dimanche 30 octobre 2011

Dessert D'Automne Gratin de Poires façon Crumble

| | 3 commentaires

Musim gugur dessert manisan pun mengikut musim juga, sering kali pabila menyediakan manisan ini buah pear di-potong ber-cube persegi tapi kali ini ikuti cara cepat dan senang yaitu buah-buah pear di-potong belah dua sahaja, korek sedikit isi buah dan isi inti-kan dengan crumbles ber-kacang badam kisar juga kasar terus disatu kan dan bakar di-oven selama 30 minit sehingga dataran berwarna perang ke'emasan gitu, voilà!



Gratin buah poire/pear bertahta kan adunan crumbles butter ber-garam, vanilla, tepung, ground almonds badam dan gula perang, disatu-kan dengan rangupan bijian badam yang telah di-roasted dahulu. 


Hirisan buah poire/pear di-roasted kan sehingga kering sebagai penyeri hiasan.



Secara gratin, rasa buah poire/pear lagi natural manisnya jika dibanding kan dengan cara buah pear di-potong cube.


Daun-daunan vigne vierge robusta sebagai hiasan penyeri dipetik dari taman halaman, sudah bertukar warna merah menyala garang sekali.



  Jika mengikut selera sebenar lebih senang dengan cara ini walau pun agak sukar sedikit ketika di-sudu kan buah poire/pear namun yang penting ialah rasa nya begitu yummy sekali.



Kelihatan jelas biji-bijian kacang badam pabila di-ngap krup krap garing rasa lemak gitu maka itu campur kan bijian badam ke-dalam adunan crumbles karena adore nya begini!


 Sangat-sangat di-saran kan sediakan gratin ber-buah pear + crumbles ber-kacang badam ini bukan sahaja ringan dari segi calories juga cepat lagi senang cara-penyediaan terhadap manisan ber-buah ini.




Panjang kata, ber-hari minggu begini dengan manisan yang delicious-yummy ber-minum petang sebegini rupa boleh melembut kan lagi rasa perasaan dimana cuaca hari ini agak comot mendung kelabu monyok gitu. Sebagai penawar ... menjamu manisan ini terus berbunga-bunga mekar ...

Pertukaran Waktu / - kurang 1 jam

| | 2 commentaires

Hari ini bermula  pertukaran jam/waktu, jadinya jam 10:00 am pagi hari ini yang sepatut-mesti ber- jam 11:00 pagi, sudah bertukar kurang 1 jam bagi menjimatkan penggunaan tenaga electricity pada di-sepanjang musim sejuk ini, ia-nya bermula pada tahun 1976 lagi sebagai me-economie kan tenaga "household electricity consumption" dimana boleh dikurang-jimat-kan dari tenaga penggunaan lampu-lampu di-setiap rumah dengan menggunakan method ini dapat ber-economie kan sebanyak 680 GWh/kWh bersamaan penggunaan tenaga electricity bagi sebuah bandar dengan 250 000 habitants.  Bermula hari ini, hari terpanjang 1 jam dan boleh dapat bobok-tidur lebih lama 1 jam tidak seperti semalam yaitu malam-nya hari Sabtu jam waktu ter-kurang 1 jam, boleh faham ke?

Jadinya bermula hari ini jarak perbezaan waktu antara di-tanahair dan Peranchis ialah 7 jam pada setiap di-sepanjang musim sejuk ini, voilà!





                            Etes-vous favorable au changement d'heure?


Memandangkan pertukaran waktu jam pada setiap di-sepanjang musim sejuk ini kebanyakkan orang Peranchis tidak setuju dengan pertukaran waktu jam kerana mengganggu/perturbe kedamaian  moral mood mereka. Kesimpulan-nya: setiap kali di-hari pertukaran waktu jam, keseluruhan orang-orang Peranchis akan berbahas  dan mengomel sehingga ber-muncung-muncung itu muka wajah jadi-nya mengenai pertukaran waktu Jam yang begitu mereka benci-kan sekali! Ooooo là là là là là ...






Photo: L'Express.

vendredi 28 octobre 2011

Tout Simplement ... Sublime!

| | 1 commentaires




Hari ini cuaca mendung kelam kelabu tanpa nur-cahaya mentari yang bersinar gemerlapan gemilang, jadinya rasa perasaan juga murung monyok gitu! Sebenar-nya trigin keluar pergi ke-sebuah bukit nun di-atas, boleh tampak kelihatan dari belakang rumah kerana di-atas bukit ada satu pokok sendirian tanpa pokok-pokok yang lain sama seperti senikata sebuah lagu dari penyanyi tahun 70-an Dhalan Zainuddin "sendiri ... mungkin lebih baik begini .. tak peduli  apa kata hati, biarkan ...", suasana dibukit begitu tenang dan menarik sekali, dek kerana hari ini begitu mendung murung bersamaan dengan "gloomy weather = gloomy mood" lansong tidak jadi pergi ke-bukit nun di-atas me-clip clap beberapa photos buat paparan kali ini.

