vendredi 30 mars 2012

La Vanille... vanilla bean, c'est le must de la pâtisserie!

| | 4 commentaires

Semenjak bermula per-1 kali menggunakan vanilla bean seeds didalam adunan apa sahaja namanya manisan dessert, dari semenjak itu juga tanpa berlengah terus mengitirafkan bahawasanya vanilla bean seeds ada lah perasa tambahan yang begitu dihargai sehingga menjadi sebagai bahan utama bagi melengkapkan kerasaan haruman saveur yang tidak pernah dikecualikan, tanpanya seolah-akan tidak lengkap lagi sempurna kerasaan campuran saveur yang "subtil" dengan intense aroma lagi naturelle bagi menghasilkan manisan dessert itu serasa istimewa sekali..


Dari semenjak itu tidak lagi membeli atau menggunakan  pure extract vanilla (walau pun natural akan tetapi lebih senang dengannya vanilla bean seeds) atau vanilla essence = imitation vanilla extract lagi karena "le must" vanilla bean seeds sudah serasi sesuai dengan selera dimana semahunya menggunakan bahan ramuan yang dipanggil didalam kategori "noble" yang disarankan  pada setiap kali oleh Chefs berbintang di-buku pâtisserie&baking mereka. Meski pun berbunyi nada "privilege" namun begitu setuju dengan pandangan pendapat datangnya dari yang berbintang yang sudah pasti lagi nyata percaya akan kebenarannya.






 
Office colleaguenya CintaJL ke Pulau Reunion urusan kerja selama 2 minggu lantas meminta beli-bekalkan dengan segengam ikatan vanilla beans, jadinya sudah dibawa pulang dan ketika membuka bungkusannya... rasa perasaan terus berbunga-bungaan harum mewangi serupa sama baunya si-vanilla beans jadinya cukup untuk gunaan buat setahun ini. Seperkara lagi CintaJL sudah "reserved" class sehari/journée "Stages Gourmets" di L'Ecole Du Grand Chocolat Valrhona Tain L'Hermitage pada diawal bulan June ini, hadiah sebagai Hari Ibu... sayangnya theme"Chocolatissime" sudah habis "fully booked"! jadinya pilihan yang ada ialah "Macarons&Petits Fours" dan selainnya, lansong princess Elyne Gabrielle begitu gumbira karena akhirnya kemungkinan kecil dan besar Mamannya si-BintangJauh akan tahu ngerti terhadap technique/skills sebetulnya membuat macarons dimana selama ini hanya mencubai 2 kali sahaja karena tidak berapa adore si macarons... teramat sangat sangat manis menyengat selera... namun yang akan gumbira ialah seisi keluarga kecuali si-Bintangjauh!


Ini lah vanilla beans yang dibawa dari pulau Ile De La Réunion, se'eloknya kulit badannya lembab, berwarna coklat kehitaman dan berbentuk agak leper nipis juga yang utamanya ialah berbau harum begitu wangi sekali jika disebaliknya bermaksud mutu quality-nya tidak begitu bagus mengikut katanya dari para pakar gastronomie.





Walau pun bukan datang dari yang terbaik dengan taraf AAA yaitu la Vanille Bourbon de Madagascar yang begitu terkenal kepada semua "connaisseurs" apa tah lagi Chefs berbintang-bintang namun... datang darinya Pulau Réunion ini juga sudah molek sangat sangat!






Photo manisan dessert Ile Flottant/Oeufs à la neige nan lalu, sebagai contoh.
Jelas kelihatan biji-bijian vanilla bean ber-dot dot kehitaman didalam sauce-nya Crème Anglaise... dengan adanya bijian vanilla bean ini kerasaan sauce kuah menjadi lebih yummy lagi istimewa sekali! 


Panjang kata... jika manisan dessert tanpanya vanilla serasa seperti tidak cukup semenggah jadinya... maka itu CintaJL begitu prihatin mengenai pilihan terhadap bahan ramuan untuknya dunia Pâtisserie sebagai pemanis bagi melengkap kan acara makan berhidang menjadi dengan sempurnanya...


