mercredi 31 octobre 2012

Encore ... ! façon Christophe Michalak ..

| | 1 commentaires









Sebiji buah apple ber-saiz cenonet dari potager, banyak merimbun bebuahnya namun masam kelat rasanya....





Bebuah apple yang berlebihan sudah lama terbiar tanpa dihirau kan, dan enggan membazir... lansong diguna kan sebagai manisan berminum petang ini yang bersuhu dingin sesungguhnya... resepi ini terdapat dari seorang blogger masakan yang terkenal disini Peranchis dimana beliau sering mencubai resepi baru dari chef-chef pâtissiers yang berbintang, setelah selesai menghayati cara-cara penyediaan scone façon Christophe Michalak terus tercuit selera dan lagi sekali "encore !" menyempurna kannya dimana  ada kelainan dari resepi scone yang tulen...





Sedia kan satu ber-saiz besar dan tiga ber-saiz kecil dari 360 gm tepung ... serupa sama seperti caranya Christophe Michalak.







 
juga sedia kan sedikit apple jam sebagai sauce peneman scone ini...








perbedaan resepi dari Christophe Michalak ialah scone nya hanya ber-cream sahaja tanpa telur dan butter...








Apple jam yang bertahta kan sebiji buahnya apple yang comel sekali...







 Adore gambaran photo ini...







walau pun scone ini tanpa telur&butter, rasa kerasaannya tetap gebu, lunak dan dibadan luarnya garing... yummy !






dan disekitaran dataran scone dioles dengan kuning telur juga taburan gula perang dan si-BintangJauh memandai menambah taburan gula mutiara sebagai penyeri...






Voilà... 




mardi 30 octobre 2012

Penyeri nurcahaya baru...

| | 5 commentaires




Sekian lama nian mencari nyobok terhadap sepasang lampu-lampu sebagai penerang cahaya dikawasan couloir/hallway ditingkat atas, akhirnya ini lah pilihan selera sepakat dan seiya dengannya CintaJL... dibeli di galerie d'art antique Grenoble dan kini sudah dipasang bergantungan terjuntai umpama si-buah apple...





Sepasang lampu ber-crystal yang berusia silam ...








Sans chichis... tertambat kepada rupaparasnya yang sederhana...








Meski pun untuk membersihnya agak remeh namun itu lah kenyataannya... harus berhati-hati ketika membuang bersih abuk-abukan yang melekat !







 



Kawasan ditingkat atas couloir yang bertiang/colonne empat sebagai perisai kepada ruang ini yang tampak biasa sahaja... kelihatan pintu-pintu kamar bilik yang Bungsu&yang Tengah bersebelahan, dipilih mengikut selera memasing sewaktu melawat rumah kampongulu pada 6 tahun nan lalu...









Voilà ... !

 







samedi 27 octobre 2012

Kus semangat...

| | 4 commentaires




Ya ampun... sepetang ini tetiba salji putih sesuci warnanya turun... dan turun  melayang-layang lembut petanda suhu dingin sudah menyapa... sedikit demi sedikit lapisan salji semakin memutih dan menebal secara semulajadi, justeru dianak hati berbisik lembut bersyukuran dengan rahmat anugerah keindahan yang sesungguhnya kuhargai sepenuh diri... syukuran beralas kesyahduan dapat menyaksikan kebesaran Allah Ta'ala yang tiada tandingannya...






Gambaran photo tidak berapa molek karena angin bertiup sederhana deras namun dinginnya bertahap beku serasa menggigil tatkala mengambil photo dihadapan halaman, begini lah keadaan suasananya ketika salji turun  dan tidak kusangka hari ini turun buat pertama kalinya, kok awal ?







 
Permandangan suasana bersalji dikampongulu seberang, kelihatan atap-atap rumah diselaputi putih salji yang telah diramalkan berterusan turun seharian ini....







Château nun diatas bukit kayangan megah bertapak memandang kebawah sebuah kampongulu sebagai penduduknya.







