mardi 18 septembre 2012

Brioche au sucre fourrée à la crème

| |







Sekuntum mawar... sendirian..



Melayan selera lagi... seperti umpama mengidam sahaja.. tetiba trigin kepingin menyediakan roti manis yang bernama brioche disini Peranchis jadinya dari tadi menyelongkar selagi ada resepi mahu pun di web juga di buku masakan.






Aduhai... terlalu banyak terdapat resepi dengan pelbagai cara-cara penyediaan yang berlainan juga bahan-bahan adunannya, ada dilebih kan dan ada dikurangi jadinya minda ter...seliuh penuh dengan tandatanya seperti ini ???... lantas terus memilih resepi di-Figaro Madame, baca lah isi kandong nya beberapa kali supaya faham sefaham menjadi ngerti ... berbekal kan dengan secarik kertas bertulis resepi roti Brioche dan terus menapak titi satu.. satu... anak tangga turun ke dapur...




Roti Brioche ini ber-crème pâtissière/pastry cream jadinya kuntum-kuntuman roti yang disusun disekeliling dataran terbenam didalam crème  pâtissière...




Arahan dari resepi Figaro Madame lain caranya, ikuti cara salah satu blogger masakan dari sini Peranchis dimana roti Brioche-nya berkuntuman bunga rose maka itu tertambat hati untuk mencubanya...





Serasanya moule yang diguna kan terbesar saiz-nya, dilain kali akan guna kan yang kecil sedikit begitu kuntuman bunga lagi rapat.

Tidak pasti gimana kerasaan roti Brioche ber-creme ini... tidak dirasai lagi karena ingin merasmikan-nya bersama yang Bungsu pada waktu goûter sepulang dari sekolah nanti...

Nanti dikhabar-berita mengenai rasanya....





Voilà... sudah dirasmi kan bersama yang Bungsu, verdict-nya begini...sudu pertama "yummy..." sudu kedua diam sejenak.. sudu seterusnya "Mamam...! roti ini ter...lalu muak rasanya!!! Iya yang benar ... terus memotong sehiris kecil dan... ya ampun! baru sesudu sudah muak serasanya... kesimpulannya roti Brioche ini begitu "rich" namun yummy.. dilain kali crème pâtissière diasing kan dan hanya roti Brioche yang kosong tanpa isi atau berinti...

note: 5/10











8 commentaires:

azieazah a dit…

Cantiknya roti tuuu.. Rasa sayang nak makan, sebab dah macam kuntuman roses dah..

bintangjauh a dit…

Salam AA,

kemain nian nya lama tidak ber-baking... sentuhan ilham menjelma tatkala terpandang (diawal pagi tadi) sekuntum mawar yang berkembang cantik tapi sayangnya kok sendirian bungaku itu...
roti berbunga-bunga ber-posing dengannya si-bunga mawar sebagai peneman penyeri gambaran photos...

Salam manis semanis madu.

Art lover, cinnamonworldofcolours a dit…

Askm Ratna..
Memang kelihatan bunga mawar..
Bukan sahaja cantik, mawar itu boleh dimakan..hanya tinggal kabar rasa enak atau pun tidak.
Sedia menunggu..

bintangjauh a dit…

Wa'alaikumussalam dan salam sis Iha,

Ya ampun sis... kok begitu rich lagi cepat muak rasanya roti brioche ini, Ratna rasa se'eloknya pastry cream hanya sebagai dayangnya sahaja jika sepertinya begini mahu pengsan sehingga suapan yang terakhir!

Gimana pun, sekarang sudah tahu cara yang se'eloknya...

Salam manis semanis madu.

Anonyme a dit…

Assalam Ratna,cantik roti tu....berbunga2 ros lagi..Agaknya kan Ratna,kalau dimakan bersama ratu2 sambil bersembang gossip dengan secawan kopi atau teh pasti tidak terasa muaknya..kan?Apapun roti tu memang cantik...thumbs up!
Salam mesra..
From:Kak Nur

mommy yaya a dit…

salam kak!
1st photo sy tgk..mcm cream puff di susun dalam satu talam gitu..hihihi
rasanye x mcm cream puff ke kak?

p/s: mujur ade juri (si Bongsu) yang tukang menilai..hahahaha

Anonyme a dit…

Salam Ratna,

Kreatifnya org peranchis.. pandang saja pun dah kenyang rasanya..

angahPJ

Mak Wardah a dit…

Ratna, tangan yg membuat roti itu memang mengkagumkan...