mardi 31 janvier 2012

Syukran, salji memutih putih!

| | 8 commentaires

Penantian semalam sudah ada penawar ... salji nan putih suci menyelaputi  se-alam semesta ... saluran berita info menyatakan hari ini "La France en blanc"/France yang putih, iya ... disini juga dikampongulu sudah putih memutih bertukar wajah dengan sucinya.

Semasa menghantar princess Elyne Gabrielle ke bus stop diawal pagi tadi, pabila langkahan per-1 telapak kaki terbenam lembut lunak serasanya, rasa perasaan dianak hati berbunga-bungaan kembang dengan cemerlangnya sampai begitu sekali ungkapannya membayangkan gimana Anugerah dariNya yang maha Kuasa tiada tandingannya!

Mengapa adore dengan suasana adanya salji? Karena setiap dimusim sejuk suasana cahaya yang kelabu boleh menukarkan rasa perasaan menjadi murung lagi monyok, maka itu pabila salji turun rasa perasaan terus serta merta menjadi ceria dengan keindahannya seolah itu lah penawar yang terpaling mujarab walau pun terdapat masa'alah yang tidak boleh dielak kan seperti pintu gate tersekat, laluan jalan harus dibersihkan dari ketebalan lapisan salji juga kenderaan dibawa harus perlahan seperti sang kura-kura walau pun tayar kereta sudah ditukar kan ke tayar khas buat sepanjang semusim sejuk-salji dan selanjutnya dimana banyak lagi pelbagai kerumitan yang sedia diterima dengan sejahteranya.

Ketika menulis ayat-ayatan ini salji masihi sedang turun dengan deras lagi lebat sekali, jadinya harus ditunggu berhenti sebelum keluar ke taman halaman bagi agenda me-clip clap snap photos scenery/image disekitaran kampongulu ini. Hari ini akan berjalan keluar meneroka disekitaran kampongulu sehingga di hujung jalan dimana terdapat kawasan tanah pertanian yang luas seluas besar alam semesta.

Seperkara lagi, pabila semuanya menjadi putih, cahaya disekeliling bertukar begitu terang cerah menyerlah menyilau kan anak mata memandang dan didalam rumah juga menjadi terang benderang gitu, menakjubkan lagi rasa perasaan karena ini adalah sinaran semulajadi, iya ... adore sekali dengan sinaran putih bersih suci dariNya, Syukran!



Setiap kali salji turun menebal ditaman halaman, Honey Aristocat begitu suka berada diluar rumah meneroka kawasan sekelilingnya. Jelita lagi comel wahai Honey Aristocat ku ...!



Bergegas cepat dengan rupa paras yang garang ... ternampak sekumpulan sang burung-burung sedang mencotok apa sahaja makanan diatas dataran tanah, Maka itu gayanya yang terburu-buru mahu cepat gitu.




Di-pinggiran anak tangga dihadapan rumah sedang menyaksikan gelagat sang burung-burungan sebok mencotok makanan dengan pandangan yang mengasyik kan sekali!



Voilà! Comel cenonet sayangnya photo ini di-zoomkan dari tingkap jadinya tidak begitu jelas lagi lagi sang burung asyik bergerak tanpa berhenti mencotok-cotok!




Photo ini (tiang pengawal gate) juga di clip clap snap dari tingkap ketika salji sedang turun dengan lebatnya sehingga lah disaat ini masihi turun ...



Di clip clap dari tingkap bilik bacaan/library, kelihatan taman halaman jiran sebelah, rumah kecil itu ialah bekas rumah belaan se'ekor anak anjingnya tapi kini sudah pergi ... sebagai kenangan itu lah tinggal hanya rumahnya.



Dari balkony tingkat atas dibilik tele, balustrade diselaputi oleh salji putih bersih, indah sekali!




Angle dari tepi, kok tersenget-menget jadinya photo ini takut camera terkena cebisan salji, makanya ...




Dari salon/ruang tamu, kelihatan turunan salji dari tingkap.




Gambaran dekat, kelihatan dot dot dot salji.



Dari tingkap-pintu didapur.




Dari salle a manger/ruang bilik makan mengadap terus ke-gate hadapan rumah.