Gambaran dekat balkoni ditingkat atas, jelas sekali rupaparas salji nan putih...








Oleh karena tidak boleh keluar dek tiupan angin nan deras seiring dengan turunan salji hanya setakat gambaran photos yang diambil dari balkoni sahaja...







Sepasu pokok mawar ber-saiz cenonet masih kuat melawan cuaca bersampingan kembangan mawar ... terletak sendirian beralas kan dengan sebidang dataran salji di balkoni.







Gambaran pokok mawar dengan sejemput salji diatas dataran sehelai daun ...







Kelihatan cebis-cebis tompokan salji melekat diatas tumbuhan mawar ini...








Kasihan si-bunga mawar jatuh melentok kebawah dek tompokan salji bertapak diatas pangkal tangkainya, voilà ... setakat ini sahaja yang dapat digambar kan, nanti-nanti... pabila salji berhenti turun dan angin bersurut lalu dengan tiupannya akan keluar ketaman halaman bagi melengkap kan isikandong entry seterusnya, sabar ya...







Tatkala diluar halaman....



Sejurus angin mengundur pergi sekejap dari bertiup deras dan salji pun menurun ada kurangnya terus keluar mengambil peluang mengabil beberapa gambaran ditaman halaman, kelihatan sepohon pokok red cedar yang berpohon-pohon melentik lengkok diselaputi oleh salji...







Kayu-kayu untuk tungku api/chimney/fireplace yang sudah disusun rapi oleh yang Sulong bersama Papanya tetiba roboh jatuh ketanah dek tiupan angin nan deras sekali, badaboummmm.. ! 








Agapanthe yang lembut warnanya tampak bertambah lembut dengan taburan salji-salji nan putih berseri suci...







Setangkai putik mawar ditepi tangga hadapan pintu utama juga diseri kan oleh taburan salji, cantik sekali...









umpama taburan icing gula...






 

Yang ini juga senasib... adore dengan taburan salji diatas dedaun juga bebunga ditepi tangga pintu utama...

Sayangnya tidak berkesempatan mengambil gambaran photos selengkap seperti semahunya karena sejurus kemudian angin menyapa lagi bertiupan begitu deras sesungguhnya, brrr..brrr... dingin sedinginnya seperti es beku serasa diri terus berlari pantas menuju kepintu masuk untuk berteduh dari es dingin...








vendredi 26 octobre 2012

Sauce caramel au beurre salé, mon dieu ... !

| | 2 commentaires


Quel bonheur ...

Sauce sebagai penaik selera ini sesungguhnya begitu yummmmmy ...! Haiiishh, bernada riak bunyi irama dipagi Juma'at nan mulia ini... memuji puja yang bertaraf keterlaluan, namun... (degilnya) enggan menafi kan ke'yummy-annya...

Gâteau semalam, sengaja sedia kan sauce berasa caramel, serbuk espresso coffee, crème, vanilla bean juga butter masin bagi menambah kan rasa lemak-lemak masin yang lembut terhadap sauce ini.




Titik-titik dot dot dot sauce nya caramel...








Sehiris gâteau berbuah prune mirabelle, dek karena tekstur nya yang agak "sticky" seperti sticky date pudding maka itu sedia kan sauce nya...




 
begitu rasa kerasaan saveur yang digabung kan  berganda yummy nya...









lempah ruah kan sauce sampai meleleh turun bagai dijemput selera ketika photo ini diambil...








verdict, 10/10 ... voilà !!!





Kupercik kan se'ekor dua ayam sempena beraya Qurban...

| | 1 commentaires




Salam Eid Ul Adha




<strong>À la Mecque</strong>. Des pèlerins vêtus de blanc se pressent depuis plusieurs jours autour de la Kaaba, dans l'enceinte de la Grande Mosquée. Selon Ryad, 1,7 million d'étrangers et 200.000 Saoudiens se trouvent déjà sur place. Les autorités saoudiennes assurent qu'elles veilleront à éviter tout débordement lié au conflit syrien.