Maka itu paparkan selingan photos ini sebagai peganti, seperti biasa copy&paste!!


Begitu adore dengan dekorasi secara classique chic, photo-photo yang di-pilih ada lah antara yang berkenan dan dari segi aesthetics-keindahan isi perabot yang menjadi pilihan oleh empunya tuan rumah begitu kena/coherent dengan keseluruhan decor yang dipadankan antara satu sama lain.

Sebagai penawar hari nan monyok, layani rasa perasaan dengan photo-photo decor yang begitu sublime ...










                                « Seven Tea by Marletti »





Macarons Dalloyau : classé 3e pour le macaron chocolat et 6e pour le macaron framboise




Macarons McCafé : classé 7e pour le macaron chocolat et 2e pour le macaron framboise



              Des vases à profusion




                       Argent pour les couverts et porcelaine pour l'assiette




Pichet en grès et vieille planche de boucher













































Salle de bains appartement Lyon


































































Gimana? Photo yang terpaling menarik ialah photo ber-terrace/patio dimana  berdepan mengadap sebuah taman yang dipenuhi oleh pokok-pokok hijauan, adore dengan suasana "paisible" begini ...

resources: Art&Décoration, Campagne Décoration et Mon Jardin&Ma Maison.

jeudi 27 octobre 2011

Overindulging? Nooooo ... ter-rindu!

| | 5 commentaires

e
CCC (cotton cheese cake) ini di-bain marie-kan malam semalam, setelah membaca kesemua petua dan cara menyediakan dari para pakar masakan bloggers juga chefs, syukran .. menjadi sungguh CCC ini, rasanya .. ya ampun ... yummyyyyyyy .. lembut-lunak, ringan ber-mouse gitu dan rasa jus lemon citrus begitu kena sekali, serasa ingin selinang airmata nanges gitu kerana sudah berkurun tidak merasa terhadap CCC ini.

Salah satu pakar mem-baking berkata, begitu yummy jika menggunakan cream mascarpone juga cheddar cheese dan bukannya Philadelphia cream cheese seperti yang selalu di-sarankan tapi benar ke, penyataan tersebut? nasib baik punyai cream mascarpone jadi-nya cubai duluan dengan cream mascarpone, hasil kejadian begitu tidak percaya sama rasa-nya seperti yang dijual di-Isetan tinggkat 3 itu!


Dek kerana menggunakan api oven dibawah yang berkipas jadinya dataran atas CCC tidak sekata, dilain kali akan gantikan api diatas pabila hampir lengkap masaknya, dataran akan kelihatan sekata, tidak pasti gimana, nanti pinta pertolongan dari mr google?


Di-lain kali akan gunakan loyang bersaiz medium juga kecil, begitu ada kelainan sedikit gimana rupanya.
Bunga-bungaan dahlia yang masihi sudi berkembang mekar dari taman halaman sebagai hiasan penyeri.


Jika gunakan moule à soufflé individuel mungkin lebih cantik dan senang lagi mudah pabila mengeluarkannya dari moule yang besar memandang-kan CCC ini begitu fragile dan senang pecah gitu. 


Rasa perasaan berbunga-bunga kerana dapat merasai kembali Cotton Cheese Cake dari Jepun ini, sudah tidak kempunan mengidam dan dari sekarang sudah boleh sedia kan pabila terasa teringin pingin si-anak tekak, seperkara lagi dilain kali hanya sediakan separuh setengah adunan sahaja kerana se-isi keluarga tidak berapa berkenan, jadinya CCC yang besar ini gimana pula boleh dihabiskan? Au secours ..!




Ini lah per-1 kali mencuba menyediakan Cotton Soft Japanese Cheese cake yang senantiasa berterusan sampai ke-akhir selera  menjadi idola di-Asia! Sering sekali para pakar masakan bloggers semua sudah beberapa kali menayang-tayang tunjuk semula lagi dan lagi dengan pelbagai version juga rasa aromanya, oleh itu tetiba selera pun terus memanggil-panggil bersahutan agar disatu hari nanti ada semangat sedia-kan ini cake.

Semasa ditanah-air sering membelinya di-Isetan KLCC tinggkat 3 (jika tidak silap) dimana terdapat satu Bakery menjual hanya manisan dessert dari Jepun sahaja, nama Bakery itu sudah lupa ya, oops .. dah terjumpa nama Bakery itu-Miki Ojisan No Mise (uncle Miki Cheesecake shop) ia-nya berdepan dengan bakery yang lebih besar yaitu Sun Moulin. Cotton cheese cake yang dijual berbentuk bulat dan heart-shaped, saiz-nya kecil sahaja, comel sekali! Setiap kali ke-KLCC pasti ke-atas membeli dua tiga cotton cheese cake buat Kakak-ipar yang adore sangat sekali kepada CCC ini!

Antara percaya dengan tidak percaya, didepan anak mata ada sebuah manisan yang lembut lunak halus seperti cotton yang ringan umpama awan yang putih bersih menambatkan lagi selera yang sememangnya telah ditawan setelah berjaya menghasilkan secara homemade lagi, syukran!