Setakat ini saja apa sahaja yang boleh dipaparkan, photos yang diambil hanya dari dalam rumah kerna salji tidak mahu berhenti lagi, jadinya nantikan dahulu pengambilan photos dikawasan pertanian dihujung jalan, Insya'Allah jika salji berhenti akan pergi keluar acara me-clip clap fasa seterusnya.

Akan bersambung ..................!



lundi 30 janvier 2012

Gâteau Crème de Chataïgnes et Pépites de Chocolat Noir.

| | 3 commentaires

Sudah diramalkan bahawasanya hari ini salji putih mulus akan turun ... sebagai manisan sepetang ini sediakan gâteau puree jam buah berangan berbijian chocolat noir, tunggu punya tunggu umpama sebuah lagu yang teramat terkenal ketika masa nan silam ... Penantian ... Kumpulan Harmoni ..

Berapa lama mestiku nanti
Sinar cahaya mata mu
Gemerlap bagai bintang
Menghiasi malam
Malam yang menutup diriku

Berapa lama perlu ku tunggu
Lontaran suara dari bibir mu
Memecah hening taman
Taman Syurgawi
Pada sebuah hati yang sepi

Penantian suatu siksa
Yang tidak tertanggung
Oleh tubuhku yang kering dan layu
Kepastian suatu Penawar
Dalam suka dan duka
Yang meniti hidupku ...




Setengah adunan berbijian chocolat noir dan setengah pula tanpa, kosong gitu!




Di tepi Tingkap ruang makan terdapat sebuah meja kecil juga satu kerusi dimana disitu lah tempat bersenang lenang lagi sendirian sambil menyelak satu .. satu ... helai-helaian muka surat segala bagai buku masakan&baking bertemankan se-mug kopi kosong atau bersusu cream juga apa sahaja manisan yang telah disediakan atau tanpa nya, tapi hari ini agak istimewa ... kemungkinan suasana murung comot ditaman halaman akan di-perindahkan dengan turunan salji ...



Tunggu dan menanti dengan sabarnya, setiap jam berlalu ... namun masih tidak kelihatan turunan salji seperti yang telah diramalkan.

 Tukar agenda terus naik keatas mencari camera, camera ditangan dan bermula lah acara me-clip clap snap photos sebelum cahaya semulajadi bertukar gelap gelita!




Selesai sudah, terus menjamu gâteau berteman kopi kosong sambil melihat pandang ke-tingkap mengharap salji akan turun.

 Rasa kerasaan gâteau buah berangan ini ialah halus lagi gebu nian ... dengan sentuhan bijian chocolat noir dan butter ber-garam menaikkan lagi aroma dan rasa terhadap gâteau ini, super yummy... 



Kesudahan hari ini bersamaan Isnin 5:30 petang, cahaya semulajadi sudah berundur pergi mengelam-gelap kan diruang makan petanda tidak perlu menunggu lagi ... diluar suasana taman halaman bertambah murung comot sekali ...
Tidak mengapa ... memujuk diri sendiri ..

Esok juga sudah diramalkan salji akan turun ... berharap benar seperti yang dicanangkan, semoga-moga ... begitu princess yang Bongsu akan ter-senyum manis kegembiraan dengan ada-nya turunan salji yang putih suci!


dimanche 29 janvier 2012

Choux de Bruxelles/brussels sprout ditaman potager.

| | 4 commentaires

Hasil tanaman sudah menjadi walau pun saiz dan rupa parasnya tidak sempurna!




Semalam (hari Sabtu) sebelum hujan turun, CintaJL pergi ketaman potager memetik buat per-1 kalinya sayur choux de bruxelles ini dimana kobis ber-saiz mini ini ada lah salah satu sayuran kegemarannya, maka itu ditanam!



Terus berlari pergi naik keatas mengambil camera sebelum dipetik! Yang ini terlentok menyembah sentuh ketanah, dibiarkan tumbuh sesuka hatinya maka itu .....




Yang ini terlebih kembang ... sudah seperti kembangan si-bunga mawar-rose gitu rupa parasnya dan tidak akan dipetik biarkan sebegitu sahaja, kasihan ...




Voilà, rupa paras choux de bruxelles bio/organik, cenonet comel tidak besar seperti yang dijual di s-market atau pun marché.




Perbedaan antara yang sudah dibersihkan juga sebelumnya.





Seakan sama berupa-paras seperti kobis cumanya saiz yang membedakan kedua sayuran ini.




