jeudi 27 septembre 2012

Agenda dihari Khamis...

| | 8 commentaires








Bermula dari hari ini yakni harinya Khamis bernama une journée en cuisine...







Sabtu&Ahad ini ada lah hari-hari yang telah ditentu kan sebagai weekend bersidang kumpul yang bertaraf réunion de famille ... akan bersua muka setelah sekian lama nian tidak berkumpul ramai seperti mana dahuluan pada setiap tahun pasti semestinya dirai kan.. hanya kebelakangan ini sudah jarang dianjur kan karena ada sahaja alasan-alasan yang tidak berasas dari mereka yang tidak berapa suka menyediakan apa sahaja juadah maka itu tidak dirai kan!

Sayang sekali... ada beberapa sepupu sepusat sepusingnya CintaJL dari Paris la Capitale tidak dapat memenuhi jemputan karena yang satu bekerja di-LV sebok dengan agenda défilé de mode 2012 fashion show-nya dan satu lagi sebok dengan musim petik memetik bebuah anggur yang dipanggil "la vendange de raisin" jadinya mustahil dapat menghadiri majlis pertemuan keluarga ini... dan serta merta CintaJL pun terus ter...muram hampa sehampanya karena sepupunya yang dua itu ada lah bertaraf kembar dan mereka berdua juga bertaraf ahli pelawak yang terpaling kelakar boleh ketawa sehingga menangis... lagi-lagi kembar pertama yang bekerja di-LV ada sahaja lawaknya mengenai topmodels dan Marc Jacobs yang berkarenah pelik lagi extavagance itu... juga dengan pelbagai cerita mengenai gaya hidup "les Parisiens"...







Seperti biasa, setiap keluarga mengambil bahagian berkongsi membawa makanan&manisan desserts, oleh itu semenjak semingguan ini si-BintangJauh berkerah minda supaya ilham menjelma dan mendatang ...



Dari semalam menyelongkar buku-buku masakan yang ada diselidik sebagai ilham...






merancang akan menyedia kan tiga jenis manisan desserts, sudah dikenal pasti yang mana satu, juga beberapa cake masin untuk dijamu sebagai pembuka namun...





Kok bernamun tapi lagi... iya jadi kan sahaja seperti mana yang telah berkenan dihati dan selera semoga dipermudah kan dengan segala bagai persediaan untuknya majlis tersebut, yang penting nyaman mata memandang dan yummy selera untuk dijamu... tidak kah begitu?



lundi 24 septembre 2012

Compote de pommes...

| | 7 commentaires











Musim gugur juga ada lah musimnya bebuah apples, dimana sahaja kelihatan apples disana sini... sayangnya pokok-pokok apples yang terdapat ditaman halaman berbuah hanya sekadar cukup untuk dimakan segar namun untuk dimasak sebagai manisan dessert tidak lah mencukupi, jadinya kalu trigin berlebihan semestinya ke pasar, begitu boleh sahaja menyedia kan manisan compote berbuah apple ini...




Adore dengan warnanya...








Minggu lepas ada sedia kan compote/puree berbuah apple ini namun jumlahnya begitu sedikit jadinya tidak cukup untuk semua dan ada yang merajuk... demi untuk mengubati kerasaan merajuk itu dipujuk kembali sebagai penawar makanya si-BintangJauh pun membeli sekitaran 3 kilos buah apple bernama Reine des Reinettes dan semalam begitu kesuntukan masa oleh itu sedia kan tadi di-awal tengah hari dan ini lah kejadiannya...



3 kilos... sebelum dimasak berisi penuh dengan hiris-hirisan bebuah apples, sudah siap sempurna kok sebanyak ini jadinya...





Compote yang berperisa vanilla ini ada lah salah satu manisan dessert pujaan selera seisi keluarga.





Lagi-lagi yang Bungsu juga Papa CintaJL begitu adore sangat bangat...