Voilà!






mercredi 28 mars 2012

Ketinggalan jzaman.....

| | 11 commentaires

Setelah habis tamat selesai mentela'ah-baca lah isi-inti kandongnya satu dua blogs para bloggers, tetiba terasa sedar didalam diri bahawasanya terlalu banyak bertimbun perkara-perkara secara am-nya sudah jauh ketinggalan lagi keciciran dimana boleh dikatakan satu dunia nan luas terbentang telah lama berubah-tukar mengikut perubahan arusan hidup yang dikatakan moderan/high tech multimedia itu!




Bukan sahaja dari gaya hidup yang sudah lama bertukar begitu juga dengannya gaya berfikir/mentality sudah di per-modern kan seperti serupa sama gaya ayatan SMS aka text messages di-handphone... berbelit simpul terus ter..seliuh minda untuk memahami disetiap satu perkataan yang telah diubah suai reka katanya "trend" jzaman sekarang!






 Di samping itu, sekarang ini gaya taraf hidupan harian sudah jauh dipermudahkan dengan adanya peralatan harian yang bertaraf canggih dari segi kemudahan contohnya alatan machines bagi memudahkan kerjaan dirumah untuk para wanita yang bertaraf surirumahtangga cum kerjaya cum cum dan cum entah apa sahaja yang memandai-pandai memanggil nama "title" diri mereka sebagai satu "status" yang sengaja mahu dibangga-megahkan, lumrah manusia! Bertanya sendiri, ada kah dengan adanya alatan high tech itu bermakna nature diri yang setulen sebenar semestinya ditukar tebalikan bagi memenuhi permintaan aliran gaya hidup seperti "madame de tout le monde/" atau madame gerot nian!!!





Dan yang terpaling menjadikan diri si-BintangJauh bertambah tercekik lagi terseliuh mindanya ialah dengan perkataan baru yaitu bahasa baku baru yang sememangnya tidak lah begitu "biasa" didengar atau dibahasakan sebagai bahasa pertuturan harian, apa tah lagi bahasa baru canggih yang direka bentuk mengikut aliran modern + hightech itu bertambah lagi kekusutan minda pabila membacanya karena berada didalam keadaan lembab terpinga-pinga mencubai ngerti atau setengah faham ngerti dan akhirnya buat-buat memandai sendiri seperti ngerti-faham walhal kefahaman itu bercanggah jauh sekali dengan apa yang ingin disampaikan... terus menarik nafas yang terpanjang sekali dan mentabirkan bendera putih bermakna "mengaku kalah" terhadap diri sendiri, sedari kegagalan memahami tulisan yang baru memusingkan minda lansong terus berhenti sebegitu sahaja!





Sehari ini minda masihi berlegar-legar mencari fakta-fakta kehidupan harian dimana selama 22 tahun ber"status laisser-aller" juga secara lansongnya sudah jauh ketinggalan dibelakang terhadap sebuah hidup yang bukan disengajakan tidak mahu mengambil tahu keatasnya. Punca utama ialah dari melahirkan Anak per-1 yakni Anak lanang bujangku Nicolas, ke-2 princessku Elisa dan yang Bungsu princessku Elyne Gabrielle, begitu kujulung tinggi perhatian sepenuhnya penjagaan keatas mereka semua sehingga percaya bahawasanya ditanah tumpah darahku aka TanahAir Malaysia akan tetap serupa sama senantisa seperti tahun kali terakhir ku-ucapkan "selamat tinggal" pabila landasan tidak menyentuh tayarnya kapalterbang membawaku jauh nun dihujung dunia...





Meski pun pulang ke-tanahair namun keseluruhan percutian dihabiskan bersama seisi keluarga sepenuhnya, panjang kata.... pergaulan tidak begitu terbuka luas pabila ditanahair dan menonton tele jarang sekali jadinya kesimpulan yang boleh diterima dengan alasan yang tidak sepatut semestinya dipertahankan ialah tahap pertuturan itu serupa sama sahaja tidak berkembang luas rupa-rupanya... kok menetap diPeranchis akan tetapi kayak serupa setinggal dibawah terlangkupnya sebuah tempurung sahaja...! Maka itu dari sekarang sewaktu ini setelah usia-umur sudah ditahap nan silam berikrar dengan sepenuh ikhlasnya akan memperluaskan lagi pembacaan karya-karya penulis sederhana terkenal sehingga yang ter..paling sangat termahsyur terkenalnya bagi mengasah tajam kembali bahasa bangsa Melayu yang dijunjung tinggi.