Tadi sudah dirasmikan oleh CintaJL, hanya direbus dengan didihan air bergaram cukup empuknya digaulkan dengan butter masin Fleur de Sel de Guérande yang dimakan sebegitu sahaja, sebagai pembuka makan yang sederhana, CintaJL adore sekali! 




Adore photo ini.


Alhamdulillah, Syukran kepadaNya yang maha Pemurah dimana masihi dapat bersayuran segar dari taman potager, berhasil dengan sejahteranya walau pun tidak sempurna, namun itu lah rezeki yang wajib disyukuri.








vendredi 27 janvier 2012

Un café sans chichis ..... tout simplement!

| | 0 commentaires



Bagi melembutkan rasa perasaan ...

Seperti biasa, disini agenda l'heure du goûter disebelah pagi (setelah bersarapan pagi, dimana disini sangat kemestian pengambilan goûter sebagai pengalas perut sebelum waktu juadah tengah'hari) pada jam 10:00 harus ditepati nanti jarak antara goûter dan makan tengah'hari terlalu dekat maka itu jangan mengunyah banyak, hanya secara sederhana sahaja.



Jarang sekali menggunakan sebuah mangkuk sebagai bekas minuman kopi secara typique Peranchis ini, dan hari ini trigin kepingin ber-minum air kopi yang dijerang menggunakan teko/cafetière typique dari Italy. Masihi teragak-agak sama'ada beli atau tidak itu coffee machine dengan alasan sudah tidak punyai tempat untuk meletakannya dimana kawasan kitchen-bench tops begitu terhad, kecil sahaja. Dengan teko kopi ini tidak mengambil tempat jadinya sehingga kini setia dengannya!




Ini lah dia sebuah teko/cafetière dari Italy dimana cara menyediakan air kopi begitu senang lagi cepat. Serbuk kopi dibubuh didalam container yang ditengah siap sekali dengan tapisannya dan di bawah sekali ialah container bagi mengisi air, pabila bermulanya menggelegak air akan naik keatas melalui container serbuk kopi terus naik keatas bernama café dan tutupkan api terus boleh diminum, magic gitu!


Cookies amandes aux pépites de chocolat noir sebagai peneman, disediakan oleh yang Tengah.


Begitu juga kacang walnut, kemestian ...... voilà!


mercredi 25 janvier 2012

Tseiskéik or Cheesecake.

| | 4 commentaires

Baru sedari dan tahu bahawasanya Cheesecake yang tulen lagi asli berasal-usul dari Ancient Greece dan bermula di-pulau Samos 4,000 tahun yang silam dimana selama ini begitu percaya asal usulnya dari N.York seperti mana terkenalnya New York Cheesecake yang dicipta oleh Arnold Reuben 1883-1970 (dari Germany berhijrah ke America) seterusnya menjadi begitu terkenal diserata dunia!

Sejarah lengkap mengenai Cheesecake ini seterusnya boleh dijengok-tengok di Mr Google ya.

Tidak ku sangka Cheesecake sebenarnya dari Greece!


Cheesecake ini dialaskan dengan lapisan biscuit spéculoos jenama Lotus. Gunakan dua tangkai vanilla, jadinya rasa kerasaan adunan creamcheese begitu "aromatique" dan "subtil" sekali!




Biscuit Spéculoos (asal usul dari Belgium) ini sudah cukup manisnya maka itu tidak perlu ditambah gula cuma campurkan sahaja butter yang telah dicairkan dan gaul sehingga sebati, begitu senang sekali!



Lapisan kedua ber-chocolat noir juga chocolat praliné, ada pilihan kepada yang cerewet dimana Cheesecake sebegitu sahaja tidak berapa adore .. katanya!



Gabungan Spéculoos dan creamcheese  verdict-nya, j'adore ... serasi sekali terutama Spéculoos ada lah biscuit yang ber-spice rempah menyeimbangkan rasa creamcheese yang lemak-lemak manis lagi lembut itu, umpama gula melaka syrup sentuhan star aniseed/bunga lawang bersantan kelapa muda aroma wangian dedaun pandan!



Sesuatu yang kurang berkenan dianak mata memandang ialah atas dataran cheesecake ini kok merekah, mengapa ya? Ada yang berkata sememangnya begitu, iya ke? Gimana pun rasa Cheesecake ini teramat sungguh super mega yummy, voilà!