Pasti nanti sepulang dari college-nya tatkala melangkah masuk di- hallway terus berkata "Maman cherie...


vendredi 21 septembre 2012

Setengah&Separuh...

| | 16 commentaires




Sedari dahuluan lagi begitu adore dengan kain batik basah yakni kain batik bertaraf kasar dan biasa sahaja, dimana hanya dipakai sebagai sarungan untuk dirumah namun teramat senang dipakai sebegitu sahaja...

Ramai yang pertikai kan mengenai cara hidup secara melayu nan sejati yakni yang benar sebenarnya, akan tetapi untuk dipertelingkah bahas kan dengan se-logik yang boleh, ia-nya begitu penuh dan sarat dengan hurai-huraian yang ada terselit diminda... apa-apa pun, definasi dari setiap seseorang itu berlainan lagi berbeda-beda yang berupa wajah penilaian terhadap maksud artinya "kemelayuan" itu yang kekadang tergelincir dari kenyataan prinsip sebuah hidup seseorang itu... juga terdapat pelbagai pendapat yang berliku-liku lagi banyak keserongannya!

Jadinya sebagai contoh, diri ini boleh diperkata kan sudah duduk lama dibumi Peranchis ini ... namun asal usulmu itu tidak disisihi jauh... untuk mengingati diri sendiri maka begini lah gayanya berdandan pakai yang sebenarnya... dibahagi kan dua, setengah dan separuh 50/50, begitu adil saksama...
Melayunya terserlah dan Peranchisnya penambah seri... tidak kah begitu?




Senangnya berkain sarung batik kasar, dipadan rapi dengan sehelai blazer berkain tweed yang nipis sesuai untuk dimusim bunga dan gugur juga pabila berada ditanahair ia-nya sesuai tidak begitu berasa panas...






Kain batik ini baru sahaja dibeli semasa ditanahair pada bulannya 5 nan lalu.






Adore dengan sepatu kasut yang menggunung tinggi...





Begitu diri serasa tidak serendah mana karena CintaJL orangnya tinggi... semahunya sepadan serasi tatkala keluar bersama seiring sejalan...





Sedari diri disebalik sebidang tirai... jadinya peraga papar kan serba sedikit pengenalan diri dari segi citarasa pakaiannya, sekurangnya para sahabat bloggers semua dapat membayang kan gimana diri si-BintangJauh... 

Apa kan daya diri tidak boleh di peraga kan demi hormatnya dengan keputusan dari CintaJL, gimana pun hanya secara yang tidak seberapa ini yang termampu di perbayang kan... 







mercredi 19 septembre 2012

Lega kan selera....

| | 6 commentaires








Malam semalam, selepas bermakan malam berdua sahaja dengannya yang Bungsu... terus keluar kan kembali bahan-bahan seadunan untuk roti Brioche karena yang berbungaan terlalu "heavy&rich" kerasaannya maka itu sebok kembali sedia kan yang baru karena berhasrat dihati untuk menceriakan yang Bungsu, kasihan sesungguhnya... tidak begitu dapat menikmati goûter-nya dengan semenggah...








Setelah berperam semalaman, seawal pagi tadi adunan dough terus disiap sempurnakannya...









Dan crème pâtissière/pastry cream ada selebihnya, sengaja asing kan sedikit semalam karena serasa dihati bagai ditandatanya dengan kesangsian yang tidak menentu keruan...









Umpama sudah tahu bahawasanya roti berbungaan rasanya sebegitu yang ber-sauce inti memuak kan selera...








Maka itu, siap sempurna kan roti Brioche yang kosong seperti asalusulnya yang sebenar!









Sudah dijamu rasa sebentar tadi sebagai minumnya sarapan pagi, verdict... iya, yummy! kelembutan&kegebuannya lagi terasa dan bertambah yummy dengan adanya dayang yakni sauce crème pâtissière secara berasingan... junam kan roti terus didalam sauce yang begitu lunak dimasa yang sama ber-Alhamdulillah petanda syukran kepadaNya...







Sudah ada penawar... lega serasanya..




mardi 18 septembre 2012

Brioche au sucre fourrée à la crème

| | 8 commentaires







Sekuntum mawar... sendirian..