Gambaran sepokok Prunus dibelakang halaman yang sedang bermekar kembang dengan gemilangnya.

Namun...

Apa kah mampu diri ini menjala kembali keciciran gaya hidup ditanahair bagi memewahkan diri dengan pengetahuan tersebut dan tidak lagi ber-status "bebal"  lagi bertahap "zero" itu!!!







mardi 27 mars 2012

Seribu Bintang... berdendang dengan lagu silam tatkala bersarapan pagi!

| | 11 commentaires

Oui... oui... d'accord... ok... je sais, agak pathétique bunyinya tajuk ayatan hari ini ya...

Terkadang itu... entah mengapa atau kenapa secara bersahaja si-naluri tetiba serasa dijemput supaya dibuai dendang kan dengan lagu yang bermelodi merayu umpama sebuah film Bollywood yang terkenal dengan pelayaran plot ceritanya yang penuh dengan suspense mengejut tanpa "coherent" didalam sebuah hidup yang nyata-sebenar sehingga tidak terlarat kudrat diri menontonnya dimana "la mise en scène" yang sama berulang kali dipusing belitkan akhirnya kesudahan cerita "fin/tamat" dengan linangan titis-titisan airmata berderai-derai bercucuran umpama si-air terjun melempah-curah deras bukan petanda sedih hampa berduka lara tapi kegumbiraan yang menjulung tinggi dengan iringan letupan "happy ending" yang melampau sekali...




Walhal... si-BintangJauh tidak pernah tertarik dengan lagu-lagu yang merayu-rayu merengek bersedihan tersedu sedan meronta dicintai kembali... alang tu! Bukannya apa, suka terhadap lagu Alleycats yang bertajuk "Seribu Bintang" semata-mata karena ada tertera nya satu perkataan yakni "Bintang", itu sahaja!




 Sepagi ini suasana diluar begitu indah dengan pancaran sinar nurcahaya mentari berkilauan dengan gemilangnya... Alhamdulillah Syukran kepadaNya yang maha Pemurah setelah menghadapi semusim sejuk yang begitu dingin membeku sejuk kini sudah berlalu digantikan dengan semusim bunga printemps yang berwarna warni.




Disamping itu, bersarapan pagi dengan gâteau cake mini comel cenonet berkacang badam buah pisang yang sudah ranum yang seharusnya dijadikan sebagai manisan supaya tidak membazir.




Sepagi nan lembut berteman kan secawan Ricoré...





Adore photo ini.





Seperkara lagi, gâteau cake ini ber-saiz mini kecil...  jadinya begitu sukar berhenti, sekali dua gigitan sudah selesai gitu... lepas satu, satu, satu di-ngap, gimana ya! 




Verdict, kerasaan gâteau berkacang badam buah pisang dengan sentuhan bijian chocolat noir juga ber-instant soluble coffee ini begitu yummy... lagi lagi dengan tambahan sedikit cream menjadikan tekstur isinya lunak lembut halus gebu nian...




Voilà... Bebunga Prunus sudah lengkap sempurna mekarnya berkembangan dengan anggun sekali jika dibanding kan entry-photos semalam dimana masihi banyak kuntum-kuntuman separuh tertutup dan hari ini bermekar jelita!




Sejenak bagai  digaru-garu dengan keraguan...,



Semenjak selama ber-blogging ternyata sekali banyak masa dan waktu terpakai olehnya, lantas tugasan-kerja rumah sering kali terbengkalai lagi terencat oleh blog ini dimana pada keseluruhan penyiaran menyiap-sedia selesaikan sehingga ke-noktah titik terakhir begitu memakan masa yang lama sekali... berbaloi kah segala kudrat yang ditumpahkan selama ber-blogging dimana......? Ada waktunya ketika berfikiran dengan secara tidak lansong... tidak mengambil kira apa si-minda berkata, karena membiarkan diri dihasuti oleh Anakanda semua terus dengan mudahnya ter...pesong oleh si-anak hati yang sengaja di-ikut-ikutkan sebegitu sahaja memutuskan kepada diri sendiri bahawasanya tamat kan sahaja blog ini, walau pun tahu lagi ngerti dimusim seterusnya akan padat dengan agenda-agenda berikutnya menyusuri perjalanan harian yang seharusnya diperagakan...  