Hari Juma'at nan mulia yakni bersamaan hari sambutan beraya Haji Qurban untuk sekalian ummat Islam yang sejahtera, Ratna dan seisi keluarga mengucap kan kepada semua para bloggers Selamat Menyambut HariRaya Aidil Adha semoga hari beraya ini  pertemuan berkumpul beramai bersama keluarga dan sanak saudara bagi memeriah kan suasana beraya sehendaknya diraya kan secara berserdahana sahaja... Alhamdulillah dengan limpahan rezeki yang diberkati olehNya Yang Maha Pemurah bersyukuran senantiasa keatasNya pemberi nikmat rahmat nan maha Mulia...


Seperti kata tajuk hari ini, Ratna hanya sekadar menyedia kan hidangan makan berhidang sempena perayaan ini dengan juadah yang biasa sahaja yaitu ayam panggang percik disampingi dengan nasi harum wangi tidak lupa jeruk acar aneka sayuran juga gorengan cucur udang berkuah kacang ala Moyang... manisan dessert nya .......... ??? tidak pasti yang mana satu !!!

Salam lebaran...


akan bersambung dengan gambaran photos nya sekali ... kalu sempat !





jeudi 25 octobre 2012

Gâteau Ultra Moelleux aux Mirabelles bersamping dengan ???

| | 1 commentaires





Hari ini kok rasa perasaan penuh dengan ??? bertanda tanya mengenai setulen mana kah kejujuran seseorang manusia itu karena kini semakin diri berinteraksi dengan para bloggers semakin itu diri ini berdepan dengan sikap yang sukar diadili sama'ada iya atau tidak, benar atau bohong, palsu atau tulen ??? dimana dahulu kala sehingga lah sekarang ketika waktu ini, itu semua tidak perlu dikaji disini Peranchis pabila berkawan karena sikap dan pendirian orang-orang Peranchis yang berdasar kan bertutur-cakap tanpa berselindung disebalik kebenaran yang ingin disampai luah kan dan mereka begitu senang berbahas secara cendekiawan/ilmuwan/le savant yang menggunakan akal fikiran yang terang benderang, juga pabila memberi buah pandangan itu dikupas sebolehnya mengikut fakta dan prinsip yang bernas tanpa menjatuh atau mengecil kan keupayaan, air muka atau maruah seseorang itu...

Namun,

Diri ini baru sahaja berjinak menyeloka duniawi maya ini, tidak berapa biasa dengan karenah dan sikap perangai seseorang dengan cara penyampaian terhadap sesebuah pandangan terhadap hidup karena disini Peranchis tidak punyai kekawan yang dikenali dari tanahair maksudnya orang melayu, jadinya diri ini begitu terhad pergaulannya, dan dimaklumi masa kini atau sekarang cara percakapan tutur bahasa pun bertukar dimana generasi yang bertaraf abad baru yakni millenium yang sudah berganda angka sedari 2000 banyak perbedaannya...

Justeru, bilamasa bertembung dengan para bloggers yang lantang cara bahasanya, rasa diri begitu tersentak dan terus ber-Istighfar... ya ampun, ada kah Islam itu hanya menutup aurat/bertudung lingkup???

Tolong hurai kan kepada sesiapa yang bertaraf  Le Savant !!!






 
Hari ini berminum petang dengannya gâteau berbuah prune bernama mirabelle.






Akan tetapi bukan bebuah mirabelle yang segar... guna kan mirabelle jam sahaja!






Gâteau bertaraf cake ini dibahagi kan dua adunan setengah adunan kosong yakni tanpa mirabelle jam dan setengahnya berisi jam, 


 




 Jadinya, bahagian bawah tekstur-nya agak basah-melekat/sticky dan diatas pula tekstur gebu lunak...








Diatas dataran puncaknya gâteau berselerak serbuk coco bercebisan chocolat noir.








