di-anjurkan disana, akan mengambil peluang jika masa mengizinkan, voilà!





Photos: L'Express, Figaro Madame.

jeudi 22 septembre 2011

La Perfection.

| | 0 commentaires



Tout simplement.



photo: StefanGerber.

mardi 20 septembre 2011

Rendez-Vous à Paris

| | 4 commentaires

Ooooo là là ... hari Jumaat ini akan ke Paris la Ville/ Capital la plus visitée au Monde!

Pourquoi?

Parce que, di-jemput datang hadiri jamuan makan malam di-Rumah Malaysia anjuran Kedutaan Malaysia Paris, sempena sambutan lebaran bersama rakyat Malaysia yang menetap tinggal ditanah Peranchis ini begitu juga para pelajar semua. Akan pergi bersama Ratu LL juga dengan anak tunggalnya dan menaiki train pantas TGV.


Akan bersambung ...


To be continued ... à suivre ..





La Maison Blanche, une vue imprenable sur la Seine, les Invalides et la tour Eiffel. (DR)

Photo, Figaro Madame.







p/s: kepada semua para bloggers, diminta ambil perhatian bahawasanya computer ada masa'alah technique, jadinya Ratna tidak dapat ber-komentar secara terus dari blog-blog para bloggers semua, diharap dikembalikan semula kesulitan technique itu kelak, maaf dipinta dari Ratna buat para bloggers semua.

Hati Busuk + Otak-Minda Pathetic = a perfect idiot!

| | 8 commentaires

Hairan sungguh ... mengapa kaum perempuan (bahasa kasar) begitu ber-busuk hati, cemburu sebenarnya tapi buat-buat tak heran, hasad-dengki yang sukar dikawal kerna ber-benak riak dan takabbur , berlagak sombong-bodoh tapi takut mengaku.



1175





Sememangnya begitu hairan dengan adat ber-perangai bermuka-muka seperti baik sangat lagi berhemah tinggi, kononnya, membahasa kan diri dengan ayatan palsu, bermain dengan segala bagai ayat-ayatan kononnya sopan tertip bagi menarik perhatian kepada sesiapa yang senang diperdayai dengan gaya manis yang diperolokkan secara pathetic itu.



1174




Sudah-sudah lah beradat mengamalkan perangai/sifat bermuka-muka juga ber-sombong bodoh itu kerna ianya tidak kemana perginya hanya menjatuh kan maruah diri sendiri sahaja. Sukar kah menerima diri sendiri dengan seadanya??? Sukar kah menyempurnakan diri dengan akhlaqk yang terpuji bagi melindungi diri dari kemudaratan yang keji? Ber-sifat-amal kan lupa diri dan sesat kan diri sendiri hanya akan menghanyut-kan diri seseorang itu  kejalan kemusnahan yang membawa kepada kekecewaan hidup.

Pelihara lah akhlaqk (budi-pekerti) itu dengan se-mulianya itu lah penawar iman, jangan sesekali meruntuhkan maruah diri dengan keangkuhan yang hodoh kerna Allah Ta'ala amat murkai apa sahaja  yang keji lagi hina. Rendah kan diri (tawadhu') lagi di puji dan jauhi lah bersifat takabbur (sombong/meninggikan diri) itu, Insya'Allah hati akan dibersihi suci olehNya yang maha Adil lagi maha Pengampun.

lundi 19 septembre 2011

Petikan per-1 buah Anggur Raisin blanc italia White Grapes.

| | 6 commentaires

Kelihatan buah anggur semakin meranum dan boleh di-ngap sebagai pencuci manisan, akan tetapi akan lebih manis jika di-tunggu lagi seminggu cukup sangat ranumnya.


Semasa mencuba merasai buah anggur ini rasanya manis-manis masam sedikit, CintaJL berkata dek kerana hujan dan suhu menurun menjadi sejuk jadinya rasa manis-manis agak kurang kerana isi nya sejuk gitu pabila di-ngap. Sayang sekali cuaca hari ini monyok comot dan agak mendung kelabu, sepagian tadi hujan turun melempah ruah. Jika ber-mentari elok sangat petik-memetik jadinya buah anggur rasa begitu manis.


Buah anggur bertahap bio kerana tidak guna kan lansong bahan chemical seperti pesticide, maka itu rupa buah anggur ini pure keaslian kulit sebenar pabila ditanam secara bio/organik, bertompok kelihatan comot rupa kulit buah anggur ini dimana jika beli di s-market buah anggur rupanya begitu perfect tidak ada terdapat tanda-tanda comot, bersih rata gitu.



Ber-posing dengan daun-daunan-nya supaya tidak sendirian gitu.




Photo yang diambil oleh princess Elyne Gabrielle di pagi tadi bagi menunjukkan yang hujan menitis dengan lebatnya sekali, buktinya bulatan titisan air-hujan diatas daun-daunan glaïeul yang telah dicantas namun terbiar diatas rumput tanpa di-kutip bersih menuju ke-tempat pengeringan khas sebelum dibakar.

Minggu ini cuaca di-ramalkan suhu akan menurun sejuk pada awal minggu dan akan kembali panas di-tengah sekitaran minggu ini. Sebenarnya agak kurang senang dengan cuaca musim gugur yang akan bermula pada September 23 ini kerana tidak tentu keruan dan arah hari-hari yang dilalui, hujan .. berhenti sekejap ... hujan lagi dengan tiupan angin jadinya sejuk .. mendung kelabu comot .. tis tis tis hujan turun lagi .. tup tap tup tap mentari terbit dengan gemilangnya panas sedikit ... tetiba mentari merajuk terus bertukar mendung kelabu comot berserta titisan hujan ... pandang ke-wajah muka CintaJL, CintaJL membalas kembali pandangan seperti ngerti sahaja terus beristihar "un autre café/coffee lagi" apa lagi CintaJL pun membalas jawab "oui, avec plaisir/yes, with pleasure" berteman-kan biskut dahlia pujaannya sambil bersembang mesra dimasa yang sama menyaksikan renjisan titisan hujan dari tingkap yang terbasah dek simbahan titisan hujan.