Gimana ya?


lundi 26 mars 2012

Pertukaran waktu!

| | 0 commentaires

Ulasan untuk semalam yakni Ahad March 25,

Hari ini Ahad bersamaan March 25 ada lah hari bertukarnya waktu, sudah dikurangkan 1 jam yakni pada keseluruhan masa tidur bobok ter...kurang dipendek-potong kan 1 jam dimana selama sepanjang musim sejuk dilebihkan 1 jam jadinya bermula hari ini perbedaan waktu Peranchis dengan Malaysia tanahairku ialah 6 jam sahaja dimana sebelum ini (musim sejuk) 7 jam perbedaannya... voilà!



Sepetang Ahad semalam sudah kelihatan bebunga Prunus mula bermekar seri kembang, lantas meminta CintaJL memotong beberapa tangkai sebagai hiasan penyeri diruang tamu.




Bunga-bunga Prunus ber-saiz kecil comel cenonet ini serupa parasnya umpama bunganya yang begitu "legenda" yaitu Sakura... cherry blossoms dimusim bunga printemps.



Se-vase pepohon tangkai si-bunga Prunus berwarna pink rose lembut.




Begitu suasana diruang tamu tenang lengkap dengan adanya se-bouquet bebunga Prunus ini, j'adore nian...






Diwaktu yang sama...


Honey Aristocat sedang tengah bersenang lenang istirehat ditempat boboknya.

Maka itu si-Honey Aristocat berkelakuan agak bizarre, kok bobok seharian.....! Akan tetapi hari ini begitu ceria sekali... di-sepanjang minggu ini suhu cuaca panas diramalkan serupa seperti diawal musimnya panas, diawal pagi sudah ber-nur cahaya mentari gemerlapan berkilauan dengan gemilangnya dan Honey Aristocat pun di luar taman halaman sebok menonggak kepalanya ke atas pepohon pokok menyaksikan karenah si sang burung ber-twit twit tanpa henti...




Voilà...






samedi 24 mars 2012

Un petit cadeau de printemps, Magnolia Stellata Royal Star...

| | 2 commentaires

Juma'at semalam sepulang dari kerja, CintaJL tiba dengan tangan yang berisi... sepokok Magnolia Royal Star rimbun dengan mekar kembangan bungaan nan putih berharum wangi umpama turun dari Syurgawi!

Hari ini masihi tidak tahu lagi pasti dimana akan dicucuk tanam si-pokok Magnolia pujaan hati ini...





Maka itu Magnolia ada lah tumbuhan pujaan hati... jelita mekar kembangan sekuntum bunganya sendirian didahan.



Magnolia Royal Star origine asal-usul dari Jepun berwarna putih dengan bayangan sentuhan rose jernih.




Pabila berbunga begini tidak terdapat satu dedaun pun yang ada... hanya kembangan bunganya yang anggun sahaja.





J'adore...!





Rasa perasaan menjadi berbunga-bunga mekar harum wangi serupa baunya si-bunga Royal Stellata Star ini.





Seterusnya gambaran photos kuntuman bunga dari berlainan sudut...




















Setiap kali berhadapan mengadap Magnolia Royal Star ini terhidu terus bau harum wanginya.

TerimaKasih segunung tinggi wahai CintaJL. 







jeudi 22 mars 2012

J'adore le printemps mais... Aaaaah-choume!

| | 4 commentaires

Sesungguhnya begitu senang sekali, tatkala musimnya bunga, namun... ada namunnya... setiap musim bunga printemps menjelang tiba dimana tumbuh-tumbuhan menyerlahkan bunga-bungaan mekar berkembangan cantik menawan, mengakhiri musim sejuk terus menjemput musimnya bunga berarti panca warna berwarni yang gemilang sekali.