 Begitu, kerasaannya bertambah-tambah yummy...








 
Voilà ...




Embun&bunga.

| | 2 commentaires




Dipenghujung musim yang bertaraf sejuk ini bunga-bungaan dihalaman yang berkembang teserlah mekar sudah berkurangan, yang ada pun hanya setakat boleh bertahan sahaja... namun sudah cukup mengindah kan yang muram menjadi indah...





Sekuntum bunga mawar yang berair embun... gambaran seawal pagi tadi dimana kelihatan kekabus basah menyelubungi seisi kampongulu...





Tampak dengan jelasnya titik-titik jernih airnya embun diatas dataran setiap kelopak bunga mawar yang cukup mekarnya...







Seputik bunga mawar bewarna peach lembut separuh kembang berjiran dengannya si-bunga mawar rose...







 Adore sekali dengannya air embun yang dikatakan mujarab untuk kesihatan juga kecantikan.




 

Yang ini sepupunya Agapanthe, kok berbunga sekarang walhal berbunga hanya dimusim panas!

Meski pun tumbuhan berbunga diluar halaman hampir lenyap dek musimnya dingin namun didalaman rumah seharusnya diseri kan oleh tumbuhan berbunga sebagai penyeri juga penaik semangat sebagai penawar bagi menghadapi dingin nan panjang musimnya...


                                                                   

mercredi 24 octobre 2012

Jemput-jemput pisang...

| | 6 commentaires


Sedari kecil sememangnya manisan yang bergoreng ini berulang-ulang kali dijamahjamu tanpa jeran melayan selera meski pun tampak biasa rupaparasnya namun... ini lah satu-satunya juadah berminum petang yang digemari ramai, tidak kira apa jua usia dan status yang dipegang!

Dan, setiap kali menyempurna kan si-jemput-jemput pisang pasti serta merta rasa perasaan menyingkap kembali kenangan lembut bersama Moyang yang dikasihi sesungguhnya... alang kah dan betapa syahdunya ketika gorengan ini dijamu sendirian serasa seolah dunia begitu sunyi dan sepi disubuh pagi nan hening... akan tetapi pabila gorengan ini dihidang kan bakal juadah berminum petang rasa perasaan bertukar seketika... karena ada penemannya yakni Moyang dan seringkali topik perbualan mesra tertumpu kepada perihal agama atau IbuAndong... begitu lah scenario nya tidak ketara antara perubahan pagi subuh dengan sepetang hari... 


Seperti ajarannya Moyang seboleh yang mungkin bentuk rupaparas jemput-jemput pisang sebulat-bulat umpama bulatan bumi dunia!


 
Adore gambaran photo ini.
 
Sudah berjanji dengan yang Bungsu akan menyediakan jemput-jemput berbuah pisang sebagai minum petangnya sepulang dari sekolah, yang Bungsu adore cekodok goreng ini...

Manisan ini begitu senang dan cepat disempurna kan dan bahan adunan sudah sedia ada jadinya dengan sekelip mata, taraaaaa.. !


 
warnanya yang perang ke'emasan, manis-manis buah yang ber-aroma vanilla bean sebagai penambah rasa bertambah yummy !


Buah-buah pisang yang terlebih ranumnya, makanya hari ini berminum petang yang berasas kan bebuah pisang...


Sedia kan gorengan ini  sejurus yang Bungsu  melangkah masuk diperkarangan entrance hall way...


begitu boleh dijamu panas-panas hangat...


Serasa hati begitu lembut ketika menyaksikan gelagatnya yang Bungsu menabur sebar kan gula icing diatas dataran si-jemput-jemput pisang dan menikmati gorengan ini tampak beriya-iya sekali...



Begini lah cara yang Bungsu... sukanya gula icing ditaburi diatas dataran jemput-jemput pisang karena sengaja kurang kan tahap gula begitu rasa manisnya sederhana ...

Voilà !