Melayan selera lagi... seperti umpama mengidam sahaja.. tetiba trigin kepingin menyediakan roti manis yang bernama brioche disini Peranchis jadinya dari tadi menyelongkar selagi ada resepi mahu pun di web juga di buku masakan.






Aduhai... terlalu banyak terdapat resepi dengan pelbagai cara-cara penyediaan yang berlainan juga bahan-bahan adunannya, ada dilebih kan dan ada dikurangi jadinya minda ter...seliuh penuh dengan tandatanya seperti ini ???... lantas terus memilih resepi di-Figaro Madame, baca lah isi kandong nya beberapa kali supaya faham sefaham menjadi ngerti ... berbekal kan dengan secarik kertas bertulis resepi roti Brioche dan terus menapak titi satu.. satu... anak tangga turun ke dapur...




Roti Brioche ini ber-crème pâtissière/pastry cream jadinya kuntum-kuntuman roti yang disusun disekeliling dataran terbenam didalam crème  pâtissière...




Arahan dari resepi Figaro Madame lain caranya, ikuti cara salah satu blogger masakan dari sini Peranchis dimana roti Brioche-nya berkuntuman bunga rose maka itu tertambat hati untuk mencubanya...





Serasanya moule yang diguna kan terbesar saiz-nya, dilain kali akan guna kan yang kecil sedikit begitu kuntuman bunga lagi rapat.

Tidak pasti gimana kerasaan roti Brioche ber-creme ini... tidak dirasai lagi karena ingin merasmikan-nya bersama yang Bungsu pada waktu goûter sepulang dari sekolah nanti...

Nanti dikhabar-berita mengenai rasanya....





Voilà... sudah dirasmi kan bersama yang Bungsu, verdict-nya begini...sudu pertama "yummy..." sudu kedua diam sejenak.. sudu seterusnya "Mamam...! roti ini ter...lalu muak rasanya!!! Iya yang benar ... terus memotong sehiris kecil dan... ya ampun! baru sesudu sudah muak serasanya... kesimpulannya roti Brioche ini begitu "rich" namun yummy.. dilain kali crème pâtissière diasing kan dan hanya roti Brioche yang kosong tanpa isi atau berinti...

note: 5/10











dimanche 16 septembre 2012

Hortensia kering...

| | 2 commentaires




Dihujung hari minggu nan indah... diperindah kan lagi bersamaan dengan suhu cuaca yang nyaman sesungguhnya... cahaya mentari bersinaran dengan gemilangnya melembut kan lagi suhu nan sejuk menjadi hangat...

Dedahan tangkai-tangkai Hortensia yang berpuncak dengannya bebunga sudah boleh dikering kan sebagai penyeri untuknya salon/ruangtamu. Diperingkat separuh kering dan setengah layu warna warni bebunga ini bertukar menjadi warna nan hambar dan pudar namun serasa senang dengan warnanya sedemikian rupa...

Setelah dipilih dan dibersihin buang terhadap bebunga yang tidak elok rupaparasnya terus di-bouquet kan didalam sebuah vase berkaca, berharap bebunga Hortensia ini akan mengering dengan cantiknya.






Selama tinggal duduk berumah yang bertaraf kampongulu ini tidak terpikat hati untuk mengering kan apa sahaja bebunga yang ada ditaman halaman, yang ada terdapat dikamarbilik boboknya yang Tengah&yang Bungsu diberi kan dari Grandmère-nya...






Tidak berapa suka&berkenan terhadap bebunga kering karena hanya beralasan senang berabuk dan begitu sukar untuk dibersihin, katanya petua disini Peranchis setiapkali berabuk guna kan sahaja hair dryer cara yang terbaik untuk menghembus segala abuk-abuk yang melekat!





Akan tetapi bermasa'alah dengan bebunga Hortensia ini karena ber-petal kecil cenonet dan berbentuk bulat lagi bertindih rapat diantara satu sama lain, jadinya kemungkinan memakan masa untuk dibersihin...





Sebagai cubaan, ber-bouquet dengan bunga-bunga datangnya dari taman halaman sendiri, iya berbaloi karena jika beli dikedai bunga, kus semangat... kok mahal harganya!