Sudah tahu dan ngerti pertanyaan mengapa atas dataran merekah? Sebab musababnya ialah seharusnya dibakar di-oven 200°C selama 10 minit lantas turunkan suhu 90°C selama 30 minit, lengkap masaknya biarkan sejuk sendirian didalam oven selama 2 jam dimana pintu oven terbuka sedikit terus sejukan didalam peti-es semalaman. Akan mencuba, merci Mr Bernard.


lundi 23 janvier 2012

Pertanyaan???

| | 7 commentaires



Amat duka-cita sekali dmaklumkan disini, bahawasanya kebanyakan manusia masih berolok-menipu pandai bermain dengan ayat-ayatan perkataan yang bernafas insaf sedar diri mengenai betapa keluhuran diri terhadap keikhlasan sesama yang lainnya ditopengkan sekali dengan mukadiri yang sebenarnya tidaklah mencerminkan keluhuran yang sebagaimana digambarkan tampak begitu mulia pabila dibaca didalam sesebuah penulisan seseorang itu.

Apa tah lagi jika berdepan dengannya ..... ada kah mukadiri yang sebenar begitu nyata juga mudah ditipu lagi dikaburkan disebalik tutur-bicara yang lembut  manis umpama .....???

Selama duduk-tinggal menetap ditanah Peranchis ini, dimana disini orang-orang Peranchis mengamalkan kelakuan percakapan secara bersahaja, tanpa mengira jika seseorang itu akan terasa atau disebaliknya (menjaga perasaan hati seseorang itu) yang jarang diambil kira namun barisan ayatan yang dibahasakan akan tetap mantap lagi bernas pabila menyatakan sesuatu yang sedang dibincangkan dan cara penerimaan mereka terhadap sebuah anak pemikiran seseorang itu diambil berat sekali terutamanya dari segi memiliki pencapaian pengetahuan luas ketika berkata-hujah mengenai apa sahaja topik perbualan yang disuarakan, kesudahannya hasil bertutur bahasa itu akan diterima-setuju mengikut adanya "coherent" kebenaran yang bersumberkan keikhlasan sahaja maka itu selama disini menjadi kebiasaan membeda-bandingkan bagi memahami tingkah-laku berbahasa tutur bicara yang tulen tidak menipu diri juga dengan yang lainnya lantas terus menganalisis kembali cara pemikiran diri ini yang begitu berbeda sekali yang sememangnya tidak boleh disangkalkan lagi karena di-atas factor-factor penerimaan didikan-ajaran secara Timur begitu berbeda dengan cara ajaran Barat itu dan tidak disalah-faham atau dipusing-mereng cara pemikiran secara Timur tidak-lah berarti kuno lapuk ditelan dek zaman yang mega-modern ini. Jadinya, kedua-dua budaya Timur dan Barat di-seimbangkan sebolehnya bagi memahami yang sejuk dan panas harus seiring, serata dan setaraf. Cuma bezanya antara Timur dan Barat ialah budaya pertuturan Timur menjaga perasaan hati manakala budaya pertuturan Barat bersahaja tidak berpura-pura.  Ada kah mungkin diri tersalah-silap pengertian terhadap topik yang sedang dinyatakan disini atau lari menyimpang asas pengertian nama bersahabat yang sebenarnya?


Telah banyak menimbun terkumpul pelbagai pertanyaan sama padatnya seperti sebuah manuscrits yang terbasi lama terbiar tanpa di-olah pedulikan  terhadap maksud sebenar "keikhlasan terhadap diri" atau kebenaran diri pabila mengeluarkan sesuatu pengertian tentang ikatan erti sebenar hubungan persaudaraan antara kenalan yang dipanggil setahap teman-sahabat itu, terutama sekali pabila bertutur bahasa, ikhlas atau disebaliknya?


Maksudnya, masih terkilan dengan duniawi yang serba-serbi canggih dari segi tahap taraf hidup material&pengetahuan yang selama ini sudah berkurun dirasai juga tersebar dengan luasnya dimana keseluruhan media menaburi segala info-info "morality" bagi meyembuhkan apa sahaja penyakit terhadap manusia-manusia yang bersikap bermuka-lapis lagi berbenak bodoh sombong yang begitu liat terhapus dari benak seseorang itu, juga hairan ..... sesungguhnya amat sekali hairan kepada barang siapa sahaja yang semaklumnya sudah peka dengan rempah ratus remeh temeh kelakuan manusia yang sehingga kini kononnya sudah menapak di tahap super-moderan namun kok masihi rendah jauh pengetahuan kelakuan berhemah tinggi itu?