Meski pun hanya bertumbuhan liar disekitaran taman halaman namun bersyukuran kepadaNya karena menjadi saksi nan setia terhadap setiap tahun bersilih tukar ganti musim yang  telah berjaya mengajari diri menghargai pertukaran pusingan sebuah bulan menjadi tahun yang bermusim empat yang begitu berbeda diantara satu sama lain, namun lagi sekali... sungguh terlalu bermasa'alah kepada si-BintangJauh, dari malam semalam petanda " pollen allergy symptoms" sudah menyerang, jadinya hidung nasal berair... mata juga bergenang perit, tekak palate bagai digaru-garu dan yang terpaling serasa rimas ialah ter... aaah-choume... ah-choume aka "seasonal sneezing" tanpa henti!

Jadinya disepanjang musim bunga nan indah ini serupa seperti waktunya akan berlawan dengan masa'alah si-pollen!

Seterusnya peragaan photos yang di-clip clap snaps sepetang tadi bersama seiring berduaan dengannya Honey Aristocat peneman si-BintangJauh nan setia...






Hanya sekadar petikan gambaran tumbuhan liar yang tumbuh dengan sendirinya merata terbentang luas kelihatan didataran taman, walau pun kecil comel cenonet saiznya kembangan semekar bunga namun diri sudah pasti tertawan dengan nature yang maha semulajadi, dan jangan sesekali mengabaikan keindahan yang begitu lengkap lagi sempurna yang selama ini telah berjaya melembutkan rasa perasaan walau pun tidak berduka atau resah gelisah gundah gulana ketika itu.




 Violette sauvage Viola Riviniana /unggu namanya berjiran dengan sekuntum marguerite.




Sekelompok kumpulan Primevère putih berhati kuning.





                                                       Sekelompok violette sauvage.





Primevère rose.




Marguerites liar, adore nian...




Sempurna kejadianNya.





Marguerite rose menyelit sebok bersama marguerites putih.




Encore...




Et encore...




Primevères rose dan kuning jernih ditepi halaman.




Adore dengan gabungan dua warna pastel bersebelahan bersama.




Taburan bunga-bungaan primevères berwarna pastel lembut, J'adore!




Peneman nan setia... disitu lah si-BintangJauh, di-situ juga lah kelihatan si-Honey Aristocat, ma douce...




Begitu asyik melihat ke-arah si-twit twit dengan padangan mata yang...




Di panggil seru namanya... tidak dilayan!




Menyorok konon... di-celah-celah lalang rumput yang jarang...




Begitu asyik aksi melihat tengok, tampak bengis anak kucingku...




Dibawah sepokok Buis seratus tahun, ternampak se'ekor kucingnya jiran maka itu pandangan mata mengamcam garang!



Terdengar kicauan si twit twit, tidak tentu keruan lagi aksinya... yang mana satu harus di tumpukan perhatian...




Dibawah teduhan sepokok red cedar, mengapa adore si-anak kucing? karena keanggunan-nya yang tiada tandingan, contohnya... lihat dan amati lah susunan kedua telapak tangan yang diletak dengan sopan gracious sekali!



Ma douce...




Si-BintangJauh sedang memanggil menyeru namanya maka itu lembut pandangan si-anak mata...




Redup jadinya rasa perasaan...




Wahai sang twit twit...





Sudah capek penat dan letih dengan posisi gracious, terus beristirehat namun aksi mata memandang tengok masih tajam gitu...




Sepokok Tilleul seratus tahun ditepi taman sebagai perisai halaman yang masih rontok tanpa dedaunnya, seminggu dua lagi dengan sekelip mata akan kelihatan putik-putik baru dedaun menjelma dengan megahnya.




Kelihatan taburan tumbuhan Primevères terbentang cantik dibawah teduhan pokoknya Tilleul.






Seterusnya peragaan tumbuhan yang sama yaitu liar tumbuh sesuka hatinya namun cantik berseri hiasan nature yang maha Pemurah dariNya, syukran...





Sekumpulan Primevères berwarna warni pastel lembut.





Adore photo ini!




Voilà...


CintaJL sudah berpesan, jangan lama ditaman halaman nanti pollen boleh melayang melekat hinggap di rambut, kalu... terbersin ah-choume non stop...