Voilà.

vendredi 14 septembre 2012

La cuisine...

| | 11 commentaires


Hasrat dihati trigin pingin punyai sebuah la cuisine yang gadang yakni besar...

Namun...,

Setelah berpindah terus mengkaji dan mengira seper ongkosnya ... ya ampun, kok begitu belanjanya... melampau sangat!
 Sedari sebelum berpindah lagi CintaJL sudah pun memberi lampu hijau petanda setuju dan boleh sahaja, dan kemuka cadang kan dapur di buat sahaja diruang makan begitu menjadi besar&luas... akan tetapi serasa tidak selesa dapur berada disebelah hadapan halaman yang mahunya supaya berada disebelah belakang halaman gitu boleh keluar ke taman dengan senangnya lagi-lagi permandangan taman dibahagian belakang lagi molek juga terrasse-nya/patio betul-betul mengadap pintu dapur... jadinya yakni kesimpulannya semua keindahan yang ada disekitaran boleh dipandang lihat terus dari dapur, semahunya gitu...






Adore berlampu yang berjuntai...











Sebuah pintu mengadap sebidang terrase/patio juga taman halaman.




Gambaran dari dapur mengadap ruang makan yang mengadap taman halaman bahagian hadapan.





Ruang atau saiz-nya dapur ini kecil sahaja, namun begitu senang dengan aturannya...





Dari penjuru tungkunya api kelihatan ruangnya makan.





Peraturan cabinet dapur ini dibelah bahagi dua yakni setengah dari inspirasinya CintaJL dan setengahnya lagi dari si-BintangJauh begitu adil saksama namun CintaJL berikan lebih kepada BintangJauh karena yang memasak&mem-baking atau lebih tepat penghuni yang abadi kan si-BintangJauh...





Kelihatan sebuah sink berbatu yang berusia hampir seratus tahun... CintaJL adore terhadapnya maka itu tidak diganti kan dengan sink yang super moderan karena ianya begitu unik dan besar sekali segala bagai perkakas dapur boleh dihumban kan...




IbuAndong bertanya mengapa dapurnya jenis moderan tidak secara Peranchis provencal country dapur? Oh la la la... terus menjawab "ya ampun, CintaJL detest sesungguhnya...!"





Kelihatan sebuah kuali dari KL!





Adore dengannya porcelain candle holders...




Dinding diseri kan dengan kumpulan photos masakan yang diambil dari magazines lantas ditampal sebegitu sahaja didataran bidang-bidang canvas berkain cotton yang cenonet saiz-nya...





Gambaran photo bagi mengingati diri dari mana asal usulmu!





Perbedaan antara lantai diruang makan dengan lantai dari dapur...





Seperkara lagi dapur ini diberkati dengan sinaran cahaya yang semulajadi yang begitu terang benderang jadinya rasa perasaan pun jernih sejernih airnya sungai...







Kelihatan garisan ciment kelabu dimana dahulunya hanya tempat mencuci sayur-sayuran sahaja jadinya berdinding tutup juga berpintu dan disebelah pula ialah tempatnya simpanan makanan segar umpama bilik sejuk, akan tetapi tuannya yang terdahulu pecahkan dinding tersebut untuk diperluaskan ruang ini lantas dijadikan sebagai dapur, begitu lah sejarah latar belakangnya rumah kampongulu ini.

Seperkara lagi tidak berkenan dengannya lantai yang berwarna merah+kelabu ini (cara lantai zjaman dulu dimana banyak terdapat dirumah dan apartment ancient bertaraf antique!), dipinta tukar yang baru gitu tampak semenggah tanpa garisan ciment kelabu disana sini namun CintaJL adore tersangat-bangat!




Meski pun tidak seluas yang seperti di impikan namun sudah mencukupi... nanti pabila anak-anak-anak semua sudah berkahwin dan  hanya tinggal berdua sahaja dan untuk mengemas bersihin tidak begitu termakan tenaga yang akan nanti bertaraf sejemput...

Voilà...