Mengapa ya?

Jawapan dari diri ini dengan secara sedar diri ialah manusia yang terjejas lantas tersungkur dari pengetahuan akhlaq walau pun mengamalkan yang terutama seperti solat dan sebagainya namun diperlakukan dengan secara bongkak akan terus masihi bertopeng dengan hasutan dari suara-suara dianak hati sendiri yang senantiasa berbau hasad-dengki juga cemburu yang membuak sehingga terhasut dek suara-suara halus yang datangnya dari benak yang hitam sekali yakni Syaitan!

Atau,

sememangnya baka berhati ulam jantung busuk sebusuk bangkai binatang!

Ulasan,

Cumanya ..... terkilan sekali dengan adanya teman sahabat yang berpura-pura berhemah-tinggi, sopan santun pekerti kelakuannya, lembut manis tutur-bicaranya, bersikap pemurah lagi bersedekah, peka lagi prihatin terhadap kemuliaan diri apakan lagi ilmu-agamanya dikatakan tinggi namun ...... ianya hanya "façade" bagi mengaburi penglihatan anakhati supaya terpedaya oleh karenah-perlakuannya hanya demi kepinginan memiliki darjat-nama sebagai seorang teman sahabat yang terlalu gilakan status "mulia" bertahtakan ciri-ciri kemanusiaan yang budiman! Itu sahaja.


dimanche 22 janvier 2012

Le Perce Neige/Snowdrops-galanthus nivalis.

| | 2 commentaires


Bunga ini yang bernama Perce neige/snowdrops akan menjelma-timbul jika mengikut musim pada mi-February  ... nanti pabila ditaman halaman sudah ada menjelmanya bunga Perce Neige akan di clip clap snap dan dipaparkan ..... cantik sekali walau pun tumbuhan hijau yang berbunga kecil comel cenonet ini harus dilihat dengan dekatnya jika mahu menghargai kejelitaannya.

Tumbuhan Perce Neige ini yang per-1 (permulaan awal tahun) berbunga tumbuh dari tumbuhan yang lainnya, ber-saiz kecil 10-15 cm tinggi dan sering tumbuh berbunga sekitaran hujung January, mi-February sehingga March.




Trigin-pingin di-dataran taman halaman terbentang luas dengan tumbuhan Perce Neige sama seperti diphoto ini, rimbun lebat dengan bunga-bungaan putih suci melembutkan si-anak hati pabila memandang pandang ke-arahnya!




Sukanya tumbuh berkelompok dibawah bayangan-redup penjagaan sebuah pokok, semestinya pabila tumbuh secara liar terbiar.




Kelihatan Perce Neige bersebelahan sekali bersama tumbuhan Rose de Noël.






Voilà.


Dari: Ma Maison&Mon Jardin, Art Décoration.

mercredi 18 janvier 2012

Macaron 2012 "Les Jardins" de Pierre Hermé.

| | 2 commentaires

Macaron dari ... siapa lagi jikalau tidaknya Chef berbintang Pierre Hermé yang tersangat amat dikenali dengan Macaron-nya yang tidak perlu dipuji-puji ..  ini lah keluaran Macaron ciptaan terbaru bakal musim bunga ini yang dipanggil "Les Jardins" /the gardens.

Tatapi lah photos seterusnya ... gimana?




Macaron 2012 "Les Jardins" de Pierre Hermé



Octobre 2012 : Macaron Jardin Oriental



Novembre 2012 : Macaron Jardin D'Antan



AVRIL 2012 : Macaron Jardin Secret



Mai 2012 : Macaron Jardin Parfumé



Juin 2012 : Macaron Jardin du Paradis



Juillet 2012 : Macaron Jardin D'Éden



Août 2012 : Macaron Jardin D'Été



Septembre 2012 : Macaron Jardin Sauvage

Voilà, magnifiques photos lagi sublimes kesemua macarons !



Dari: Côté Maison.